Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Jasmin kontra schersmin

Jag får ofta frågor från folk angående en buske som de säger heter jasmin. I 99,9% av fallen är det dock schersmin man menar.

Av någon anledning blandar folk ihop dessa och de är övertygade om att den vita, doftande busken som blommar på försommaren är en jasmin. Om man då påpekar att det är en schersmin så blir folk nästan förb..., så säkra är de i sin övertygelse!

Men det är två helt olika arter, inte ens släkt med varandra. Så jag försöker räta lite frågetecken här och visa bilder på vad som är vad.

Schersmin, Philadelphus, är en försommarblommande, stor, bred och tät buske med vita, ofta doftande blommor. Blommorna kan vara dubbla eller enkla.

Släktet omfattar drygt 40 arter och många fler namnsorter och korsningar. Den vanligaste i våra trädgårdar är nog doftschersmin, Philadelphus coronarius.

Dessa buskar klarar sig upp till zon 7, beroende på sort.

Vinterjasmin, Jasminum nudicaule, är en sirlig buske med veka, tunna, gröna grenar. Den blommar med gula blommor på bar kvist på vårvintern. Den är endast härdig i de mildaste zonerna 1-2 om den får en varm, skyddad växtplats intill en varm vägg.

Sedan har vi några jasminsorter som används som krukväxt och som inte är härdiga utomhus.

Gula, men dubbla blommor har även den nya krukväxten Jasminum mesnyi, som säljs som krukväxt på vårvintern. Om dess eventuella vinterhärdighet har jag inga uppgifter.

Jasminum polyanthum, vippjasmin, har rosavita blommor på tunna, bågböjda grenar. Den säljs ofta på vårvintern som härligt doftande krukväxt.

Jasminum officinale, Parfymjasmin, har vita, långpipiga blommor. Odlas på spaljé inomhus eller i ett uterum som håller några plusgrader vintern igenom. Den kan eventuellt i mycket skyddat läge odlas mot en varm husvägg i söderläge i zon 1.


Philadelphus coronarius, doftschersmin


Vinterjasmin, Jasminum nudicaule


Parfymjasmin, Jasminum officinale var. grandiflorum

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB