Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plantera så här

Från Mästarrabatten

För att rötterna ska kunna börja arbeta på den nya växtplatsen är det viktigt att jorden är porös och mullrik. Rensa bort allt ogräs, gräv igenom och luckra jorden i hela planteringsytan ner till 50-60 cm djup. Gräv för hand eller låt en maskin göra jobbet. Blanda samtidigt ner mullämnen.

Gör så här om du gräver för hand: Lägg ett 10 cm tjockt lager kompostjord eller annat mullrikt material på den ogräsfria ytan. Börja sedan gräva från ena kortsidan. Gräv ett dike som är ett spadtag djupt. Jord som du gräver upp lägger du i en skottkärra. Luckra jorden med spade eller grep ytterligare ett spadtag ner. Gräv ett nytt dike intill det första. Denna gång lägger du jorden i det första diket. Luckra ytterligare ett spadtag ner. Gräv ett tredje dike, osv. Det sista diket fyller du med jorden i skottkärran.

Trampa fortsättningsvis så lite som möjligt i den porösa jorden. Lägg eventuellt ut en bräda att gå på. Då fördelas din tyngd över ett större område och jorden packas inte lika mycket. Alla rotklumpar ska vara väl genomvattnade vid planteringen. Om det behövs kan du sänka ner dem i vatten en stund.

Det är viktigt att inte plantera för djupt. Rotklumparnas översida ska bara vara någon centimeter under markytan när du är färdig. Gräv en grop i den porösa jorden och prova dig fram så att den blir lagom djup. Fyll upp drygt halvvägs med jord runt rötterna och tryck till med händerna. Är det en växt med rotklump klipper/knyter du i det här skedet upp stålnät och juteväv. Vik ut/bort nät och väv från klumpens övre del men låt bådadera vara kvar i övrigt. Nät och väv skyddar och håller ihop rotklumpen utan att hindra rötternas tillväxt. Väven förmultnar inom några månader och nätet rostar bort inom några år. Vattna rikligt. När vattnet sjunkit undan fyller du på med mer jord. När du planterat hela ytan vattnar du rejält vid varje planta en gång till.

Vår färgstarka häck är något av det mest lättskötta man kan tänka sig. Var bara noga med att passa dina nyplanterade växter väl med vatten under torra perioder. Minst en växtsäsong behöver de denna extra omtanke. Gödsla varje vår tills planteringen vuxit upp.

Rabattens lökväxter planterar du under tidig höst. Följ de planteringsråd för varje sort som finns på lökförpackningen.

Bakom Mästarrabatten står GRO Plantskolor; svenska detaljister och producenter av buskar, träd och perenner inom Gröna näringens riksorganisation. Nu med stöd av International Flower Bulb Center i Holland.

Kompletterande information:

Mästarrabatten - Friväxande häckbuskage
Buskar och träd som har det mesta - ljuvlig blomning, vackra bladfärger, spännande frukter och intressant bark
Perenner som täcker marken med magnifika bladverk
Lökväxter som bildar sköna, blommande mattor
Curt Rydlinges tips för kallt klimat
Ladda ner: folder: Friväxande häckbuskage, Mästarrabatten 2007. (pdf, 1140 KB)


Mästarrabatten, skiss
Källa: Mästarrabatten


Daggros, Rosa glauca
Foto: Micke Persson


Bukettapel,
Malus sargentii E
Foto: Micke Persson


Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla 'Variegata'
Foto: Jonas Bengtsson


Ramslök, Allium ursinum
Foto: International Flower Bulb Center


Stor vårstjärna, Chionodoxa luciliae 'Alba'
Foto: International Flower Bulb Center

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB