Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Låt det klättra och slingra på balkongen!

Växter som klättrar och slingrar kan använda ytor som annars är tomma. Om du låter blommor och blad klättra på väggar, räcken, staket och från tak bäddar du in din terrass och balkong i grönska utan att ta upp en massa golvyta.

Av Katarina Kihlberg

Du kan välja fleråriga klätterväxter som får övervintra i sina krukor eller ettåringar som hinner bli större än du kan ana under sin enda säsong i livet. Det finns också ätbara, vackra slingrare som bönor och ärtor.

Ge dina klätterväxter stöd

Viktigt är att ge dina klättrande växter ett ordentligt stöd redan från början. Då vet de var de ska ta vägen och deras växtkraft bli desto större.

Växterna kan få klättra på en spaljé på väggen. Välj material efter smak – det finns spaljéer i trä, järn eller plast. Tänk på att den kommer vara bar på vintern. Väljer du en vacker spaljé fungerar den som prydnad när växterna har vissnat.

Från taket på balkongen eller terrassen kan du hänga kokosrep eller vanliga snören som växterna får leta sig upp längst. Passar bäst för sorter som har ett slingrande växtsätt.

Vackra växtstöd kan också sättas direkt ner i krukan eller så kan du leda dina klätterväxter upp på balkongräcken eller staket runt terrassen. Har du ett vackert räcke bör det inte täckas helt utan då kan en skir slingerväxt, som klematis eller blomman för dagen, få leta sig fram mellan spjälorna.

Att välja klätterväxter

Många klätterväxter klarar sig bra i kruka. Våga prova dig fram för att hitta dina favoriter eller börja med någon av följande beprövade sorter:

#Fleråriga klätterväxter#

Klematis och klängros och kaprifol är fina balkong- och terrassklättrare. Småblommig klematis tenderar att trivas bättre i kruka än de storblommiga. Fråga gärna i plantskolan efter sorter som mår bra i kruka. Det finns många olika arter och sorter av kaprifol välj en som inte blir jättestor.

Krukan till de fleråriga klätterväxterna bör vara minst 50 cm både på bredden och djupet och ska ha hål i botten. Plantera i perennjord eller fin planteringsjord uppblandad med lecakulor. Sätt plantan ca 10 cm ner i jorden. Mylla ner ca 2 dl benmjöl när du planterar. Vattengödsla ungefär var tionde dag under sommaren. Isolera krukan på vintern med exempelvis bubbelplast och sätt något under krukan så den kommer upp från marken.

#Ettåriga klätterväxter#

Luktärt finns i många färger, doftar ljuvligt och är fin som snittblomma. Blomman för dagen slår ut sina stora, vackra blå, vita, rosa eller purpurfärgade blommor på morgonen sedan vissnar de på kvällen, med det kommer hela tiden nya i överflöd. Både frön och växten är giftiga. Slingerkrasse blommar i gula, orange och röda nyanser, är snabbväxande och mycket frodig. Svartöga är en vacker slingerväxt med ca 3 cm stora blommor. Finns i nyanser av tegelrött, laxrosa, aprikos och crèmegult med mörkt öga. Alla dessa sorter är lättodlade i kruka både från frön och som köpta plantor. De trivs i soliga, vindskyddade lägen, vill inte torka ut och kan planteras i bra planteringsjord i stora krukor med hål i botten. Näringsvattna ungefär varannan vecka.

#Ätbara klättrare#

Att så bönor och ärtor av olika slag i kruka är roligt! Höga bönor ger stor skörd även i kruka och ju mer du skördar desto fler bönor kommer det. Bönor kräver ingen djup kruka utan kan till och med växa i balkonglådan. Så frön eller plantera färdiga plantor i näringsrik jord, därefter behövs ingen gödning men mycket vatten! Bland ärtorna är sockerärtor ett smakfullt alternativ. Du kan plantera upp till 15 plantor i en hink och få god skörd!

_Nu har du fått ett litet startskott till odling uppåt väggarna på balkong och terrass. Lycka till!_

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB