Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nemesia

Nemesia - skapar långvarig blomsterglädje i sommarrabatten

I Europa var Nemesia en populär sommarblomma redan under 1800-talet, men skillnaden mot då är att vi idag har mycket bättre sorter av Nemesia i våra trädgårdar. Bland de sorter som odlas och används idag, har Nemesia fått behålla sitt charmiga gamla utseende, men blommorna är betydligt större mot dåtidens och de blommar utan avbrott under större delen av sommaren.

Under de senaste åren har Nemesia, återigen kommit i ropet som en omtyckt sommarblomma och utplanteringsväxt och dagens sortiment erbjuder konsumenterna Nemesiasorter i en rik färgskala som nästan kan liknas vid regnbågens spektra. Det skapar möjligheter att komponera ihop en färgsprakande blomstersäng av Nemesia i trädgården och därmed en långvarig blomsterfröjd som sträcker sig en bit in på höstkanten!

Familjen lejongapsväxter med tillhörande släkten
Nemesia hör till familjen lejongapsväxter, Scrophulariaceae. Familjen omfattar 222 släkten och runt 4500 arter. 18 av dessa släkten finns i Sverige och hit hör bl.a. Veronica (veronikor), Melampyrum (natt och dag), Euphrasia (ögontröster), Verbascum thapsus (kungsljus) m.fl.

Många av arterna som finns i Sverige och som hör till familjen lejongapsväxter är inhemska, men t.ex. Digitalis purpurea (fingerborgsblomma) och flera arter av Verbascum (kungsljus) är odlade och förvildade.

I Sverige odlas flera arter som hör till familjen Scrophulariaceae som prydnadsväxter, t.ex. Nemesia strumosa (Nemesia) och Calceolaria(toffelblommor).

Släktet Nemesia omfattar runt 50 arter som är ett- eller fleråriga örter eller halvbuskar.

Nemesia härstammar från Sydafrika där den bildar en klotformad 25 cm hög buske och har en kort blomningstid.

Växtbeskrivning över Nemesia
Den ursprungliga arten av Nemesia, Nemesia strumosa, beskrivs som en färggrann, yvig och snabbväxande perenn med en ganska kort blomningsperiod. Däremot är många av de nya hybrider och sorter av Nemesia strumosa som förädlats fram ettåriga utplanteringsväxter.

Nemesia är en lågväxande och kompakt (på marknaden finns både upprättväxande och hängande sorter) sommarblomma som blommar med 2-3 cm breda trattlika blommor. Blommorna består av två läppar, där den övre är uppdelad i fyra små segel och den nedre är hel.

Blommorna sitter i täta, toppställda samlingar och finns i färger som blå, rosa, röd, orange, gul, krämvit och däremellan förekommande nyanser. Ibland förekommer det teckningar i blomman.

Den rika blomningen och de relativt stora blommorna, skymmer nästan det ljusgröna bladverket som består av lansettlika och tandade blad på en välförgrenad planta.

Nemesians blommor kan nästan liknas vid fjärilar som slagit sig ned i det gröna bladverket.

Nemesia blir mellan 20-30 cm hög och 25 cm vid och blommar under perioden juni till september.

Namnet Nemesia
Nemesia strumosa heter på svenska precis som det latinska släktnamnet, nämligen Nemesia. Ibland kallas Nemesia också för karnevalsblomma.

Nemesia är ett gammalt namn för någon sorts lejongap och strumosa betyder med knölar.

Användningsområden
Nemesiasorter med upprätt växtsätt är mycket användbara som rabattväxter och planteras då gärna i täta grupper, men kan också användas till planteringar i både små och stora krukor.

Till amplar och balkonglådor är det lämpligt att välja sorter av Nemesia med ett mer hängande växtsätt.

Eftersom Nemesia förekommer i ett brett spektrum av starka färger är den utmärkt för blandade rabatter eller för sig själv, antingen i en blandning av färger eller i samma färg.

Särskilt användbar är Nemesia i rabatter med perenner där de har en förmåga att ge en kontinuerlig blomning och i synnerhet under de perioder på sommaren då de övriga perennerna inte har nått sin höjdpunkt i blomningsfasen.

Nemesia har också en relativt lång hållbarhet som snittblomma, om man skulle få för sig att plocka in en bukett från trädgården och sätta i vas.

Läs mer:
Odling och skötsel av Nemesia
Om Nemesia
Odlade sorter och hybrider av Nemesia


Nemesia
Nemesia strumosa
Foto: Blomsterfrämjandet
Weibull Trädgård AB


Nemesia
Nemesia strumosa
Foto: Blomsterfrämjandet
Hörnhems Handelsträdgård AB


Nemesia hybrida Magma Flame Yellow White
Foto: Blomsterfrämjandet
Syngenta


Nemesia hybrida Magma Flame Orange Pink
Foto: Blomsterfrämjandet
Syngenta

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB