Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Saintpaulia och Streptocarpus

Saintpaulia och kornettblomma – Skötsel, fakta och inspiration

Vi har varit hos en odlare, Bengts Handelsträdgård, och studerat den fascinerande storodlingen av saintpaulior och kornettblommor. Det är slående hur många namnsorter det finns, även om bara en bråkdel av det breda utbudet tas upp i yrkesodlingen. Det är tydligt varför just saintpaulian är den allra vanligaste krukväxten i svenska hem – de flesta har eller har haft en blommande planta på fönsterbrädan någon gång. Trots sin popularitet betraktas den av många fortfarande som en ”slit-och-släng-blomma” efter den blommat över, även om den med rätt skötsel kan blomma om och bli både större och vackrare varje år.

Vill du spara din planta efter blomningen – eller kanske föröka din samling med någon av de många fina sorterna – har både saintpaulia och kornettblomma ungefär samma, lättskötta krav.


Placering och ljus

Ljusbehov

Båda arterna kräver ett ljust läge hela året, men undvik direkt sol från mars till september. Ett österfönster är idealiskt. Nytrendiga Saintpaulior trivs också utmärkt med extrabelysning, exempelvis lysrör, i cirka 14–16 timmar/dygn – vilket är särskilt värdefullt under vinterhalvåret när det naturliga ljuset inte räcker till. Målet är att ge ljus så nära dagsljus och ca 8000 lux som möjligt.

Temperatur

Saintpaulian trivs bäst i normal rumstemperatur (22–24°C) och uppskattar något svalare nätter, kring 20°C. Den mår dåligt ovanför ett hett element och ska inte stå i drag eller på alltför kalla platser. Kornettblomman tål svalare och något mörkare placering än saintpaulian och klarar sig bra även vid 16–18°C.


Skötsel

Vattning

Vattna båda arterna försiktigt med ljummet vatten, helst underifrån för att undvika fläckar på bladen. Kallt vatten kan ge fula bladmärken och skada växtcellerna. Det är bättre att låta plantan torka upp något mellan vattningarna, eftersom rötterna även behöver luft. Den vanligaste anledningen till att saintpaulia inte trivs är övervattning – betydligt fler har vattnats ihjäl än torkat ut. Vattna mindre under vintern och undvik att vattna på själva bladen.

Näring

Ge svag gödning så länge växten blommar, exempelvis särskilda näringsmedel för gesneriaceer. Kornettblomma tål något kraftigare gödning än saintpaulia och växer kraftigt om den trivs. Undvik gödning under vintervilan – då mår växterna bäst av att jorden får vila.

Omplantering och jordval

När plantan blommat klart kan du plantera om i ny, väldränerad blomjord med extra minileca och gärna perlit för porösitet. Välj hellre en något trång kruka – tumregeln är att krukan ska vara en tredjedel av plantans bredd. För stor kruka ökar risken för rotröta vid enstaka övervattningar, då rötterna inte hinner ta upp all fukt i jorden.


Variation och udda arter

Utbudet av saintpaulia-sorter är enormt, med enkla, dubbla, miniatyr- och storblommiga varianter i en mängd färger. Exempel är ‘’, ‘’, ‘’ och ‘’, men det finns många fler spännande sorter med olika storlek, blomform och färg. Mini- och mikrosaintpaulior, som ‘’, är också populära.

Kornettblomman (Streptocarpus) bjuder på ett större art- och storleksspektrum även om bara ett fåtal sorter brukar finnas i handeln. De största skillnaderna är plantans storlek – allt från praktiska mikrominiplantor till "jättar" på närmare halvmetern, som t.ex. ‘’, ‘’ och ‘’. Nyare, enbladiga sorter dyker oftare upp – men tänk på att dessa tyvärr oftast är kortlivade och inte kan förökas med stickling utan måste sås från frö, ofta från hybrider utan grobart frö.

I Så vacker och så lättskött kan du läsa mer om vilka sorter som syns hos oss nu. Vill du ha det riktigt unika får du vända dig till specialklubbar och växtsällskap.


Problem, skadedjur och sjukdomar

Gula blad uppstår ibland på vintern – det är vanligen en naturlig reaktion då växten stöter bort de yttersta bladspetsarna. Överskott av närsalter i jorden är däremot inte bra och kan ge fläckar och gulning. Spola gärna igenom jorden med ljummet vatten om du misstänker detta, och vattna sedan sparsamt.

Skador av svampen Phytophthora (rothalsröta) förekommer faktiskt ibland. Ta omedelbart bort angripna plantor och släng dem – inte i komposten – och rengör noga på odlingsplatsen innan du planterar nytt.

Trips och bladlöss är också vanliga skadegörare, särskilt på kornettblomma. Trips syns genom silvriga blad och små svarta prickar, medans bladlöss gärna kalasar på saftiga, unga delar. Pröva att vattna med till exempel Bionim eller spruta med såpsprit. Ta alltid bort skadade eller silvriga blad och kläm bort synliga kryp. För mer ingående tips kring problem, läs vidare i Fröförökningens mödor.


Förökning och långlivade plantor

Så här förökar du

Saintpaulia är lätt att föröka både genom delning av plantan (rosetter) på våren och via bladsticklingar. Plantera ett blad grunt i lätt, luftig jord och täck lätt med plast (med lufthål). Inom kort växer småplantor fram vid bladbasen – när dessa är lagom stora, kan moderbladet klippas bort. Här hittar du utförliga steg-för-steg-anvisningar.

Kornettblomma kan, utöver delning av plantan, enkelt förökas med 3–5 cm långa bladbitar. Även delande blad längs med huvudnerven ger flera rotade småplantor i samma kruka.

Beskärningstips

Klipp alltid bort överblommade blommor nära markytan (inte dra), så stimuleras ny blomning och plantorna blir ännu finare nästa säsong.


Kortfakta: Saintpaulia och Kornettblomma

EgenskapSaintpauliaKornettblomma (Streptocarpus)
L
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB