Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Fröförökningens mödor

En artikel ur Svenska Saintpauliasällskapets medlemstidning Saintpauliavännen nr 4 1998

Att föröka med frö kändes för mig länge som en oöverstiglig svårighet. Det verkade så roligt och avundsjukt läste jag om hur andra sådde egna frön och drev upp egna plantor, som de dessutom fick döpa själva! Jag pollinerade och pollinerade helt utan resultat, men skam den som ger sig - jag lyckades till sist och hur skall jag försöka beskriva här.

Sortval
Att välja vilka sorter man skall korsa måste vara en hel vetenskap, det insåg jag snabbt. Jag läste mig till att blåa blommor är ett mycket dominant anlag och började pollinera några sorter, som inte var helt blåblommande. Den korsning som lyckades för mig blev mellan en fantasy - Rainbow's Kaleidoscope - och en pinwheel - Hawaiian Trails.

Blommor och bin
Efter mera läsning både i gamla Saintpauliavännen och olika blomsterböcker kom jag fram till att den blomma man tar pollen ifrån (=fadern) inte skall vara helt nyutslagen utan mera "mogen". Pollenet finns i de gula ståndarknapparna i blommans mitt. Om blomman är mogen är det lätt att klämma ut mot tumnageln. Den blomma, som skall pollineras (=modern), bör däremot vara mer nyutslagen, eftersom pistillens märke då är lite klibbigare. Gnid nu av det pollen du har på tumnageln längst ut på pistillen. Ta gärna pollen från flera blommor på faderplantan och gnid av. Märk gärna ut vilken blomma du pollinerat på moderplantan med t ex en löst knuten tråd. Annars är det lätt att städa bort blomman när den börjar vissna. Pollineringen är klar.

Frökapseln
Sedan är det bara att vänta. Om pollineringen "tagit" ser du inom några veckor. Pistillens bas börjar svälla och en grön frökapsel bildas. Denna frökapsel skall nu sitta kvar på moderplantan tills den blir brun och helt torr. Detta kan ta från flera månader till ett halvt år. När kapseln är helt torr är det dags att plocka av den.

Sådd
Här kommer nästa kniviga punkt när man väl lyckats få fram en frökapsel. Bästa tiden att så är på våren om du odlar i naturljus. (Odlar du under lysrör kan du så året om.) Om din kapsel är färdigmognad och torr på hösten bör den förvaras svalt, mörkt och torrt över vintern. En väl tillsluten påse i kylskåpet går utmärkt.
När du skall så gör du i ordning t ex en låg plastfyrkant (ca 3 cm hög) med genomfuktad såjord. (Med plastfyrkant menar jag en sån här tunn, fyrkantig plastkruka som man får när man köper utplanteringsplantor på våren. Klipp den i lagom höjd.) Dags att öppna frökapseln. OBS! Varning! Fröna är mycket små! Öppna kapseln över ett vitt papper, så att du ser vart fröna tar vägen. De skall bara strös ut över jordytan - absolut inte täckas med jord.

Nu till en viktig sak! Jorden måste hela tiden hållas fuktig, men man får absolut inte blöta ner fröna genom att vattna eller spruta uppifrån. (Min första sådd ruttnade p g a att jag sprayat fröna med vatten.) Detta löser man genom att under plastfyrkanten (som givetvis måste ha hål i botten) lägga en fuktig Wettextrasa, vikt fyrdubbel, eller en bit bevattningsmatta. Placera allt detta i en plastpåse, men lämna öppet för luftväxling så att det inte droppar kondens på fröna. Håll nu Wettextrasan ständigt fuktig, så sugs den fukten upp av jorden och sådden är alltid lagom blöt. (Detta utmärkta tips har jag fått av en tidigare medlem i Brevcirkeln. Då med i den för fler bra tips och råd!) Till sist: Så inte alla dina frön på en gång. Ta hälften. Om du skulle misslyckas med sådden så har du en chans till!

Småplantor
Ganska snart efter sådden kommer ett grönt skimmer över jorden. Man tror att det möglat eller blivit alger i krukan. Tittar du med förstoringsglaset så ser du - det är små, små plantor! Låt dem växa tills de är hanterbara, fortfarande är det viktigt med jämn fuktighet i krukan. Då är det dags att plantera dem en och en. Fem stycken i en plastfyrkant är lagom. Sedan är det bara att vänta, vattna och sköta. Mina småplantor tog i naturljus ända tills nästa vår på sig innan de första blommade. De flesta blev enkla blå violer och stjärnor. Några enkla vita med smal blå kant fanns också. Två stycken har jag kvar som jag ansåg vara värda att spara, en vit med blått pinwheel och en vit med blått öga och smal blå kant - jag har döpt dem efter mina döttrar - Kerstins stjärna och Karolins öga! Jag hoppas att dessa råd kan hjälpa dig som har lust att försöka pollinera och fröföröka. Jag vill på inget vis påstå att jag är någon expert - jag har misslyckats många gånger, men man får prova sig fram och vad jag här har beskrivit har fungerat för mig.

Mitt bästa råd är: Ge inte upp om det inte går första eller andra gången! Försök igen och igen, rätt vad det är går det vägen!

Jag önskar alla LYCKA TILL!

Christina Dahlén Andersson
Blåbärsvägen 9
334 33 Anderstorp

Källor:
*Nina och Tord Hubert:
Blommor besvarad kärlek
How to grow African Violets
Saintpauliavännen nr 2/87, 4/89, 5/95 och 1/96*

Bilder: 
Annelie Lindström.

Svenska Saintpauliasällskapet har ca 600 medlemmar boende i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Färöarna samt Taiwan. Förutom saintpaulior odlas även andra gesneriacéer. Medlemstidningen utkommer med fyra nummer/år och har oftast sex färgbilder. En sortlista, med beskrivning av de i Sverige registrerade 1885 sorterna, säljes av föreningen. Mer information finns på Svenska Saintpauliasällskapets hemsida.


King's Treasure


Concord


Glittersweet


Burnhalo

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB