Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ljuva juni!

**Annas trädgård** Förra sommaren var inte mycket att hurra för, det var för lite sol och för mycket regn. Den här sommaren blir förhoppningsvis bättre och än så länge ser det ju lovande ut!

Text och bild Anna Theorin

Sköna Maj är över och vi har gått in i Ljuva Juni med förhoppningar om en sommar som blir bättre än förra. Jag går runt i trädgården och förundras över allt som kommer upp. Det är som julafton varje dag, jag hittar frösådda Nävor som smitit ut i stenläggningen och Aklejor som spridit sig till gräsmattan. Jag försöker ta tillvara på alla småplantor och flyttar dem varsamt tillbaka till rabatten. Myntan däremot får sprida sig i skrevorna för det luktar ljuvligt när man trampar på den.

Jag önskar bara att jag kunde slappna av och sätta mig ner och bara vara i trädgården. Men icke! Jag rusar runt och flyttar, vattnar och planerar för nästkommande vår. Det är även mycket som ska grävas upp efter den fasansfulla våren vi haft. Hela 9 buskar har rykt med i vår, bland annat rosor, lagerhägg och prydnadsgranar. Men det är väl sådant man får räkna med och det är ingen idé att deppa för det. Speciellt inte när man ser de rosor som faktiskt har klarat sig ypperligt. Två av mina har redan börjat blomma och jag tror det är Louise Bugnet och Hansa, men jag är långt ifrån en rosexpert och om ni har några andra förslag på sort är det bara att hojta till på forumet!

Jag försöker behärska mig någorlunda när det gäller att köpa på mig växter och eftersom jag vill att trädgården ska vara så lik en 30-tals trädgård som möjligt så blir det mycket nyttoväxter men även gamla perenner och rosor. Jag hade velat restaurera den gamla paradrabatten längst grusgången där det bara finns en rabatt kvar och pionruggar längs sidorna. Jag ser framför mig en gammal perennrabatt som blandas ut med gamla rossorter och kanske till och med en rosbåge. Men det får vänta tills ett annat år. Men det är väl det som är själva tjusningen med att ha en trädgård. Planeringen och förhoppningarna. Glädjen i att trädgården förändras från morgonrundan till kvällsvattningen av nyplanterat. Den skiftar från dag till dag och är aldrig densamma.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Därför måste jag lära mig att sakta ner och njuta av varje liten knopp och varje litet blad. Stoppa ner hela ansiktet i växtligheten så man ser ordentligt. Om jag inte hade gjort det hade jag inte hittat den här lilla skönheten som är 4 millimeter i diameter. Det ska bli mitt nya mål för i år. Njuta och titta. Förundras och häpna. Det tycker jag ni med ska göra!

Ha en blommande första halva på Juni så ses vi snart igen!

Annas nästa krönika kommer om ett par veckor!

#Annas tidigare krönikor#

Läs gärna tidigare avsnitt av Annas krönika: Min trädgård både ger och tar

Anna driver en blogg också. Om du är intresserad av att följa hennes blogg hittar du den här: Trädgårdera Mera

Tänk på! Om du prenumererar på kostnadsfria vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odla.nu Nyhetsbrev.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB