Förkultivera grönsaker

Anna

Hej

Jag behöver hjälp!

Sitter och ska beställa fröer och tillbehör av er för jag ska för första gången odla grönsaker här hemma i mitt trädgårdsland. Men jag är helt okunnig och vet inte vad det är jag behöver och vad jag ska beställa i tillbehör!

Kollade först på ert minidrivhus med 48 krukor, men såg sedan något som hette "roottrainers". Vad är skillnaden, vad ska jag ha?

Och så undrar jag för och nackdel med att använda kruka/briketter?

Jag ska förså och odla alla de "vanliga" grönsakerna som gurka, sallad, kål, tomater, chili, kryddor osv, osv.

Hoppas ni kan hjälpa mig!

Tack på förhand.

Mvh Anna

Odla Svarar: 

Hej

Du verkar ha goda ambitioner att odla, vad kul!

Om du inte har ett växthus bör du välja tåliga frilandssorter av alla de "ömtåliga" grönsaksväxterna som gurka, tomat, kryddor och chili. Dessa behöver visserligen förkultiveras fast det är ingen brådska med dem. Chili bör du däremot så snarast. Gurka och tomat behöver bara några veckors förkultivering, själv sår jag alltid tomater 1 april.

Skaffa gärna några minidrivhus, såjord och såkrukor till förkultivering av chili, tomat, kryddor och gurka. Det kan vara en bra idé att ha två-tre mindre drivhus istället för ett enda stort, eftersom du sår i olika tider.

Roottrainers är bra för grönsaker och växter som inte vill störas senare genom att de planteras om, utan du tar loss hela "rotpaketet" när det är dags att plantera ut. De passar de flesta grönsaks- och blomsterfrön men är speciellt lämplig till till exempelvis ärtor, bönor, majs, jordgubbar, solrosor och luktärtor, och du sår ett eller ett par frö i varje "kruka". Läs mer här: sålåda, roottrainer

Jag föreslår att du läser artiklar om förkultivering som finns här hos Odla.nu, artiklar om förkultivering, vi har en hel serie, och det kommer fler artiklar avsedda för just nybörjare under hela våren.

Hur du odlar i minidrivhus berättas här: minidrivhus och här kan du läsa om pluggbox: pluggbox.

Här kan du läsa om torvbriketter.

Lycka till med odlingen!

Med vänlig hälsning Sylvia