Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rosenkalla

Anthurium – Släktet och Varianterna

Anthurium-släktet delas in i två huvudgrupper; Anthurium andraeanum-gruppen som på svenska kallas för rosenkalla och Anthurium scherzerianum-gruppen, mer känd som flamingoblomma. Båda grupperna har sin egen charm, men rosenkallan står ut med sina stora, glänsande högblad i allt från lila, rosa, orange och rött till klassiskt vitt. Dessa älskas inte bara för sin skönhet utan också för sin tålighet och lätthet att kombinera med andra läckra gröna krukväxter i hemmet.

Modern utveckling

Under de senaste åren har rosenkallan fått ett verkligt uppsving som krukväxt, mycket tack vare den ständiga förädlingen som pågår för att ta fram nya sorter som är mer kompakta, har fler men mindre blomställningar och passar bättre på moderna fönsterbänkar. Dagens sorter kännetecknas av rikligare blomning, längre hållbarhet och en ännu större variation av färger – vilket gör rosenkallan till ett naturligt blickfång i hemmet året om.

Blommans fascinerande konstruktion

Rosenkallan lurar oss lätt med sin exotiska blomlika skulptur. Det vi uppfattar som blomman är egentligen det vackra högbladet (spateln), som har till uppgift att locka pollinerande insekter. Själva blomman är den svanslika blomkolven (spadix) i mitten, där de små äkta blommorna sitter tätt ihop. Växtens namn har faktiskt sitt ursprung i grekiskans "anthos" (blomma) och "oura" (svans), vilket syftar just på blomkolvens speciella form.

Lång blomningstid och användbarhet

En av rosenkallans stora styrkor är de långlivade blomställningarna som kan hålla sig vackra i flera månader och ofta dyker upp när som helst på året. För den som tycker om variation finns rosenkallan dessutom som en otroligt hållbar snittblomma – perfekt till buketter och arrangemang där man vill ha lång varaktighet och intensiv färg.

Skötselråd för Rosenkalla

  • Ljus och placering: Placera Rosenkallan på en ljus och varm plats men skydda den från stark, brännande sol – direkt solljus kan ge brännskador på bladen.
  • Luftfuktighet: Eftersom plantan gillar hög luftfuktighet kan du lägga ett lager mossa överst i krukan och regelbundet duscha mossan för att hålla den fuktig. Ett annat lika smart knep är den så kallade "tallriksmetoden". Ställ ett mindre fat upp och ner i en djup tallrik, fyll på med vatten så att det bildas en fri vattenyta under krukan och skapa en ständigt fuktig miljö kring växten.
  • Vatten och näring: Håll planteringsjorden måttligt fuktig under mossan. Tillför en svag dos surjordsnäring var fjortonde dag under sommaren för optimal tillväxt och blomning.
  • Omplantering: Det räcker gott att plantera om Rosenkallan högst vartannat år, och då alltid på våren. En riktigt bra jord består av 1/3 grova torvsmulor, 1/3 hackad vitmossa med träkolsbitar och lecakulor, samt 1/3 inte helt förmultnad lövjord. Vid behov kan man dela greniga exemplar, men var noga med att varje planta får tillräckligt med rötter – skär uppifrån och ner för bäst resultat.

Rosenkalla i heminredningen

Med sina glänsande blad och färgstarka högblad är rosenkallan en given favorit när du vill skapa grön och blommande harmoni i hemmet. Kombinera gärna med växter som Chlorophytum eller Peperomia för en extra fräsch och variationsrik krukväxtsamling.


Rosenkalla
Anthurium


Rosenkalla
Anthurium
Foto: Blomsterfrämjandet

Vill du veta mer om olika gröna skönheter att kombinera med din Rosenkalla? Läs gärna vidare på Läckra gröna krukväxter för ditt hem.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB