Aktuellt i oktober
Oktober – Höst i Sverige: Månadens Karaktär, Väder och Sysslor
Oktober markerar höstens ankomst i hela Sverige. När dygnsmedeltemperaturen sjunker under 10 grader flera dagar i rad är det meteorologisk höst – i södra Sverige brukar detta inträffa i oktober medan norr redan är inne i hösten sedan veckor tillbaka. Kalendern klassar hela oktober som en höstmånad. Med sina 31 dygn är det dessutom årets längsta månad, och tack vare övergången från sommartid får vi även en extra timme – i år sker omställningen till normaltid den 31 oktober.
Kvällarna blir snabbt svalare och det är dags att plocka fram de varma kläderna till promenader och uteliv. Naturen förändras snabbt: första frostnätterna kan komma vilken dag som helst och i norr kan snön redan lägga ett tunt täcke över landskapet. Oktober bjuder på omväxlande väder, från klara stjärnklar nätter och brittsommardagar till grådis och vinterlika dagar.
Trädgårdens skiftningar och glädjeämnen
Trots att sommarblomningen går mot sitt slut finns det fortfarande mycket att njuta av i trädgården. Perenner fortsätter blomma tappert, äppelträden dignar av frukt, buskar och träd glöder i höstens alla färger och de sista rosorna kämpar på bredvid höstkrokus och den nakna jungfrun.
Helger och traditioner att omfamna
Njut av höstens helger! Samla vänner och familj för att kura skymning och värma dig med god mat. Glöm inte Tacksägelsedagen som infaller 10 oktober – ett fint tillfälle att vara tacksam för årets skörd och upplevelser.
Skydda trädgården inför vintern
När frostnätterna gör entré blir det läge för extra uppmärksamhet:
Skydda träd och växter
- Frostfjärilar aktiveras nu, deras vinglösa honor försöker ta sig upp i dina fruktträd. Sätt limringar för att skydda träden.
- Rosor behöver skyddas med kompost, löv, sand och granris. Undvik täckbark som kan hämma tillväxt och att is bildas kring stammen.
- Känsliga växter täcks med torra löv och grankvistar. Skydda dem mot vinterväta med trinda tegelpannor eller en glasskiva på tegelstenar så att regnet hålls ute men luften kommer in.
- Vintergröna växter får bäst start på våren om de har ordentligt vattnade rötter inför vintern och fuktbevarande löv på marken.
- Låt en del löv ligga kvar på gräsmattan, men ta bort tjocka drivor så att gräset kan andas.
Höstlökar och plantering
Nu är sista chansen för höstens lökplanteringar. Sätt ner tulpanlökar, plantera narcisser och krokusar i kruka för att driva fram till våren. Vill du lura hyacinter inför jul – gör det nu! Läs mer: Plantera blomsterlökar under hösten.
Buskar, lövträd och perenner kan fortfarande planteras och delas så länge det är frostfritt. Dela övervuxna perenner och flytta buskar och träd efter lövfällning. Ta in sommarens krukväxter innan frosten kommer – kontrollera efter skadedjur innan inflyttning.
Inspireras till höstkrukor:
Jordbearbetning och näring
Blanda färsk stallgödsel med kompost så att den hinner brinna till våren eller till varmkompost. Höstgräv grönsakslandet nu och tillför gammal kompost, löv och blast för bättre näring och jordstruktur inför kommande säsong.
Städa och ta in – trädgårdens höststädning
Rensa runt huset för att minska övervintringsplatser för sniglar och skadeinsekter. Kontrollera ris- och lövhögar – kanske har en igelkott hittat sitt vinterbo där? Vill du hjälpa igelkotten? Här finns instruktion: Igelkottsbo för vintern (PDF).
Ta in känsliga prydnader, fågelbad, regnmätare och oglaserade krukor.
Växthus och damm
Städa växthuset: Ta ut alla växtrester, diska krukor och vattenkärl. Räfsa bort löv ur trädgårdsdammen för att undvika ruttnande material. Har du fiskar i dammen, håll ett litet vak i isen för syresättning.
Skötsel av rumsväxter
Torka av bladen på dina krukväxter, ordna extra belysning (gärna dagsljuslysrör).
Skörda och samla inför vintern
Ta tillvara av höstens gåvor
Njut av de sista höstäpplena, men ta in vinteräpplena i tid och förvara dem svalt, gärna invirade i papper. Kvitten, slånbär, nypon, rönnbär – koka gelé, sylt, slånbärslikör, eller frys in bär till vinterns fågelbuffé.
Samla frön från favoritblommor, kanske till egna fröpåsar att dela med vänner. Gräslök eller persilja kvar? Gräv upp och plantera i kruka för att ha färska örter hela vintern.
Njut av trädgårdens sista blommor och gräsvippor i vas på köksbordet – men ta upp dahliaknölarna innan frosten, så överlever de till nästa säsong. Tips: Dahliorna skall upp nu!.
Torka vackra fröställningar och eterneller till vinterns dekorationer.
Mata stannfåglarna
Flyttfåglarna har lämnat oss, men stannfåglarna håller sig kvar. Rengör och ställ ut fågelbordet och bjud på frön – du får sällskap av småfåglarna under den mörka årstiden!
Njut av höstens stämning
Ta tillvara på de friska, klara höstkvällarna. Lys upp med ljuslyktor, lyktor i träden och jud full njutning av höstens dofter och färger.