Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Friväxande häckbuskage

Från Mästarrabatten av Folke Mattsson

En Mästarrabatt som lever året om

Mästarrabatten 2007 är ett färgstarkt, friväxande häckbuskage, ritat av Folke Mattsson. Med sagolik blomning, dekorativ fruktsättning, sprakande höstfärger och vackra grenverk bjuder buskaget på överraskningar och nya intryck hela året. Ritning och växtförteckning finns i din trädgårdsbutik!

Genom att kombinera ett träd och flera sorters buskar med marktäckande perenner och vårblommande lökväxter har Folke Mattsson i årets Mästarrabatt skapat en härligt levande plantering med många användningsområden. Trädet, en silveroxel, håller sig litet men den välformade kronan ger ändå höjd och karaktär. Buskarna varierar i höjd, men skyddar alla mot vind och insyn. Under och mellan buskarna breder mattor av olika perenner och lökväxter ut sig.

Om Mästaren
Folke Mattsson är trädgårdsmästaren som byggde upp Zetas trädgård i Huddinge - en pärla bland trädgårdsbutiker. Med sin känsla för form och färg har han varit en pionjär när det gäller att komponera med växter. Folke insåg tidigt att en växt får sitt verkliga värde först när den placeras i rätt miljö och i rätt växtsällskap. Så var också Zetas trädgård först i Sverige med att anlägga visningsträdgårdar för att sprida idéer och kunskap.

Folke Mattsson är en av landets främsta experter på trädgårdsväxter och har i hög grad bidragit till dagens breda sortiment. Han har medverkat i flera böcker om odling och planering av trädgårdar. Idag ägnar sig Folke Mattsson främst åt trädgårdsdesign.

Vad är en Mästarrabatt?
En Mästarrabatt är skapad för en vanlig villaträdgård av en mästare inom trädgård. Mästarna väljs bland de kunnigaste av svenska trädgårdsproffs och trädgårdskonstnärer. Varje år lanseras en ny Mästarrabatt. Den första Mästarrabatten, som heter "Välkommen hem", lanserades 2006. Den är ritad av Mona Holmberg och Ulf Strindberg.

Syftet med Mästarrabatten är att inspirera till nya sätt att komponera med växter och att lyfta fram sådana som är särskilt odlingsvärda i vårt land. Rabatterna är lätta att kopiera helt eller delvis, de ger tips om fina växtkompositioner och andra saker som kan vara bra att tänka på när man gör rabatter.

Informationsfolder om Mästarrabatten 2007 finns att hämta i trädgårdsbutiker över hela landet. Den innehåller bland annat skiss, växtförteckning och planteringsråd. Nytt för i år är färdiga alternativ för kallt klimat till de växter som inte klarar våra tuffare växtzoner. Det är Curt Rydlinge i Skellefteå, expert på odling i norr, som står för alternativen.

Vad betyder E?
Flera av växterna i Mästarrabatten 2007 har ett E som avslutning på namnet. Det betyder att de är E-plantor, det vill säga friska, livskraftiga och speciellt utvalda för det svenska klimatet. De är också av väl definierat ursprung. Köper du en planta med samma namn vid ett annat tillfälle kan du därför vara säker på att få samma växt.

Låt dig inspireras!

Plantera hela Mästarrabatten, eller bara dina favoritpartier. Folke Mattssons friväxande häckbuskage passar lika bra i tomtgränsen som inne i trädgården. Buskaget skärmar av och ger skydd mot insyn och vindar. Som blommande, vacker vägg mellan olika trädgårdsrum är det strålande. Planteringen kan rent av få böja sig till en stor berså. De enskilda buskarna, perennerna och lökväxterna är självfallet också vackra i rabatter av andra slag. Bland buskarna finns dessutom flera fina solitärer.

Bakom Mästarrabatten står GRO Plantskolor; svenska detaljister och producenter av buskar, träd och perenner inom Gröna näringens riksorganisation. Nu med stöd av International Flower Bulb Center i Holland.

Kompletterande information:
Buskar och träd som har det mesta - ljuvlig blomning, vackra bladfärger, spännande frukter och intressant bark
Perenner som täcker marken med magnifika bladverk
Lökväxter som bildar sköna, blommande mattor
Plantera så här
Curt Rydlinges tips för kallt klimat
Ladda ner: folder: Friväxande häckbuskage, Mästarrabatten 2007. (pdf, 1140 KB)


Mästarrabatten, skiss
Källa: Mästarrabatten


Daggros, Rosa glauca
Foto: Micke Persson


Kopparhäggmispel, Amelanchier laevis, fk Bäcklösa E
Foto: Tomas Lagerström


Syren, Syringa vulgaris 'Norrfjärden' E
Foto: Micke Persson


Rödbladig alunrot, Heuchera 'Rachel'
Foto: Jonas Bengtsson


Snöklocka,
Leucojum vernum
Foto: International Flower Bulb Center


Mästarrabatten 2007
5 juni 2006
Foto: Micke Persson


Mästarrabatten 2007
Skaparen Folke Mattsson i flikbladig japanlönn,
Acer palmatum 'Dissectum Garnet'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB