Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla orkidéer del 5

Faktagranskare Uno Åkerö

Orkidéer till jul
Aahhh, de mest underbara orkidéer bara står där i skyltfönstret. Kring dem hänger glitter och änglar, kulor och smällkarameller. Runt dem finns julstjärnor, vackra krukor, stearinljus och vaser med vita underbara tulpaner. Men, orkidéerna stjäl all uppmärksamhet. Deras sprödhet, och samtidigt deras robusta styrka. Gröna blad, blommor i vitt, rosa, gult ... Orkidéer är underbart att ha till jul.

Så, vad skall Du tänka på för att Dina nya och 'gamla' orkidéer ska trivas kring jul? Det finns några knep ...

Äpplen, och annan frukt.
När frukt såsom äpplen, mognar, avger de gasen Eten (tidigare kallad Etylen). Och denna gas ökar mognadstakten hos växter. Och detta gäller även orkidéblommornas 'mognad'. Det vill säga, om man har frukt i samma rum som en orkidé i blom, kommer den dessvärre blomma kortare tid, än den borde. Så, hur långt bort måste man ha frukten? Ja, det är en svår fråga. Men det är långt. Ibland kan det gå att ha dem i ett angränsande rum, men oftast fungerar inte det heller. Dessvärre. Att vädra är såklart bra, och luft handlar nästa punkt om. Jag kan för övrigt rekommendera dadlar, dom är goda, och avger ingen Etengas.

Vädring och luftfuktighet och sådant.
Där de vanliga orkidéerna (Brukorkidé, Cattleya, Dendrobium, Oncidium-Cambria) växer naturligt, är det alltid luftrörelse, och relativt hög luftfuktighet. Inne hos oss, där står under vintern luften ofta stilla, radiatorer släpper från sig mycket torr värme, och vi kanske eldar i öppna spisen. Det är inte så mycket Borneo över det hela, helt enkelt. Men, det finns såklart hjälp även för detta! Försök att alltid ha en liten glipa på några fönster i det rum som orkidéerna står i (undvik drag på plantorna). Det behövs inga stora springor, och även vi människor mår bra av det. Ställ heller inte orkidéerna på fönsterbrädan ovanpå ett element (som är påslaget), luften blir så torr. Torr luft kan förövrigt motverkas (något) genom att använda en djup tallrik. Du tar en mindre tallrik (ett tefat, kanske) och lägger upp-och-ner i den djupa tallriken. Ställ orkidén på tefatet (ev. i en vacker ytterkruka) och fyll på vatten runt, men bara så mycket att det ej nuddar krukan. Orkidérötter tycker inte om att stå i vatten! Sedan kan Du, om Du vill, lägga mossa, lecakulor eller liknande i vattnet, så blir det lite vackrare.

Ljus och sånt.
Försök att ge orkidéerna så mycket ljus som möjligt under denna mörka årstid. Söderfönster fungerar oftast perfekt. Tänk dock på elementen!

Angående julgranen.
Julgranen behöver Du inte vara orolig för. Den och orkidéer trivs oftast bra ihop.

Tänk på att ha kul!
Orkidéer är underbart vackra. Njut av dem under denna glädjens helg...

Jag önskar Dig all lycka med Dina orkidéer, och HA EN KUL JUL!

Björn Johansson

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB