Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Praktfulla prydnadsaplar

Vilda arter och ursprung

Aplar har en särskild plats i mångas hjärtan, både bland fackfolk och glada amatörer. Förutom det välbekanta äppelträdet, Malus domestica, som i årtusenden skänkt njutning och hälsa åt människan—ja, visst är det sant: "Ett äpple om dagen håller doktorn från magen"! Det sägs till och med att lockelsen att äta av den förbjudna frukten i Eden var så stor att den blev orsak till människans förvisning ur Paradiset.

I denna text koncentrerar vi oss dock på prydnadsaplar, odlad främst för sin enastående skönhet mer än sitt värde som näringskälla. Visst lyser träden av små, färgstarka frukter på hösten, men dessa är framför allt ögonfägnad, och den verkliga höjdpunkten är utan tvekan den överdådiga blomningen på våren. För många är just blomningen ett av de mest efterlängtade vårtecknen i trädgården.

Bakom dagens rika sortiment av prydnadsaplar döljer sig ett fascinerande botaniskt pionjärarbete. Entusiastiska botaniker har under årens lopp samlat vilda arter från vitt skilda områden såsom Sibirien, Kina, Tibet, Korea och Japan, samt från Nordamerika. Många av dessa introducerades i botaniska trädgårdar och parker redan för över hundra år sedan och beundrades för sin blomningsprakt. Till en början var de flesta arter och sorter alltför stora för den vanliga hemträdgården, men intresset växte och snart riktades förädlingsarbetet mot att ta fram hybrider och sorter i lagom storlek och mer varierande växtsätt lämpade för villaträdgårdar. Läs mer om prydnadsapelsorter här.

Stort utseendemässigt spann

Med tiden har variationen hos prydnadsaplar blivit betydande—såväl i blomfärg som i frukternas utseende. Vårens skyar av blommor kan fascinera i allt från rent vitt och krämfärgat, via rosa och rött till korall och djupaste vinrött. Under hösten förvandlas träden ytterligare, och pryds av mängder av små frukter vars färgskala spänner från limegrönt och gult till mustigt rött, lila och nästan blårött.

Trädformen varierar stort, från stolt upprättväxande och rundade till pelarformade, busklika eller elegant hängande. Oavsett trädgård och plats finns det en prydnadsapel för alla smaker och behov. Många förknippar apeln med "Prydnadsträdet med stort P" tack vare dess charmiga blomning men också för det friska, robusta bladverket som, speciellt hos moderna sorter, står emot de flesta vanliga sjukdomar. Här hittar du odlingsråd för prydnadsaplar.

Värt att notera är att flera prydnadsaplar också används i äppelodlingar som värdefulla pollineringssorter. Och även om frukterna främst är prydnad, kan vissa sorter användas till t.ex. marmelad eller gelé.

Form och storlek

Prydnadsaplar är lövfällande buskar eller träd med ofta rundad, utbredd eller pelarformad krona. Höjden varierar mellan ca 1,5 och 7 meter, med bredder från 3 till 6 meter, beroende på sort och planta. Bladverket är oftast friskt grönt, men kan även gå i purpurtoner, särskilt hos exempelvis purpurapel. Blomningen sker på våren: färger och nyanser är otaliga och knopparna kan vara allt från vitt, rosa eller rött till djupt karminröda. En särskilt vacker kombination är starkt karminröda knoppar som slår ut i helt vita blommor. Själva blommorna varierar också i utseende: enkla, halvfyllda och fyllda ­– de sistnämnda påminner ibland om miniatyrrosor. Både kronblad och blomform kan skifta mellan fransiga och skålformade.

Blomning

Blomningen hos prydnadsaplar sträcker sig över cirka fyra veckor, men med lite planering kan du välja olika sorter och förlänga blomningen upp till sex veckor. Varje blomma håller sig vacker i ungefär tio dagar under gynnsamma förhållanden. Flera sorter sprider också härlig doft, från klassisk äppelblomsdoft till mer exotiska toner som kanel och kryddnejlika. Plantera gärna ditt träd nära altan eller uteplats för att njuta av både blomprakt och doft under vårens milda kvällar!

Förvandling under hösten

När hösten kommer tar prydnadsaplarna på sig en ny färgdräkt, då träden pryds av små, färggranna frukter. Fruktsättningen startar i slutet av augusti och kan pågå långt in på vintern, till och med efter snön har fallit. Inget annat fruktträd erbjuder en liknande spektrum av färger: limegrönt, ljusgult, allsköns nyanser av guld, orange, klarrött, vinrött, purpur och till och med violett med blå rodnad. Färgerna förändras ofta under mognadsprocessen och kan förstärkas efter en frostknäpp.

En traditionell definition är att träd med frukter under 5 cm diameter räknats som prydnadsaplar, men moderna förädlingar har gett oss sorter med ännu mindre frukter – vissa så små som en halv centimeter. De nyare, mer hängande formerna, anses särskilt dekorativa under höstens senare del då de dignar av mängder av lysande frukter på välvda grenar.

Modernare sorter är friska och lättskötta

Nya generationens prydnadsaplar är relativt motståndskraftiga mot sjukdomar och skadedjur, och det vackra bladverket håller sig friskt från vår till höst. Trädet är lättodlat och undemandande, vilket gör det till en utmärkt trädgårdsväxt i alla typer av sammanhang – som solitär, i alléer, vindskydd, blommande häck eller blandade buskage. De minsta varianterna går till och med att odla i kruka och ställa på altanen eller balkongen. Särskilt intressanta är de så kallade pelaräpplena, med extremt smalt växtsätt som passar på mindre ytor och till och med på en vanlig balkong.

Samplantering och trädgårdsdesign

Med sitt mångsidiga växtsätt och varierande färgkaskader passar prydnadsaplar in i nästan alla trädgårdsstilar. De är vackra som solitärer på en gräsmatta, men fungerar lika bra ihop med andra växter. Smalt växande barrträd, syrener eller blommande buskar under sommaren och hösten ger extra fägring och skapar livfull dynamik i trädgården.

Några exempel på populära sorter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB