Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Peperomia

Låt dig fascineras av peperomians vackert tecknade blad i grönt, rosa, rött och purpur och med rosa eller röda bladstjälkar!

Liksom många andra växter med vackra blad har peperomiorna oansenliga blommor som är små och sitter samlade i täta kolvar.

Peperomian kommer från Syd - och Mellanamerika. Precis som orkidéerna växer en del av dem som epifyter högt upp i träden där de får fukt och näring från luften.

Själva namnet Peperomia kommer från latinets piper som står för peppar och homoios som betyder lik. Den växt som idag kallas för "ören på snören" (Peperomia spp.) beskrevs redan i mitten på 1700-talet av Carl von Linné men odlingen av peperomior kom inte igång förrän drygt hundra år senare.

Peperomia-släktet kan delas in i tre grupper

Grupp 1 består av peperomior som har grova och korta stammar. Hit hör t.ex. ispiggar som finns i många olika färger och har väldigt skrynkliga blad, stålpeperomia som kännetecknas av sina stålgrå blad och radiatorört med sina enastående vackra blad.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Grupp 2 innehåller peperomior som har korta förgrenade stjälkar och ett upprätt växtsätt. Fars tanke med blanka, helt släta blad hör till den här gruppen precis som fredsgrönska med gula och vita teckningar i ett mosaikformat mönster och filtpeperomia med ulliga blad. En riktig skönhet är Peperomia Equador med sina rejäla, buckliga och blanka blad som har en undersida som är rosaröd!

Grupp 3 består av peperomior som har ett hängande växtsätt. Till den här gruppen hör t.ex. ören på snören och tuvpeperomia som har tunna och veka grenar till skillnad från femstreckspeperomia, kranspeperomia och mors tanke som har förhållandevis grova och styva grenar.

Peperomian trivs bäst på en ljus växtplats där den skyddas mot den starka solen. Vattna alltid i krukans kant och undvik att vattna i själva plantan. Mjukt vatten är att föredra och ge gärna peperomiorna en svag dos näringslösning varannan vecka från vår till höst och vintertid en gång i månaden. Efter varje vattning är det viktigt att låta jorden torka upp lite lätt.

Den bästa jorden för peperomian är en kalkfattig, genomsläpplig jord med lecakulor och grov torv. För att peperomiornas grunda rotsystem ska kunna breda ut sig, är det viktigt att plantera dem i en låg kruka eller skål.

Utan tvekan är peperomia en trendig växt som är lättskött och grönskar snällt och som matchar inredningen i hemmen. Den som har blivit fascinerad och inspirerad av peperomians artrikedom (finns över 1000 arter) kan göra ett fantasirikt peperomia-fönster där höga ytterkrukor blandas med låga för att få alla växterna att synas på olika nivåer, ställ några i grupp och häng upp en del i väggkorgar och amplar.

Läs mer:
Läckra gröna krukväxter för ditt hem
*Chlorophytum
Anthurium*


Ören-på-snören
Foto: Blomsterfrämjandet
Hans Jonsson

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB