Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odlingsråd, prydnadsaplar

Sammanfattade odlingsråd för prydnadsaplar (Malus)

Prydnadsaplar är både vackra och lättskötta små träd som passar i de flesta trädgårdar. De ger riklig blomning på våren och bjuder på färgsprakande frukter under hösten. För att lyckas med prydnadsaplar, följ nedanstående råd – då får du ett friskt och frodigt träd som gläder i många år framöver. Vill du veta mer om olika sorter och inspireras av praktfulla prydnadsaplar hittar du mer information hos Praktfulla prydnadsaplar och Sorter, prydnadsaplar.

Ljusförhållanden

Prydnadsaplar föredrar en solig plats men klarar även lätt halvskugga. Ett läge i full sol är att föredra för bästa blomning och finast fruktsättning. Träden går ändå bra att plantera i trädgårdar som har viss skuggning under delar av dagen.

Jord och dränering

Dessa träd är inte särskilt kräsna när det gäller jordmån, men de utvecklas allra bäst i näringsrik, väldränerad jord. Undvik platser där marken är ständigt blöt eller där jorden riskerar att bli extremt torr, då etableringen och hälsan hos trädet kan påverkas negativt. Vid plantering är det fördelaktigt att förbättra den befintliga jorden med minst en tredjedel plantjord, kompost eller annat organiskt material för att öka näringsinnehållet och skapa en luftig, dränerad jordstruktur.

Plantering

Val av planta

När du köper ditt träd, välj alltid en prydnadsapel med tydlig sortmärkning. Detta är särskilt viktigt eftersom olika sorter har olika egenskaper och utseenden. Läs gärna mer om sorter under Sorter, prydnadsaplar.

Tidpunkt

De flesta prydnadsaplar säljs krukodlade och kan planteras under hela växtsäsongen, från tidig vår till dess att tjälen gör grävande omöjligt.

Planteringsgrop

Gräv en grop som är 50–60 cm bred och djup. Det är lagom att gropen är minst två till tre gånger bredare än rotklumpen.

Förbättra jorden

Blanda den uppgrävda jorden med plantjord, kompost eller annat organiskt material. Särskilt tung lerjord eller lätt sandjord mår bra av att förbättras.

Placering och djup

Ta försiktigt bort plantan ur krukan och vattna igenom rotklumpen ordentligt före plantering. Sätt ner den på samma djup som den stått i plantskolan, aldrig djupare.

Stödkäpp

Sätt gärna ner en stödkäpp och bind upp trädet de första åren, särskilt om läget är vindutsatt.

Fyll igen och vattna

Fyll upp nästan ända till marknivå och forma en svag sänka runt stammen för att samla vatten. Vattna rejält direkt efter plantering.

Vattning och etablering

Nysatta träd kräver regelbunden vattning, särskilt under de första två-tre säsongerna och under torra perioder. Se till att jorden inte torkar ut kring rötterna – detta är avgörande för att trädet ska rota sig ordentligt och etablera sig snabbt. Håll också en cirka en meter bred cirkel runt trädet fri från gräs och ogräs – det minskar konkurrensen om vatten och näring.

Gödsling

Prydnadsaplar är generellt sett inte särskilt näringskrävande, men de uppskattar ett tillskott av naturgödsel eller fullgödsel tidigt på våren innan knoppsprickningen. Undvik att övergödsla, då detta bara gör trädet yvigt och känsligare.

Skötsel och beskärning

När trädet har vuxit till sig efter några år klarar det oftast sig utan extra insatser. Beskärning behövs endast vid behov:

  • Ta bort döda, skadade eller korsande grenar för att hålla kronan ljus och luftig.
  • Eventuella rotskott som skjuter upp från marken ska tas bort direkt, då de tillhör grundstammen och inte den sort du vill bevara.
  • Läs gärna mer om skötsel och inspiration kring beskärning hos Praktfulla prydnadsaplar.

Populära sorter av prydnadsaplar

Några vanliga och mycket uppskattade sorter är:

Du hittar mer detaljerad beskrivning och inspiration om olika sorter hos Sorter, prydnadsaplar.

För ytterligare inspiration och tips, se gärna artikeln Praktfulla prydnadsaplar.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB