Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Titta på det som är fint!

**Annas trädgård** Juni - själva namnet andas sommar, grönska och vackra blommor! Det händer något i nästan varenda hörna av trädgården och det är inte alltid så lätt att hinna med allt som man vill göra.

Det är nu det händer som mest

Det är lätt att inte hinna med allt som man vill göra. Medan man rycker upp halvmeterhöga kirskålsplantor i ena hörnet (som jag kan svära på inte var där igår), så äter sniglarna upp en halv funkia på en kväll. Det gäller att välja sina strider – för i juni exploderar både växtkraft och skadedjur, oavsett vad man vill.

Men då är det faktiskt bättre att rikta blicken någon annanstans. Att stanna upp och glädjas åt det som faktiskt blivit bra – för det positiva finns där mitt i all röra. Själv försöker jag ignorera att bladlössen suger ut livsgnistan ur rosorna, samtidigt som stekeln attackerar underifrån. Jag gör vad jag kan med såpa och bortplockade blad, men istället för att älta det vänder jag mig mot mina nya jordgubbsplantor, som redan börjar sätta fina bär. Det är betydligt trevligare än att fokusera på bladlöss!

Perfekt tid att så bienner

Just nu är det också en perfekt tid att så bienner, alltså tvååriga blommor som bara blommar sitt andra år. Passa på att så till exempel stockrosor – då hinner de växa till sig lagom inför vintern och blommar sedan vackert nästa sommar. Det går också utmärkt att flytta småplantor som självsått sig, exempelvis aklejor. Jag har pillat upp frösådda plantor i flera dagar som nu får sin egen plats i trädgården.

Dina jordgubbar – sommaren smakar godast

Och så var det jordgubbarna! Något av det mest tacksamma man kan odla. För dig som är nybörjare är det bra att veta att jordgubbar planteras allra helst i juli eller augusti, då får de ordentlig fart nästa sommar. Välj en solig, öppen plats och gärna mullrik, sandblandad jord med lite kogödsel. Håll jorden fuktig under etableringen, men när plantorna har vuxit till sig klarar de viss torka. Lägg gärna halm under plantorna när bären börjar mogna – det minskar risken för gråmögel. För mer detaljer kring odling, skörd och plantbyten, se tabellen nedan.

Det är också klokt att välja olika sorters jordgubbar så skörden sträcker sig över hela sommaren – med rätt sortval kan du faktiskt njuta av svenska gubbar från maj till september! Och glöm inte att skydda både bären och plantorna från fåglar och sniglar med nät eller fiberduk.

Till sist: det allra viktigaste – glöm inte att njuta! Sommaren är kort, men nu doftar allt och den friska grönskan är som allra ljuvligast. Själv borrar jag gärna in hela ansiktet i doftpionerna och njuter av ögonblicket.

Annas nästa krönika kommer om ett par veckor!


Annas tidigare krönikor

Läs gärna tidigare avsnitt av Annas krönika:

  • Min trädgård både ger och tar
  • Ljuva juni!
  • Ha en underbar sommar!

Anna driver även bloggen Trädgårdera Mera – kika gärna in för fler tankar, tips och inspiration.

Tänk på! Om du prenumererar på vårt kostnadsfria nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något.


Jordgubbsodling – tips i korthet

MomentRekommendation
PlanteringsperiodBäst juli/augusti, även möjlig vår/höst
PlatsSoligt, varmt, gärna sydsluttning
JordMullrik, sandblandad, pH 5,5–6,5, kogödsel
Avstånd30–40 cm mellan plantor, 50–70 cm mellan rader
SkördBäst år 2–3, byt ut plantor efter 4–5 år
SortvalFlera sorter ger lång skördeperiod
SkötselHåll fuktigt vid etablering, använd halm, skydda mot sniglar och fåglar

Att odla jordgubbar är både enkelt och ger mycket glädje – precis det som behövs i en trädgårdstid där vardagskampen mot ogräs och skadedjur ibland känns oändlig. Fokusera på det som frodas, precis som jag gör. Lycka till med dina plantor, och glöm inte att stanna upp och njuta!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB