Klätterväxter
Den dramatiska trädgården där bladverket spelar första fiolen
I den dramatiska trädgården spelar bladverket huvudrollen och ger liv, textur och färg – ofta långt efter blomningen är över. Man kan inte tala om bladväxter och klätterväxter utan att tänka på murgrönan, Hedera. Detta släkte erbjuder en enorm variation av vackra klättrare och marktäckare, med blad i olika färger och former. Det finns en mängd namnsorter, men några av de mest iögonfallande är Hedera colchica 'Sulphur Heart', med sina stora, blanka blad och en lysande gul mitt mot djupt grönt, och Hedera helix 'Goldheart', en mer nätt variant med gyllene inslag i de mycket mindre bladen. Plantera gärna dessa två tillsammans så att de får bilda en livlig, färgpraktisk matta eller klättra i varandras sällskap.
Variationer och favoriter bland bladklättrare
Andra favoritnamnsorter är H. helix 'Atropurpurea', med sina mörkt purpurglänsande, treflikiga blad, och H. helix 'Buttercup', med nästan helt gula blad, dock något känsligare. För de som söker variation rekommenderas även H. helix 'Glymii', som är helbladig.
Snabbväxande och effektfulla växtval
För att snabbt täcka stora ytor finns piprankan, Aristolochia macrophylla, en kraftigväxande klättrare idealisk för pergolor, murar och plank (zon 3). Vill du täcka trädstammar är bergklematis, Clematis montana (zon 2), C. vitalba och C. macropetala (zon 5) utmärkta alternativ. Dessa växer kraftigt och når ofta upp i trädtopparna. Även andra clematis-sorter fungerar bra – men de odlas vanligtvis för sina blomster snarare än bladverket.
Bland de mer småbladiga alternativen finns klätterbenved, Euonymus fortunei, som kan ledas upp mot murar och staket. Flera av sorterna har vackert variegerat bladverk och kan även beskäras för att hålla sig låga. Vill du täcka större ytor snabbt är Hydrangea anomala ett utmärkt val; dess kraftiga, gröna bladmassa breder snabbt ut sig både lodrätt och över berghällar.
För mildare klimat (zon 1, ev. 2) är Jasminum nudiflorum, vinterjasmin, en elegant buske som gör sig utmärkt spaljerad mot en varm vägg. Den blommar på bar kvist under senvintern med små, gula och doftande blommor och är under sommaren enbart grön med finflikiga, 3-fingrade blad.
Kaprifoler, Lonicera, är både tacksamma och vildvuxna med sitt frodiga bladverk. De ger extra plus i kanten med ljuvligt doftande blommor.
Växter för varma och skyddade lägen
Värmekrävande växter som Akebia quinata, eller akebia, trivs bäst mot en skyddad spaljé i sol eller halvskugga, planterad i näringsrik, fukthållande jord. Den är dock benägen att bli kal nertill, så andra klättrare eller buskar kan med fördel planteras tillsammans. Akebia bjuder på vackra, femfingrade blad och purpurvioletta blommor med ljusa frukter (zon 1–2).
Blåregn, Wisteria sinensis och dess vita namnsort W. sinensis 'Alba' (zon 2), bjuder på magnifik blomning i försommarn men har även efter blomningen ett vackert, rönnliknande, ljusgrönt bladverk. W. floribunda, det japanska blåregnet (zon 3), har ett liknande växtsätt och trivs bäst på varm, skyddad plats.
Särskilt dramatiska bladverk
En verkligt unik bladklättrare är kameleontbuske, Actinidia kolomikta. Dess hjärtformade blad – hos honplantornas ofta praktfullt vit-rosa-mönstrade – ger färgprakt och dramatik i trädgården (zon 3):
Actinitia kolomitka – kameleontbuske. Färgrika blad på honplantorna.
Få klätterväxter kan mäta sig med Tropaeolum speciosum (eldkrasse) när det gäller bladform och färgväxling. De djupt, fingerdelade bladen klär snabbt stora buskage under gynnsamma förhållanden och under några veckor glöder plantan av eldröda blommor – en verklig trädgårdsjuvel, om man lyckas få den att trivas. Det är en kinkig växt som vill ha djup plantering och skuggad rot, men ger också intressanta blåa frukter senare på säsongen.
Tropaeolum speciosum – eldkrasse. Fingerdelade blad och lysande blommor.
Yttäckare med extra höstfägring
Bland de vandrande slingerväxterna som ger både yttäckning och höstfägring är Ampelopsis (zon 1) och Parthenocissus (zon 1–5 beroende på sort) oslagbara. Välj bland de många namnsorterna – höstfärgerna är ofta spektakulära. Även det äkta vinet, Vitis, finns nu i härdiga kloner och s.k. staketvinsorter som går upp till zon 3.
En av de snabbast växande lianerna är Fallopia (synonymt Polygonum); F. aubertii, silverregn, och F. baldschuanica, bokharabinda, används ofta i odling för att täcka ytor rekordsnabbt, även om de ibland blandas samman i plantskolor.
Man kan knappast tala om klätterväxter utan att nämna rosor med klättrande växtsätt. Dessa är mest uppskattade för sina blommor men många, som Rosa glauca (daggros), har särskilt intressanta rödskimrande, metalliska blad, något som kan bidra till dramatik även under senare delen av sommaren när blomningen är över.
Läs mer och hitta växter som passar just din miljö och önskat uttryck
- Introduktion
- Träd och buskar, vintergröna
- Träd och buskar, lövfällande
- Skuggtåliga perenner
- Perenner för soliga ställen
- Ormbunkar
- Prydnadsgräs
- Ettåriga
Tips för en levande och förändringsrik trädgård
Genom att kombinera olika slags bladklättrare, marktäckare och slingerväxter skapar du en levande och förändringsrik trädgård där bladverkets färg och form står i centrum. Bladklättrarna bjuder på långvarig grönska – ofta med extra mervärde i form av höstfärg och prydnadsfrukter – samt gynnar trädgårdens växt- och djurliv. Välj utifrån din miljö, växtzon och personliga smak så får du en dramatisk trädgård som är vacker hela säsongen!