Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Min trädgård både ger och tar

**Annas trädgård** Det är både roligt och jobbigt med en ny trädgård. Vet du vad du vill göra med den och vad som finns där? Oväntade växter dyker kanske upp här och där, somliga mer uppskattade än andra!

Text och bild Anna Theorin

Det är maj och haglet öser ner utanför. Det slår hårt på rutan och jag ser hur mina påskliljor och sommarblommor hukar för det hårda där ute. Men jag är glad ändå. Min nya trädgård både ger och tar. Den är ena stunden helt underbar medans andra så kunde jag svära på att jag ville flytta till en lägenhet (utan balkong!).

Det är som om den inte riktigt vill vara det ena eller det andra. Kirskålen väller ur jorden på baksidan men tror ni inte att jag hittade en förvirrad pionplanta där häromdagen. Jag trampade på en nyfödd tistel med mina barfotafötter, men när jag svor som mest såg jag att det fanns förvildade förgätmigej i gräsmattan. Varken det ena eller det andra.

Igår var en bra dag dock. Jag strosade under mina körsbärsträd ätandes köpta körsbär och bara njöt. Blev glatt överraskad över att ett buskage jag tyckt varit lite bösigt visade sig vara hägg. Nu har jag både hägg och syrener. Samt väldigt många och väldigt stora körsbärsträd. Jag kanske borde döpa trädgården till Körsbärsgården?

Det är både roligt och jobbigt att ha en helt ny trädgård. Speciellt en som varit anlagd och skött sen 30-talet. Är det ogräs som kommer upp eller fröplantor? Vad är det för sorts rosor och hur ska jag beskära dem? Det är tusen frågor som ingen kan ge mig svar på utan jag får bara vänta och se. Jag kanske får en hel trädgård full av fina plantor eller i värsta fall ogräs.

Förut kämpade jag i motvind. Jag skulle ha en ros i skuggan (blommandes) och tänkte att man är inte en riktig trädgårdsmänniska om man inte sår sina egna grönsaker i fina bäddar med krasse runt. Nu tänker jag annorlunda. Det enda jag kämpar med nu är sniglar och liljebaggar, inte ens råddjuren rår på mig längre. Det får bli som det blir och oftast är det när man tänker så som det blir bra.

Förut ville jag ha allt som gick att få. Jag sådde till och med egna rödbetor trots att ingen i familjen tycker om färska och jag orkar inte lägga in. Nu struntar jag i grönsakslandet och har bara tomater och chili i kruka på trappen. Det räcker för mig. Det är för mycket ”man ska” i trädgård tycker jag. Så istället tänker jag ”Jag vill”. Prova! Det blir mycket roligare då, jag lovar.

Det är det bästa jag har lärt mig utav min trädgård. Skynda långsamt. Go with the flow. Gör som du vill. Om jag hela tiden tänker på vad jag måste ha för att få den perfekta trädgården så kommer jag aldrig att få den. Då blir det något negativt av det hela, istället för glädje och förhoppningar. Den perfekta trädgården är inte den som ser perfekt ut på ytan utan den som är mest älskad. Kom ihåg det.

Annas nästa krönika kommer om några veckor!

Anna driver en blogg också. Om du är intresserad av att följa hennes blogg hittar du den här: Trädgårdera Mera

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB