Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Den dramatiska trädgården

  • där bladverket spelar första fiolen

Bladväxter har en viktig roll i en trädgård. De skapar scenen och bakgrunden för de mera rara växterna. Bladverksväxter förekommer i alla storlekar och former, som vintergröna och lövfällande växter, men även som ettåriga.

Eftersom bladverk finns i så många former och färger, kan man med enbart bladväxter skapa en hel trädgård med spännande bladformskombinationer och färgkontraster. Det är inte alls nödvändigt att ha några blommande växter, även om en grupp stolta kungsliljor som höjer sig över en frodig bladmassa, kan bilda ett spännande utropstecken.

Bladväxter kan bilda mycket spännande vyer och ”hemliga trädgårdar” i den egna  trädgården. Tänk bara på en lövsal, med tak av lätta ljusa trädkronor, smala stigar slingrandes genom informella planteringar av buskage och bladväxter, ledandes fram till bersåer eller lusthus mjukt inbäddade i doftande klängväxter eller små bänkar av gjutjärn eller trä gömda i de förföriska skuggorna. En damm med sin egen spännande djurvärld kan också få skymta fram från bladens skugga.

En bladträdgård bör bestå av både vintergröna och lövfällande växter, i form av träd, buskar och perenner. Med enbart vintergröna försvinner spänningsmomentet om vad som skall komma upp på våren, då trädgården är likadan året om. Med enbart perenna växter skulle trädgården vara en tråkig och livlös syn på vintern. Så en kombination av allt detta blir bäst.

Bladväxter blir oftast bäst i en vandrande skugga, t.ex. i skuggan från ett hus. Men ännu bättre är skuggan av höga, luftiga träd; dess mjuka, ljusa skugga vandrar över rabatterna under dagen. En s.k. woodland-miljö passar mycket bra. Då exponeras bladens form som bäst och de spännande skuggorna ger en extra dimension åt planteringen.

Börja planeringen av din bladverksträdgård med att skissa upp hur du vill ha den. De olika trädgårdsdataprogrammen med 3-dimensionella vyer ger en extra möjligheter att se hur det kommer att arta sig.

Välj sedan lämpliga träd som du planterar som bakgrund och tak, sedan blir det buskarnas tur.

Sist men inte minst, de olika perenna växterna, prydnadsgräsen och kanske en och annan blommande lökväxt med vackert bladverk som pricken över i:et.

Man kan verkligen leka med olika vårblommande lökväxter om man har en yvig bladrabatt, eländet med de utblommade lökväxternas blad döljs snabbt av de framväxande bladväxterna.

Att många perenner i denna grupp även har oansenliga blommor kan ses som ett plus, men i gruppen ingår även många vackra blommande växter med en kortvarig blomning, så att det är bladverket som man njuter av under största delen av växtsäsongen. Dit hör t.ex pioner, iris och dagliljor.

Även om många buskar, träd och perenner har en kort, intensiv blomning, så står de där mesta delen av sommaren utan blommor och kan därmed räknas in som ”bladväxter”.

Här följer en lista på växter med vackert bladverk, vacker bark eller ett intressant växtsätt. Välj och komponera efter egen smak!

Tänk bara på att växterna skall trivas och må bra, då ser de fina ut. Så växter som vill ha sol, skall du naturligtvis inte låta stå och trycka i skuggan, de tynar bara bort där. Och skuggälskande växter i full sol kommer att se lika eländiga ut…

Träd och buskar, vintergröna
Träd och buskar, lövfällande
Skuggtåliga perenner
Perenner för soliga ställen
Klätterväxter
Ormbunkar
Prydnadsgräs
Ettåriga

Som du säkert upptäckt efter att gått igenom alla sidorna, finns det en uppsjö av vackra, spännande växter, där bladverket spelar första fiolen, att förgylla din trädgård med. Lycka till med ditt växtval!Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB