Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hur tre rosor blev till 45 miljoner

Krukrosen är Danmarks största krukväxtsuccé - en sann saga.

Sagan började så smått 1965 då hortonom Svend Jensen bläddrade i en utländsk katalog och upptäckte tre sorters miniatyrrosor. Svend beställde hem de småblommiga rosorna och de utgjorde basen för den första produktionen av 10 000 krukrosor i trädgårdsmästeriet vid Kolding i Danmark. Produktionen av krukrosor utökades sakta men säkert till 300000 om året. Det var i slutet av 1960-talet och sorterna var svåra att odla.

Inte förrän i början av 1980-talet utökades produktionen av krukrosor på allvar. Flera nya producenter trädde in på arenan eftersom utländska förädlingsföretag hade utvecklat bättre sorter. Samtidigt gjorde artificiellt ljus det möjligt för trädgårdsmästerierna att producera krukrosor året runt till skillnad från tidigare då de endast producerades för försäljning under våren. Man började massproducera krukrosor och de såldes till så låga priser att alla hade råd med dem.

Det danska förädlingsföretaget Poulsen Roser A/S, ett av världens ledande förädlingsföretag inom kruk- och trädgårdsrosor, gav produktionen av krukrosor ett både kvalitativt och kvantitativt lyft med sin utveckling av Parade®-sorterna i slutet av 1980-talet. Vid den tidpunkten inledde Gartnerierne Ove Nielsen A/S ett banbrytande samarbete med Poulsen Roser A/S. Ove Nielsen A/S testade och valde ut rosor som förädlats av Poulsen Roser A/S. Samarbetet håller än idag.

Varje år sås det 100000 rosfrö hos Poulsen Roser A/S. Därefter testas 3000 av de bästa sorterna hos Ove Nielsen A/S, vilket leder till global marknadsföring av upp till 25 nya sorters kruk- och trädgårdsrosor varje år. Sorten Tiffany™ Hit®, som har stora, fyllda blommor med både doft och lång hållbarhet, var ett viktigt genombrott i utvecklingen av krukrosor i slutet av 1990-talet.

Så här används och sköts krukrosorna

Förädlare av rosor

En lycklig saga
Det gäller även sagan om krukrosen i Danmark. En produktion på ungefär 45 miljoner exemplar årligen innebär att krukrosen är den växt som det produceras flest av. Ingen annan kultur har så stor mångfald när det gäller storlekar, blomfärger, blomformer och dofter, vilket är ett resultat av ett intensivt utvecklingsarbete.

Att sagan är lycklig beror i det här fallet på de danska krukrosproducenterna, varav många är kvinnor. Krukrosor är en temperamentsfull kultur, vilket också är kännetecknande för människorna bakom produktionen. De har ett brinnande engagemang och en enastående talang för produktutveckling och aktuella trender. Detta tillsammans med det faktum att två av världens ledande förädlingsföretag finns i Danmark gör inte sagan mindre lycklig.


Krukros, Rosa-hybrid

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB