Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Klätterväxter

Den dramatiska trädgården där bladverket spelar första fiolen

Man kan inte tala om bladväxter utan att tänka på murgrönan, Hedera. Det här släktet innehåller många vackra klättrare men även marktäckare med de mest skiftande bladfärger och -former. Massor av namnsorter finns. Några av mina favoriter är Hedera colchica 'Sulphur Hearth', en storbladig variant med gyllene mitt i djupgröna blad; Hedera helix 'Goldheart' med liknande färgsättning, men den har mycket mindre blad.

Dessa två passar bra att planteras ihop och får trassla in sig i varandra. Mörkt purpurglänsande blad har H. helix 'Atropurpurea' med 3-fingrade blad och H. helix 'Glymii', helbladig. H. helix 'Buttercup' är nästan helt gulbladig, tyvärr något känslig.

Piprankan, Aristolochia macrophylla, växer stort och frodigt och fyller snabbt stora ytor. Bra för att täcka över stora pergolor, murar och plank. Zon 3.

Bergklematis, Clematis montana (zon 2), C. vitalba och C. macropetala (zon 5) växer upp till trädtopparna om de planteras vid en trädstam. Även andra Clematis-sorter kan användas, men dessa är vanligen använda som blomsterväxter, inte för bladverkets skull.

Klätterbenved, Euonymus fortunei med flera namnsorter, kan planteras mot murar och staket och ledas upp. Bildar nätta, återhållsamma klätterbuskar med små vackra blad, en del variegerade sorter finns. Kan även formklippas så att de förblir låga.

Humulus lupulus, humle, och dess gulbladiga variant 'Aureus' bildar snabbt stora gardiner var de än klänger. Mycket effektivt på t.ex. kala trädstammar.

En annan mycket expansiv klättrare är klätterhortensia, Hydrangea anomala med namnsorter. Täcker fort stora ytor med saftigt grön bladmassa. Kan också breda ut sig över berghällar.

Jasminum nudiflorum, vinterjasmin, är däremot en mycket sirlig buske som kan spaljeras mot en varm vägg. Endast för mycket milt klimat, zon 1, ev. 2. Blommar på bar kvist under senvintern med små, gula, doftande blommor. Under sommaren är den enbart grön med små, 3-fingrade blad.

Många kaprifoler, Lonicera, klättrar tacksamt med lite stöd. Många har frodigt bladverk och underbart doftande blommor som extra plus.

Akebia quinata, akebia, vill ha det varmt och soligt eller lite halvskuggigt intill en spaljé. Humusrik jord och ej för torrt. Nertill blir den snabb kal, så man kan plantera andra klättrare eller buskar tillsammans med den. Vackra 5-fingrade blad och blåvioletta blommor och ljusvioletta frukter. Zon 1-2.

Blåregn, Wisteria sinensis och dess vita variant W. sinensis 'Alba' (zon2) har en mycket magnifik blomning på försommaren. Men senare under sommaren är de också vackra med sina långa, ljusgröna, rönnliknande blad. Liknande till växtsättet är W. floribunda, japanskt blåregn. Zon 3, men varm, lugn placering.
En bladklätterväxt utan like är väl kameleontbuske, Actinitia kolomitka! Den har fantastiska hjärtformade blad, som hos honplantorna har en vit-rosa teckning på stora delar av bladytan. Zon 3. Vackra, fingerdelade blad har även eldkrassen, Tropaeolum speciosum, men om den behagar trivas och blomma, kan den snabbt täckta över stora buskage med eldröda blommor under några veckor och har sedan intressanta frukter med blåa bär. Kinkig växt, hos vissa växer den som ogräs, hos andra vill den inte alls trots flera försök! Skall planteras mycket djupt och roten måste skuggas.

Underbara bladklättrare är olika sorters vild- och rådhusvinsorter, Ampelopsis (zon 1) och Parthenocissus (zon 1-5 beroende på sorten). Det finns flera namnsorter att välja bland och de flesta har lysande höstfärger. Även det 'riktiga' vinet, Vitis, är väl värt att pröva, särskilt nu när det har kommit flera nya, härdiga s.k. staketvinsorter. Upp till zon 3 beroende på sorten.

En verkligen snabbväxande lian är Fallopia (syn Polygonum). Två arter finns i odling hos oss: F. aubertii, silverregn och F. baldschuanica, bokharabinda. Tyvärr blandas dessa oftast ihop i plantskolorna.

Man kan knappast tala om klätterväxter utan att nämna klätterrosor. Dessa betraktas dock oftast som blommande växter, man tänker inte på att många även har vackra blad och en kort försommarblomning, därefter är de - just det - bladväxter! Det finns massor av rena arter och namnsorter i släktet Rosa, så det gäller att botanisera i plantskolorna! Mycket intressanta blad har t.ex Rosa glauca, daggros, med sina rödaktiga, metallskimrande blad! Egentligen en hög och ranglig buskros, men kan spaljeras.

IntroduktionTräd och buskar, vintergröna
Träd och buskar, lövfällande
Skuggtåliga perenner
Perenner för soliga ställen
Klätterväxter
Ormbunkar
Prydnadsgräs
Ettåriga


Kameleontbuske, Actinitia kolomitka


Tropaeolum speciosum

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB