Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skötseltips

Skötseltips för Rosenkalla och ranunkel. Nu börjar det droppa från taket och solen står högre på himlen. Möjligtvis blommar lökväxter och vintergäck i trädgårdens rum. En härlig tid för oss att njuta av mildare väder och ljusare dagar.

Från Blomsterfrämjandet

Månadens blomma i mars är rosenkalla med sina blanka stolta blommor och den sockersöta ranunkeln.

Milda dagar kan ranunkeln välkomna utanför dörren, i en kruka. Ranunkeln är otroligt uppskattad för sitt naiva uttryck, sin renhet och enkelhet. Den blommar med silkespapperslika kronblad och vecklar ut sig i ofattbar storlek från den lilla, lilla knoppen. Växten finns i handeln från februari till maj och i november och december. Den bör köpas när knopparna visar färg.

Rosenkallans tropiska drag tilltalar oss och bidrar med en varm färgton i vinrött, rött, rosa, grönt eller vitt. En mycket lättskött växt, som finns året runt, och som trivs i rumstemperatur. Den bör skyddas väl mot kyla vid transport från butiken och vänjas långsamt vid inomhustemperaturen i sin förpackning.

Rosenkalla, Anthurium Andraeanum-Gruppen, tillhör familjen kallaväxter och har sitt ursprung i Colombia. Där klänger den på trädstammarna i de tropiska regnskogarna.

Namnet kommer ur grekiska ord för blomma och svans.

Rosenkallans utseende är mycket stramt med ett plastliknande högblad runt en kolv. Den är mycket populär som krukväxt och som snittblomma för sitt rena uttryck.

Rosenkalla trivs extremt bra i rumstemperatur och går att placera en bit in i rummet. Det viktiga är att den inte får direkt sol. Den blir kinkig om den inte får regelbunden vattning. Men sköter man om den kan varje enskild blomma stå i upp till 3 månader. Positivt är också att den blommar om hela året.

Bukettranunkel, Ranunculus asiaticus, är en vårblomma även om den som snittblomma finns större delen av året. I kruka ser vi den tidigt på året och blir frestade av den rena karaktären och de stora runda blommorna.

Ranunkeln finns i ett brett färgspektra inklusive ett antal som är tvåfärgade. Den har sitt ursprung på Kreta och sydvästra Asien. Namnets betydelse är liten groda och syftar till vissa arter som gärna växer i och vid vatten. Det är en starkt säsongsbetonad krukväxt som väcker vårkänslor var den står. I en liten plantering med vårlökar gör den sig perfekt!

Så sköter du din rosenkalla

 • Placeras ljust eller halvskuggigt men inte i direkt sol.
 • Rumstemperatur.
 • Vattna regelbundet med mjukt ljummet vatten, får inte torka ut.
 • Gödsla med kalkfri näring varannan vecka under sommaren, sparsamt under vintern.
 • Om rothalsen kommer upp kan man täcka den med fuktig mossa.
 • Beröring av högbladen ger missfärgningar.

Så sköter du din ranunkel

 • Placeras ljust.
 • Rumstemperatur går bra, svalare temperatur ger längre blomning, undvik placering över värmeelement.
 • Vattna så att jorden är jämnt fuktig hela tiden, inte blöt.
 • Kan planteras ut, knölarna tas upp på hösten och förvaras frostfritt.
 • Undvik drag och hög luftfuktighet.
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB