Mästarrabatten 2007, Lökväxter
Lökväxter som bildar sköna, blommande mattor – inspiration, tips och växtfakta
Vill du skapa vackra, täta och blommande mattor i trädgården tidigt på säsongen? Vårblommande lökväxter är perfekta för en frodig och naturlig känsla – de sprider sig snabbt och ger en levande, varierad blomprakt från de allra första snöfria veckorna till försommaren. Ta del av presentationen nedan, där vi lyfter sju stjärnor bland lökväxterna, utvalda av Mästarrabatten i samarbete med GRO Plantskolor och International Flower Bulb Center i Holland.
Våra utvalda favoriter
A. Ramslök, Allium ursinum
Ramslök är en robust och vacker lökväxt, som skapar frodiga mattor med sina breda, mörkgröna blad. På försommaren blommar den i små, vita stjärnblommor samlade i runda flockar. Ramslök trivs där jorden är fuktig, förslagsvis i skogsbryn eller under buskar, och sprider sig snabbt med frö. Plantera på dessa platser för bästa resultat.
Blomning: maj–juni.
Höjd: 20–40 cm.
B. Stor vårstjärna, Chionodoxa luciliae 'Alba'
Stor vårstjärna är en charmig och livskraftig lökväxt, särskilt i den vita sorten 'Alba'. Redan i april vecklar den ut sina pigga, snövita blommor som lyser vackert i vårsolen. Den sprider sig lätt, både med sidolökar och genom självsådd, och bildar snabbt ett heltäckande blomsterhav.
Blomning: april.
Höjd: 10–15 cm.
C. Snökrokus, Crocus tommasinianus
Snökrokus är en av vårens allra första budbärare och anses vara den bästa krokusen för naturlig förvildning. Med sina sirligt ljusvioletta blommor framträder den redan när den sista snön smält undan i mars eller april. Snökrokusen är mycket lättetablerad och sprider sig snabbt, särskilt när man planterar flera lökar tillsammans.
Blomning: mars–april.
Höjd: 7–8 cm.
D. Vintergäck, Eranthis hyemalis
Vintergäckens strålande, gula små solar lyser tidigt – ofta i mars och ibland så fort snön dragit sig tillbaka. Den trivs bäst där marken snabbast blir snöfri och är oslagbar för den första färgexplosionen efter vintern. Plantera gärna där du vill mötas av blomning allra först under våren.
Blomning: mars–april.
Höjd: 5–10 cm.
E. Kungsängslilja, Fritillaria meleagris 'Alba'
Den vita formen av kungsängslilja är förtrollande vacker med sina klockformade blommor, subtilt rutmönstrade och grönådrade. De bärs elegant i toppen av smala stjälkar och blommar något senare, i maj–juni. Kungsängslilja sprider sig via sidolökar och ibland frösådd, och bildar då sirliga blomsterflor.
Blomning: maj–juni.
Höjd: cirka 25 cm.
F. Snöklocka, Leucojum vernum
Snöklocka påminner om en stor snödroppe och bjuder på vita, hängande klockor med dekorativa gröna eller gula spetsfläckar. Den är särskilt vacker i fuktiga områden, till exempel i halvskugga eller under buskar och träd. I april–maj breder snöklockan ut sig till täta blommande mattor.
Blomning: april–maj.
Höjd: 10–30 cm.
G. Orkidénarciss, Narcissus 'Thalia'
Orkidénarcissen 'Thalia' är en elegant och väldoftande narciss med 1–3 kritvita hängande klockor per stjälk. Den blommar i maj och ger trädgården ett svalt, skirt uttryck. Sätt den gärna på platser som inte torkar ut för mycket. Den visar extra vacker effekt när den planteras i små grupper.
Blomning: maj.
Höjd: 30–40 cm.
Skapa en blommande matta – plantering och skötsel
För bästa effekt: plantera höstlökarna i grupper under tidig höst, gärna på platser där de tillåts förvildas och sprida sig naturligt. Följ planterings- och djupanvisningar som finns på lökens förpackning för varje enskild art. Kombinera gärna flera olika arter i samma yta för längre blomningssäsong och varierat uttryck. De trivs bäst i väldränerad, gärna fuktighetshållande jord och de flesta klarar både sol och halvskugga. Läs mer om hur du planterar lökar här.
Vill du ta effekten ännu längre? Komplettera med friväxande häckbuskage eller buskar och träd med särskilt vacker vårblomning för en ännu rikare trädgårdsmiljö, eller upptäck perenner som marktäckare. För kallare klimat, ta del av Curt Rydlinges tips om hur du får lökväxterna att trivas.
Vill du lära dig mer eller hämta inspiration, läs Nu blommar löken och ladda gärna ner [foldern om häckbuskage (pdf)](https://www.odla.nu/inspiration/fr