Rostade kastanjer
Om man råkar ha ett äkta kastanjeträd, Castanea sativa, som trivs i de varmaste lägena i Skåne, så självklart ska man rosta kastanjerna. Men även den utan eget träd hittar numera kastanjer att rosta i affärernas grönsaksavdelning. Så köp gärna några och pröva!
Däremot är hästkastanjer, Aesculus hippocastanea, som är de vanligaste i Sverige, inte ätliga.
Sätt ugnen på ca. 225 grader. Bred ett tjockt lager grovt salt i en långpanna eller en ugnssäker form. Saltet gör att kastanjerna står stadigt vid rostningen och håller sig varma lite längre tid vid serveringen. Saltet behöver inte kastas efter en gång, spara det och använd flera gånger. Har man inte grovt salt, kan man knyckla ihop ugnsfolie.
Gör ett kryss i toppen på varje kastanj. Gör man inte det, exploderar kastanjerna och man får göra rent ugnen sedan…. Ställ kastanjerna stående i saltet med krysset uppåt och skjut in pannan i ugnen. Rosta dem mitt i ugnen cirka 25 minuter.
När kastanjeköttet är mjukt och skalet lossnar lätt är de klara. Servera genast, direkt från pannan. Skala kastanjerna vid bordet med en liten kniv eller med fingrarna, ta bort den mörka, luddiga hinnan. Lite skirat smör att doppa kastanjerna i förhöjer smaken, ev. kan en liten gnutta salt också behövas.