Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odlade sorter och hybrider av Nemesia

Hos Nemesia har man tagit fram nya hybridsorter som är ytterst rikblommande och som bär stora blommor under en betydligt längre blomningsperiod jämfört med den ursprungliga arten Nemesia strumosa. De småblommiga Nemesiasorterna är dock mer tåliga mot regn och rusk jämfört med de storblommiga. En del Nemesiasorter sprider en svag söt doft till sin omgivning.

Tveka inte på att pryda dina rabatter i trädgården eller dina amplar och balkonglådor på balkongen med Nemesians vackra, väldoftande och fjärilslika blommor.

När man har bestämt sig för att plantera Nemesia i sin trädgård eller på sin balkong finns det flera sorter och sortgrupper av Nemesia strumosa och andra Nemesia-arter att välja på.

Nemesia foetans 'Poetry Lavender Pink': ny sort under 2006. Bildar välförgrenade ettåriga plantor som har en enorm blomrikedom under hela sommaren i ljuvligt ljusrosa färg. Lämpar sig väl i krukor på terrass eller balkong men även i rabatter med soligt till halvskuggigt läge. Höjd 30-35 cm.

Så mycket grunt i såjord inomhus i april till maj. Vid en temperatur på 18-20 grader så gror fröna efter 5-7 dagar. Plantorna planteras om i krukor med blomjord och när risken för nattfrost är över kan de sättas ut.

Nemesia strumosa 'Carnival-serien': är en serie som innehåller relativt storblommiga Nemesiasorter i en rik blandning av färger i t.ex. vitt, gult, orange och rött och har plantor som blir ca 25 cm höga.

Nemesia strumosa 'National Ensign': sorten blommar i juli till september i en häftig färguppsättning av vitröda blommor. Placeras lämpligen i ett soligt till halvskuggigt läge där den kommer att blomma rikligt. Eftersom sorten blir runt 20 cm hög passar den särskilt bra som kant- eller rabattväxt, men kan också användas till krukor och balkonglådor.

Nemesia strumosa 'Sundrops-serien': en serie sorter innehållande 20 färger med ett prydligt och buskigt växtsätt.

Nemesia versicolor 'Blue Gem': en himmelsblå sort med små blommor med vitt öga som är kompakt och blir runt 20 cm hög.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Nemesia 'Vanilla Mist': en sort där Nemesiaplantorna blir helt översållade med små ljust rosa blommor med gult öga och de har en doft som påminner om vaniljsocker. Om man vill övervintra den här sorten är det säkrast att ta sticklingar, även om den kan övervintra svalt.

På senare tid har det också tagits fram nya vegetativt producerade Nemesiasorter som säljs som hybrider av Nemesia foetans, Nemesia pallida, Nemesia capensis, Nemesia fructicans och Nemesia caerulea. Dessa sorter är kraftigare och mer frosttåliga och tål högre temperaturer bättre än hybrider av Nemesia strumosa.

Den huvudsakliga skillnaden mellan olika sorter av Nemesia är plantans och blommornas storlek.

Färdiga Nemesiaplantor finns att köpa i trädgårdscenter och blomsteraffärer från mitten av april till juni. Vill du själv testa att dra upp dina egna Nemesiaplantor kan ett sätt vara att köpa frön som du sår och driver upp själv till rabatterna, medan du köper färdiga plantor för plantering i amplar och balkonglådor.

Läs mer:
Nemesia - skapar långvarig blomsterglädje i sommarrabatten
Odling och skötsel av Nemesia
Om Nemesia


Nemesia
Nemesia strumosa
Foto: Blomsterfrämjandet
Weibull Trädgård AB


Nemesia
Nemesia strumosa
Foto: Blomsterfrämjandet
Hörnhems Handelsträdgård AB


Nemesia hybrida Magma Flame Yellow White
Foto: Blomsterfrämjandet
Syngenta


Nemesia hybrida Magma Flame Orange Pink
Foto: Blomsterfrämjandet
Syngenta

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB