Hästkastanjer
Hästkastanj – Odling, Egenskaper och Variationer
Hästkastanjen (Aesculus hippocastanum) är ett pampigt och älskat parkträd i Sverige. Artnamnet hippocastanum betyder just “hästkastanj” och kommer av grekiskans hippos (häst) och det latinska Castanea, som är det vetenskapliga släktnamnet på äkta kastanj (Castanea sativa).
Utseende och kännetecken
Hästkastanjen blommar i maj–juni och kännetecknas av sina stora, upprätta och pyramidformade blomklasar, ofta mellan 15–30 cm höga. Kronbladen är främst vita med gulröda fläckar, vilket på håll ger blomklasen ett varmrosa sken. Frukterna är stora, grovtaggiga och hårda kapslar som rymmer ett eller ibland två blankt bruna frön—själva hästkastanjerna. Dessa frön är giftiga och bör inte förväxlas med de ätliga fröna från äkta kastanj.
Trädet har kraftiga knoppar och handflikiga blad med 5 till 7 småblad. Det får en tät, stor krona – ett mäktigt träd som kräver gott om utrymme (En väldig hästkastanj i full blom).
Odlingskrav och härdighet
Hästkastanj odlas ofta som solitärträd i parker och större trädgårdar. Trädet är härdigt i södra och mellersta Sverige, ända upp till zon 4.
- Jord: Djup, näringsrik och gärna lätt lerhaltig, med god tillgång till vatten.
- Ljus: Sol eller halvskugga.
- Plats: Eftersom trädet blir både högt och brett, behöver det rejält med utrymme (Hästkastanj som höstkastanj).
Populära former och namnsorter
Det finns många vackra och intressanta sorter av hästkastanj. Förutom vanligt gröna blad finns det också former med flikiga blad (f. laciniata), gulbladiga och brokbladiga varianter, samt sorter med dubbla blommor (som dock har lägre fruktproduktion).
Exempel på namnsorter
- ‘Bromma’
- ‘Memmingeri’
- Den gulbladiga ‘Hampton Court Gold’ och ‘Honiton Gold’
- Den brokbladiga ‘Variegata’
- Den smalt upprätta ‘Pyramidalis’
- Dvärgsorten ‘Umbraculifera’
- ‘Penduliflora’ med hängande klasar (Aesculus x mutabilis)
Andra arter av Aesculus
Förutom vanlig hästkastanj odlas även många andra arter och hybrider:
Rödblommig hästkastanj (Aesculus carnea) är en korsning mellan vanlig hästkastanj och Aesculus pavia. Blommorna är djupt röda, trädet blir 10–15 meter högt och den vanligaste sorten är ‘Briotii’ (Röd hästkastanj, Aesculus x carnea 'Briotii', närbild).
Gulblommig hästkastanj (Aesculus flava, även kallad A. lutea och octandra) blir cirka 10 meter hög och blommar med gula samlingar. Den är härdig endast i zon 1–2 (Aesculus flava, närbild).
Carolina-hästkastanj (Aesculus x neglecta 'Erythroblastos') har orangerött bladutspring och orange höstfärg. Den är mindre härdig.
Halländsk hästkastanj (Aesculus x hemiacantha ‘Tor Nitzelius’) är en snabbväxande korsning med mycket stora blad och gulvita blommor.
Småblommig hästkastanj (Aesculus parviflora) är en 2–3 meter hög buske som breder ut sig via rotskott, med långa vita blomklasar och fin höstfärg.
Amerikansk hästkastanj (Aesculus pavia), ofta en större buske eller litet träd (upp till 4 meter högt) med lysande röda blomklasar (Sorten ‘Splendens’).
Japansk hästkastanj (Aesculus turbinata) förekommer sällsynt och är känd för sina mycket stora blad och laxfärgade blomklasar. (Aesculus turbinata med frukter)
Hänsyn och förväxling
Det är viktigt att komma ihåg att hästkastanjens frön är giftiga. Förväxla inte med äkta kastanj, vars frön är ätliga och har ett helt annat släkte – Castanea sativa.
Fler bilder och inspiration:
- Hästkastanjen blommar i maj
- Röd hästkastanj, Aesculus x carnea 'Briotii'
- Aesculus flava, miljöbild
- Aesculus pavia var. discolor
Att plantera hästkastanj ger både prakt, blomrikedom och vacker höstfärg – men tänk på utrymme, härdighet och de många vackra och spännande sorterna som finns att välja på!