Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Orkidéfrossa i Botan!

Visst har jag varit på nämnda ställe nästan var och varannan vecka i minst 30 år, men det finns alltid något vackert och nytt att titta på där! Just nu pågår orkidéblomningen för fullt och den ville jag inte missa!

Av Sylvia Svensson

I Botan är de stolta över att förvalta den största samlingen av tropiska orkidéer i Sverige. Det rör sig om ca 1 500 olika arter och kulturformer, fördelade på fyra växthus med olika klimat.

Under Orkidéfrossan som pågår 6 till 27 mars, lyfter Botan fram denna fantastiska samling just när den är som vackrast. Det anordnas fina visningar och spännande aktiviteter under hela månaden.

Informativa skyltar berättar orkidékuriosa, som att det är ett stort släkte med över 22.500 arter, varifrån de olika orkidésläktena härstammar och om hur man förökar orkidéer med frö, vilket kräver mycket kunskap och noggrannhet. Det är knappast något för oss vanliga hemmaodlare!

Köp med hem

Det finns mer tillgänglig information att få, så som informativa skålar innehållande olika ämnen att göra orkidékompost av. Alla orkidéer kräver dock inte att man gör egna jordblandningar utan är förnöjsamma med den orkidéjord som finns att köpa färdig.

I Botans infobutik säljs en del av de rariteter som trivs i boningsrum, så man kan köpa med sig lite fägring hem också. Även välsorterade blomsterkedjor säljer numera fler arter än bara brudorkidéer. Inget fel på dessa, de är underbara och tåliga växter, men man kan ju pröva fler, exempelvis Paphiopedilum, så kallade ”sko-orkidéer”, som också är tåliga och lättodlade.

Det var verkligen svårt att välja bilder, alla orkidéerna är ju vackra på sitt sätt. En del är helt överväldigande stora och lysande, som vissa Catteleya-hybrider, andra är små och diskreta och man får titta närmare på dem för att se det utsökta. Och det är verkligen synd att man inte har doft-webb, så att man även kunde förmedla doften!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB