Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Det går vilt till

Släpp rankorna loss och se vad som händer när hemmets slingerväxter får fritt spelrum.

De flesta vill ha ordning och reda bland krukväxterna. Lite tämjd natur i fasta ramar. Slingerväxter som murgröna, passionsblomma och klematis ser vi oftast på båge i tuktade, symmetriska former. Det ser snyggt och disciplinerat ut på bågen och vi kan själv fortsätta linda de nya rankorna runt bågen och därmed bevara formen.

Tänk nytt!
Fast man kan göra något helt annat i stället. Släpp rankorna loss och se hur växterna verkligen ser ut och beter sig. Linda försiktigt av rankorna från bågen. När bågen är borta är det fritt val för både dig och krukväxten. Du kan exempelvis ge den ett nytt klätterstativ att linda sina långa rankor runt. Prova med ett hemmagjort stativ av flätad pil eller en fin gren från skogen som kanske har en snygg beläggning av lav, så att man får en känsla av att naturen har flyttat in i vardagsrummet.

Du kan också låta rankorna slingra nedför bokhyllan från en högt placerad kruka. Nedhängande rankor kan dessutom fungera som en annorlunda och spännande rumsavdelare. Eller häng amplar högst upp i fönstret med nedhängande rankor. Det ger ett lätt flimrande ljus när solens strålar silas genom de gröna "gardinerna".

Slingerväxter för tidens trend
Slingerväxterna ger dig många möjligheter att inreda ditt hem med växter på ett nytt sätt. Tack vare de slingrande rankorna kan du skapa naturstämning från golv till tak. Det finns massor av slingerväxter vars uttryck och färg passar perfekt in i den aktuella trenden där naturfärgerna dominerar men piffas upp av snygga ljus- och mörklila kontraster.

Blå passionsblomma, Passiflora caerulea, är en frodig slingerväxt med meterlånga rankor fulla av mörkgröna blad och särpräglade exotiska blommor i ljus- och mörklila nyanser. Passar perfekt på en solig plats.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Om det är direkt, stark sol på platsen kan vi rekommendera blank trillingblomma, Bougainvillea glabra. Den blommar överdådigt med mycket små blommor som omges av iögonenfallande vita, lila eller mörkrosa högblad.

Klematis, Clematis florida, tycker också om en solig plats bara den får rikligt med vatten. Rankorna växer snabbt och kan bli mycket långa. Den har vackra lila blommor eller tvåfärgade i krämvita och lila nyanser.

För en plats en bit in i rummet finns det många gröna slingerväxter att välja bland. En populär klassiker är murgröna, Hedera helix, som finns i ett otal sorter med gröna och gul- eller vitbrokiga blad.

Dvärgcissus, Cissus striata, är en annan naturlig, grön slingerväxt som är perfekt när du vill skapa naturstämning inomhus och den frodiga cissusen, Cissus antarctica, med sina stora, glansiga gröna blad garanterar grön innemiljö på nolltid.


Bougainvillea glabra


Hedera helix


Cissus striata


Cissus antarctica

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB