Odla orkidéer del 4
Pleione
Orkidésläktet Pleione har fått sitt namn från gudinnan Pleione, moder till Pleiaderna i den grekiska mytologin. Enligt myten förvandlade Zeus Pleiaderna till duvor, som flög upp på himlen och bildade den kända stjärnhopen med samma namn.
Pleione är små, lövfällande jordorkidéer som ursprungligen kommer från bergsområden i Himalaya och Kina. I sin naturliga miljö trivs de på marken, på klippor, på nedfallna trädstammar, i mossa, eller i jordfyllda fickor vid nästan lodräta klippväggar. Dessa orkidéer kan hittas på imponerande höjder, upp till 4000 meter över havet, alltså ibland även ovanför snögränsen. Plantan har ett eller två blad som sitter vid toppen av bulben. Bulben påminner om en krokusknöl och kallas i England ibland för "Indisk krokus", trots att blommorna inte alls liknar krokusblommor.
Trevliga sorter
Släktet Pleione rymmer ungefär 20 olika arter och ett flertal hundra hybrider (korsningar). Några av de populäraste och lättodlade arterna är Pleione formosana, känd för sina stora och vackra blommor i rosa och rosalila nyanser. En annan uppskattad art är Pleione limprichtii, som dessutom är så härdig att den kan odlas utomhus även i södra Sverige. Är du intresserad av att odla en gul Pleione, rekommenderas hybriden Pleione Shantung. Flera andra hybrider i olika färgvarianter, så som Pleione Tongariro och Pleione Eiger, förekommer också och kan vara väl värda att prova 2.
Växtcykel
Pleiones tillväxtcykel inleds tidigt på våren, då ett eller flera skott utvecklas från bulbens bas. Dessa skott producerar de första rötterna samt ett blad. I de kraftigaste skotten utvecklas blomknoppar som snabbt slår ut och bildar relativt stora, cattleyaliknande blommor. Blommorna kan vara rosa, lila, vita, gula eller aprikosfärgade och har en blomningstid på 10–20 dagar.
Efter blomningen fortsätter bladet att växa och blir över sommaren cirka 4 cm brett och 10–30 cm långt. Samtidigt sväller den nedersta delen av stjälken upp och bildar en ny bulb som lagrar näring inför nästa års tillväxt och blomning. På hösten gulnar och vissnar bladet, för att sedan falla av. Då inleds plantans viloperiod som varar till nästkommande vår 2.
Odling och skötsel
Pleione är relativt lätta att odla, så länge deras krav på svalka, god dränering och en väl avvägd vattning respekteras. Under tillväxten vill de ha fuktig men aldrig blöt jord, och gödsling med ett svagt, balanserat gödselmedel kan främja blomningen. Under sommaren passar de bäst på en ljus men skuggad plats, gärna utomhus i skyddat läge. När bladet vissnar på hösten och plantan ska gå i vila, minskar man successivt vattningen tills bulben kan vila svalt och torrt fram till nästa års växtstart 2.
Flera arter och hybrider, såsom Pleione limprichtii, kan planteras ut i trädgården på väl skyddad plats även i södra Sverige 2. Andra odlas bäst i kruka för att lättare kunna skydda bulberna vintertid genom att placera dem frostfritt 2.
Att odla Pleione kan vara både enkelt och givande, och den som provar belönas ofta med spektakulära blommor och en spännande tillväxtcykel. Genom att följa artens naturliga årsrytm går det utmärkt att lyckas – även för nybörjaren. Nästa sida.