Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odling och skötsel av Nemesia

Nemesia tycker om en växtplats som är varm, solig och skyddad. Plantera i en näringsrik- och lätt jord som är väldränerad, har hög mullhalt och som är mer åt det sura än basiska hållet.

På samma sätt som hos Diascia, så stimuleras en andra blomningsomgång hos Nemesia av att man klipper ner skotten efterhand som de har blommat över den första blomningen. Hos en del sorter av Nemesia sköter växten själv om att göra sig av med gamla blommor efter hand som de vissnar, vilket gör att blomningen nästan känns som att den är evig.

För att unga plantor av Nemesia ska få ett buskigt växtsätt bör de växande skotten nypas bort. Toppa gärna Nemesia då och då under sommaren, annars finns det risk för att plantorna blir taniga. För att Nemesia inte ska bli ranglig i växten kan man klippa ned den till 10 cm ovanför krukans kant så kommer den att skjuta nya skott som blommar inom några veckor.

En annan likhet mellan just Diascia och Nemesia är deras behov av vatten och att de avskyr att torka ut och därför kräver regelbunden vattning. Förse Nemesia med gödning vid planteringstillfället och därefter minst en gång i månaden under växtsäsongen och speciellt kalcium och magnesium är till nytta för växten.

På växtplatser med riktigt varma lägen kan man så Nemesia direkt, medan den i kalla lägen kräver förkultivering inomhus. I mitten av april är det lämpligt att börja förkultivera Nemesia inomhus. Då sår man några frön i varje kruka.

Vid sådd direkt på växtplatsen är det lätt hänt att fröna hamnar i små gropar eftersom de är "ulliga". Fröna kräver skugga och fuktighet för att gro, så se till att såytan är vattnad före sådd. Sådden hålls fuktig ända tills fröna har grott.

Före utplantering är det lämpligt att härda av plantorna försiktigt innan de planteras ut på riktigt, eftersom de små plantorna många gånger är känsliga både för frost och för starkt solljus och värme.

När plantorna har blivit tillräckligt stora för att plantera ut och när risken för nattfrost är över, så är det bra att hålla ett planteringsavstånd på 15-20 cm i rabatterna. Vid sådd på friland är det lämpligt med ett gallringsavstånd på 15 cm och det är fördelaktigt om man gallrar på ett sådant sätt att små grupper med plantor blir stående tätt tillsammans.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Både på fröplantor och på fullvuxna Nemesiaplantor i trädgården kan bladlöss vara ett problem. Om Nemesia utsätts för torka och värmestress kan bladverket bli brunt.

Bland Nemesians goda egenskaper kan nämnas att den är tålig (bara den får regelbunden vattning), lättskött och enkel att odla lite överallt i trädgården. Nemesia är en av de sommarblommor som står sig längst i trädgården när temperaturen närmar sig nollan.

Läs mer:
Nemesia - skapar långvarig blomsterglädje i sommarrabatten
Om Nemesia
Odlade sorter och hybrider av Nemesia


Nemesia
Nemesia strumosa
Foto: Blomsterfrämjandet
Weibull Trädgård AB


Nemesia
Nemesia strumosa
Foto: Blomsterfrämjandet
Hörnhems Handelsträdgård AB


Nemesia hybrida Magma Flame Yellow White
Foto: Blomsterfrämjandet
Syngenta


Nemesia hybrida Magma Flame Orange Pink
Foto: Blomsterfrämjandet
Syngenta

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB