Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nytrendiga Saintpaulior

Nytrendiga Saintpaulior med 50-60 - talsnostalgi

På 1950-60-talet stod de där på rad i fönstren i sina vitglacerade krukor. Härligt blomvilliga med kaskader av enkla blå blommor med den karaktäristiska gula ståndarknappen. Idag kan de enkla blå få sällskap med hallonröda, tvåfärgade, dubbla, minisar och hängande former. Detta gör saintpaulian åter spännande, samtidigt som den väcker starka nostalgikänslor.

Låt nostalgikänslorna få välla fram. Gå in i de egna ”bra att ha gömmorna”, på loppis eller auktioner och leta rätt på de glaserade planteringskrukorna igen. Sedan kan jakten på favoritsaintpauliorna börja. Kanske faller du för de ursprungliga enkla blå, som idag finns i mängder av nyanser och namnsorter. Kanske det blir en ljust blå ”isprinsessa” med stora svala blommor som du trillar dit på, om du inte redan förförts av 'Hisako' blå med silverrand.

Är rummet där du tänkt placera din lilla samling kanske feminint blommigt passar den lilla fyllda rosa eller blå 'Rococo' in med sina ljusa vågade blad eller kanske en småblommig dubbel vit. Enbart vita t ex den underbara 'Kazuko' med grön mitt ger renhet, lugn och harmoni till ett rum.

Grupper med små ”minisar” av saintpaulia kan också vara bedårande.

Vårkänslor
Om du inte söker nostalgi och femtiotal kan saintpaulian bjuda på vårkänslor. Små blåsippsblå minipaulior på ett fat med lite mossa ger känsla av svensk vårbacke. Om du har tur kanske du också finner den lite större dubbla blå saintpaulian som till och med heter 'Dubbel blåsippa'

Häng upp en saintpaulia
Ofta när ett samlande satt igång blir det ont om plats vare sig det är äggkoppar, dockor eller blommor. Visserligen är inte saintpaulian så krävande på ljus, ändå brukar platsen i norr och österfönstren snabbt ta slut. Många brukar lösa det med glashyllor i fönstren. Annars kan man hänga upp amplar för saintpauliorna och där placera t ex den hängande sorten 'Taita'.

Saintpaulian klarar även att blomma längst inne i rummet om man hjälper dem med lysrörsbelysning eller lågenergilampor. Vilket kan vara en bra lösning om man har kalla dragiga fönster vintertid och ändå vill odlar paulior. Saintpaulian tycker nämligen definitivt inte om kyla och drag, då de kommer från Tanzanias tropiska regnskogar.
Inte bara mjuk och romantisk
Saintpaulian upplevs ofta söt och romantisk, vilket också det svenska namnet prinsessblomma förmedlar. Om man däremot väljer sorter med lite häftigare färger, lila, cerise, hallon eller vinrött så känns de genast lite tuffare. Placera dem sedan i trendiga betongkrukor eller plåtkrukor. Genast har ”sötheten” försvunnit och upplevelsen blir lite fräsch och tuff. Missa inte att ta en extra titt på blommorna på nära håll och se att blommorna faktiskt gnistrar och glimmar. Tacksam
Få blommande växter är så blomvilliga som saintpaulian. Naturligt blommar den hos oss från slutet av april till november. Dessutom kan man med extra ljus i form lysrör eller lågenergilampor få dem att fortsätta hela vintern.

Kanske är det dess blomvillighet tillsammans med alla fantastiska sorter närmare 40.000 (ca 500-1000 sorter i yrkesmässig produktion i världen), vilket gjort den till en av världens mest sålda krukväxter ca 200 miljoner ex. per år i världen. Därav cirka 4,5 miljoner i Sverige.


Den ursprungliga blå saintpaulian i modern tappning.


Vita saintpaulior ger renhet, lugn och harmoni.


Trendiga saintpaulior i tuffa metallkrukor.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB