Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla orkidéer del 4

Faktagranskare Uno Åkerö

Pleione
sidan 1 av 4

Orkidésläktet Pleione fick sitt namn från gudinnan Pleione, Pleiadernas moder. Pleiaderna förvandlades av Zeus till duvor, som flög upp i himlen och bildade stjärnklustern som nu bär deras namn.

Pleione är små lövfällande jordorkidéer från bergsområden i Himalaya och Kina. De växer i jorden och på klippor, på nedfallna trädstammar, i mossa eller i jordfyllda fickor på nästan lodräta klippväggar. De finns på upp till 4000 meters höjd, alltså en bit ovan snögränsen. Plantan består av ett eller två blad vilka är fästade vid bulbens 'topp'. Bulben liknar något en krokusknöl, och i England kallas de för Indisk krokus, dock helt utan att likna krokusblommor.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Trevliga sorter
Släktet Pleione innehåller ungefär 20 arter, och ett par hundra hybrider (korsningar). De som är lättast att odla är Pleione formosana, med underbara stora blommor i rosa och rosalila. Pleione limprichtii är en annan mycket vacker art, som dessutom är härdig, utomhus, i södra Sverige! Om Du vill odla en gul Pleione, rekommenderar jag att Du prövar på en Pleione Shantung, som är en hybrid.

Växtcykel
Tidigt var vår skjuter ett eller flera skott fram från bulbens bas. Skotten utvecklar de första rötterna och ett blad. Från de kraftigaste växer blomknoppar ut vilka snabbt slår ut till (relativt) stora cattleyaliknande blommor. De underbara blommorna, vilka håller i 10 - 20 dagar, finns i rosa, lila, vita, gula och aprikos varianter.

Efter blomningen växer bladet vidare och blir över sommaren cirka 4 cm. brett och 10-30 cm. långt. Samtidigt svullnar den nedersta delen av stammen upp till en ny bulb som innehåller näringsämnen att påbörja nästa års tillväxt och blomning med. På hösten gulnar och vissnar bladet för att därefter falla av. Efter detta börjar viloperioden som fortsätter till nästa vår.

1 2 3 4 Nästa sida

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB