Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Hästkastanjer

Hästkastanj, _Aesculus hippocastanum_, är ett stort, upp till 20 m högt träd med fem- till sjufingrade blad och rundad krona. Den har så karaktäristiskt utseende att den knappast kan förväxlas med andra träd. Även vinterknopparna är lätta att känna igen, de sitter motsatta, är glänsande mörkbruna, stora och klibbiga.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Artnamnet hippocastanum som direkt översatt betyder just hästkastanj, kommer av grekiskans hippos (häst) och Castanea, som är det vetenskapliga släktnamnet på äkta kastanj (Castanea sativa).

Hästkastanjen blommar i maj-juni med blommor som sitter i stora, upprätta pyramidformiga klasar. Kronbladen är vita med gulröda fläckar, som ger klasen ett varmrosa utseende på håll. Frukten är en grovtaggig, hård kapsel som innehåller ett eller sällan två stora frön, hästkastanjer. Hästkastanjer är giftiga till skillnad från äkta kastanjer.

Hästkastanj är ett odlat träd i parker och trädgårdar. Den är härdig i södra och mellersta Sverige, upp till zon 4.

Då trädet blir stort, behöver det mycket plats. Jorden ska vara djup, lucker och näringsrik, gärna lätt lerhaltig, alltså lite tyngre jordar med god tillgång på vatten. Sol eller halvskugga passar den bra.

Det odlas även former med flikiga blad (f. laciniata), namnsorter med gula eller brokiga blad och sådana med dubbla blommor. Dessa har bara en liten fruktproduktion.

Namnsorter som ibland finns till salu: 'Bromma', 'Memmingeri', de gulbladiga 'Hampton Court Gold' och 'Honiton Gold', den brokbladiga 'Variegata', den smalt upprätta 'Pyramidalis', dvärgsorten 'Umbraculifera' och 'Penduliflora' med hängande klasar (Aesculus x mutabilis).

Det odlas även andra arter av släktet Aesculus.

Aesculus carnea, rödblommig hästkastanj, är en korsning mellan Aesculus hippocastanum och Aesculus pavia. Blommorna är, som namnet antyder, röda. Den har vanligen 5-fingrade blad och är mindre till växten än Aesculus hippocastanum, den blir ca 10-15 m hög. Sort: 'Briotii'.

Gulblommig hästkastanj, Aesculus flava (syn. Aesculus lutea och octandra) blir upp till 10 m hög. Den har gula blommor och är härdig endast i zon 1(2).

Gulblommig är även "carolina-hästkastanjen" Aesculus x neglecta 'Erythroblastos'. Den har orangerött bladutspring och orange höstfärg. Ej så härdig, ev. zon 1.

Halländsk hästkastanj, även kallad turbokastanj, Aesculus x hemiacantha 'Tor Nitzelius', är en korsning mellan Aesculus hippocastanum och Aesculus turbinata.

Den togs fram av den kände dendrologen Tor Nitzelius i hans hemträdgård. Namnet syftar kanske på att i unga år växer trädet mycket fort. Då har den också mycket stora blad.

Blomman är gulvit och längre än hos vanlig hästkastanj. Vacker höstfärg i gult/orange. Höjden blir 18-20 m och det är härdigt till zon 3 (4).

Småblommig hästkastanj, Aesculus parviflora, är en 2-3 m hög buske som breder ut sig genom rotskott. Vita, upp till 20 cm långa blommor och fin höstfärg. Zon 2.

Amerikansk hästkastanj, Aesculus pavia, är en stor buske eller ett litet träd, upp till 4 m högt. Lysande röda, ca 15 cm långa blommor. Sort: 'Splendens' . Zon 1(2).

Japansk hästkastanj, Aesculus turbinata, odlas sällsynt i sydsvenska parker och trädgårdar. Den har mycket stora blad och laxrosa blomklasar. Zon 2.

Aesculus turbinata med frukter.
Aesculus flava syn octandra mfl.
Aesculus flava syn octandra, närbild.
Aesculus flava syn octandra i miljö.
Aesculus pavia var discolor.
En väldig hästkastanj i full blom.
Hästkastanj som höstkastanj.
Hästkastanjen blommar i maj.
Röd hästkastanj, Aesculus x carnea 'Briotii'.
Röd hästkastanj, Aesculus x carnea 'Briotii', närbild.
Aesculus neglecta 'Erythroblastos'.
Aesculus hippocastanum 'Hampton Court Gold'.
Aesculus hippocastanum 'Variegata'.
Aesculus pavia 'Splendens'.


En väldig hästkastanj i full blom


Hästkastanj som höstkastanj


Aesculus hippocastanum 'Variegata'


Röd hästkastanj, Aesculus x carnea 'Briotii', närbild


Aesculus flava syn octandra, närbild


Aesculus neglecta 'Erythroblastos'


Aesculus turbinata med frukter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB