Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Orkidéer i tusenfalt

Orkidéutställningar och orkidéers skötsel i Sverige

Vi har fått en riktig vitaminkick i grådiset! Sveriges enligt uppgift största orkidéutställning har besökts – en upplevelse precis vad som behövs så här års, innan julbestyren tar vid och det ännu inte riktigt är dags för julstämningen. Ett besök bland fantastiska orkidéer är verkligen ett perfekt sätt att ladda energi och drömma sig bort till regnskogens överflöd innan mörkret sänker sig utanför fönstren.

Numera, när orkidéerna blivit så populära och är så lätta att få tag i, kan vi alla glädjas och tjusas av färgprakten och de många spännande formerna hos Phalaenopsis (brudorkidé), Paphiopedilum (venussko), Cattleya, Cymbidium, Dendrobium, Miltonia, Vanda och många fler släkten och arter. Dessutom har det tack vare idogt förädlingsarbete tillkommit mängder av spännande hybrider och korsningar, som ger både ovanliga färger, former och häftiga dofter – och vissa doftar dessutom härligt av regnskogen, deras ursprungsmiljö.

Viktiga tips för att lyckas med orkidéer hemma

Ljus och placering

Först och främst måste orkidéer få tillräckligt med ljus – allra helst placeras de ljust, gärna i söderläge under vinterhalvåret. Om du inte kan ge tillräckligt med naturligt ljus, går det utmärkt att komplettera med tillskottsbelysning, som exempelvis specialarmaturer eller lysrör. Mer om detta finns att läsa i odla orkidéer del 2.

Under sommaren blir däremot värmen i söderfönstret ett problem. Flytta därför undan orkidéerna från den gassande solen – gärna ut i trädgården i halvskugga, men häng helst upp dem under trädkronorna så att sniglar inte gör kalas på dem. Kom bara ihåg att vattna och gödsla regelbundet, och ta in plantorna igen innan höstkylan kommer!

Vattning, substrat och pH

Orkidéer ska torka upp mellan vattningarna. Kontrollera att krukan är torr i botten, till exempel genom att ha ett större hål där du kan känna efter. Använd vanligt kranvatten om det är kalkfritt – annars är regnvatten bäst. Vattnet bör ha ett pH-värde på 5–6. Se fler vattningstips i odla orkidéer del 1.

Undvik alltid vatten i bladrosetten, eftersom det kan leda till svampangrepp och rötangrepp. Om bladen faller av är det ofta ett tecken på angrepp – kassera då plantan för att hindra smittspridning.

Penséorkidéerna, det vill säga Miltonia och Miltoniopsis, är ett undantag eftersom de kräver mer vatten än övriga orkidéer. Om din orkidé fått för mycket vatten känns bladen mjuka – rädda den genom att plantera om i vitmossa (sphagnum) och håll mossan lätt fuktig.

Stimulera blomning

Ibland händer det att din orkidé endast skjuter blad och inga blomstänglar, trots god omvårdnad. Då kan det löna sig att låta plantan torka upp lite mer mellan vattningarna – ofta sätter det fart på blomningen. Odla orkidéer del 4 ger fördjupande råd om blomstimulans och viloperioder.

Krukor och luft

Har du orkidéen i en ytterkruka, tänk på att det ska finnas luft mellan ytter- och innerkruka – välj gärna en stor kruka och lägg leca-kulor i botten. För orkidéer med ljusälskande rötter, som Phalaenopsis, passar en glaskruka utmärkt.

Gödsel och näring

Övergödsla aldrig dina orkidéer! Ge speciell orkidégödning sparsamt, cirka varannan vattning eller ungefär en gång/månad. För mycket gödning leder till närsalter som fräter på rötterna och kan skada plantan.

Epifyter och mikroklimat

Många orkidéer är epifyter och trivs utan jord, bara de får gott om ljus och luftfuktighet. Vanda är ett bra exempel och trivs bäst om den hängs luftigt – duscha den gärna dagligen eller skapa ett mikroklimat, exempelvis med en glaskupa och fuktig leca i botten. Bilder på Vanda finner du här.

Exempel på olika släkten

Andra arter som Cattleya, Oncidium, Paphiopedilum, Dendrobium, Cymbidium samt Zygopetalum har olika krav på ljus, temperatur och vatten. Läs mer om olika släkten i serien:

Andra tips

Kryddväxten Vanilla planifolia, vanilj, är faktiskt en orkidé men blommar sällan i hemmet. Vissa marklevande arter vill ha ett högre pH – blanda gärna dolomitkalk i substratet om du är osäker.

Vid blomning på Phalaenopsis: klipp inte bort gröna och friska blomstänglar – nya blommor kommer ofta på gamla stänglar!

Skadedjur och andra problem

Skadedjur som ullöss och sköldlöss kan angripa orkidéer. Töm ut all gammal kompost, skölj plantan och krukan noga och plantera om i färskt material, till exempel vitmossa. Förebygg skadedjur med särskilda bekämpningsmedel.

Orkidéer är också utmärkta snittblommor och blir verkliga blickfång i blomsterarrangemang.


Aktuella orkidéutställningar i Sverige 2024

Orkidéutställningar är populära framför allt under vår och höst, och samlar entusiaster och nybörjare. Nedan listas några av årets största evenemang och tips på hur du kan fördjupa ditt intresse.

Internationell orkidéutställning i Landskrona

Datum: 6–8 september 2024
Plats: Curla-hallen, Landskrona (på grund av ombyggnad i Lunds Botaniska trädgård flyttad hit 2024)

Där samlas utställare och handlare från Sverige, Danmark, Ecuador och fler länder. Se tusentals orkidéer – klassiska brudorkidéer till exotiska rariteter. Passar både samlare och nybörjare och du kan köpa hem både plantor och tillbehör.

Malmö Garden Show

Datum: Maj 2024
Plats: Slottsträdgården, Malmö

Sydsvenska Orkidésällskapet visar upp inspirerande monter med mängder av orkidéer. Ställ frågor, träffa likasinnade och köp unika växter och tillbehör.

Fler evenemang och träffar

Andra återkommande utställningar

Många orkidésällskap – som Sydsvenska Orkidésällskapet och Svenska Orkidésällskapet – arrangerar regelbundet öppna visningar, föreläsningar och lokala utställningar runt om i landet. Håll utkik på deras respektive webbsidor och via sociala kanaler om aktuella evenemang.

Inspiration för

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB