Januari! Nu är vi på väg mot våren!
Nu kan vi börja glädjas åt den vår som närmar sig, men låt oss först njuta av vintern! Även om det ännu inte är läge att börja med de stora sysslorna i trädgården, så finns det gott om mindre bestyr som både gynnar växter, din inspiration och den biologiska mångfalden under vintermånaderna.
Skydda
Denna jul fick vi klara oss utan snö och frost här i södra delen av landet, det har istället varit rekordvarmt med gröna gräsmattor och ljumma temperaturer. Det märks på naturen—knoppar har svällt och skott har börjat kika upp ur rabatterna betydligt tidigare än vanligt. Därför är det extra viktigt att försöka täcka över skott som bryter igenom ytan, för att skydda dem mot eventuella kommande frostnätter och kalla vindar. Använd gärna sand, smågrus, torra löv, halm eller granris – kanske ett bra tillfälle att återanvända julgranen!
Vid blötsnö är det viktigt att skaka av snön från buskar och vintergröna växter så grenarna inte fläks eller skadas av tyngden. Undvik även att slänga tung, blöt snö på buskarna när du skottar – det blir lätt för tungt. Samtidigt är lätt pudersnö en fantastisk naturlig isolering för ömtåliga perenner – skotta därför gärna över lite snö på känsliga rabatter om chansen ges, så att de klarar kylan bättre.
Tips för vintertäckning
- Lägg ut granris eller löv över känsliga växter
- Använd sand eller smågrus kring uppstickande skott
- Bevaka väderleksrapporter – täck vid risk för nattfrost
Läs och planera
Kvällarna är fortfarande både långa och mörka, vilket gör det till en perfekt tid att drömma om och planera för den kommande odlingssäsongen. Ta chansen och grotta ned dig i trädgårdsböcker och -tidningar, botanisera bland frökataloger eller surfa runt på fröfirmornas hemsidor för inspiration. Nu när vårbrådskan ännu inte har infunnit sig, finns alla häftiga nyheter och de mest eftertraktade sorterna kvar i lager.
Trädgårdsdrömmar
Har drömmen om en örtagård funnits länge? Eller kanske en färgsprakande rabatt där grönsaker och sommarblommor samsas? Ta fram en fin anteckningsbok – kanske döpt till Mina Egna Trädgårdsplaner – och skissa, klistra och skriv ner dina idéer. Då är det lätt att plocka fram allt när våryran sätter in.
Ta gärna en promenad i vinteröppna botaniska trädgårdar eller växthus hos de stora plantskolorna; här får du inte bara inspiration och sommarkänsla året om, utan kan även passa på att ställa frågor till kunniga trädgårdsmästare som just nu har mer tid att ge råd om plantering och skötsel.
Första sådden och skörden
Om dina såfingrar redan kliar kan du faktiskt smygstarta odlingsåret med vissa extra tidiga sorter redan nu i slutet av månaden: pelargoner, jätteverbenor, chili, purjolök och andra långsamväxare går fint att börja med – se tips i Årets första frösådder!
Smörgåskrasse och groddgrönt kan du odla inomhus året om, och du kan till och med trycka ner några vitlöksklyftor i en kruka jord för att snabbt få vitaminrika, gröna skott att piffa salladen med. Låt även barnen experimentera med att gro morots- och rödbetsblast på fat med vatten – det kommer snart upp frisk grönska. Kattägare kan låta barnen så eget kattgräs – det är både roligt och lätt att lyckas med.
Vinterskörd och fynd
Trots januari är det möjligt att skörda i naturen om vädret tillåter – till exempel lossnar enbären lätt nu och kan torkas till smakfulla kryddor för vinterns viltgrytor.
Glöm inte att spana efter fynd bland amaryllislökar i butikerna – det är dekadent vackert med amaryllis även efter jul, särskilt i oväntade färger.
Snittblommor och krukväxter!
Ge vintermörkret en färgklick – snittblommor piggar verkligen upp! Överraska familj och vänner med en frasig första bukett tulpaner – den 15 januari är det Tulpanens Dag, så håll utkik efter tulpanjippon i din närhet.
Har du små vintergröna växter eller murgröna kvar från julens blomstergrupper? Rädda dessa till ett fortsatt liv genom att plantera om och sköta dem som krukväxter tills våren kommer. Senare kan du plantera ut dem och njuta av deras grönska i trädgården, helt "gratis". Läs mer här: "Julenens" fortsätta liv.
Driv kvistar och kolla vinterförvaringen
Ta för vana att driva kvistar av t.ex. blåbärsris eller forsythia – inomhus grönskar de snabbt och kan bjuda på både blad och blommor; ett välkommet vårtecken i väntan på naturens egen nystart. Mer om detta hittar du här: drivkvistar på vårvintern.
Tips: Skötsel av vinterförvarade knölar
Glöm inte att kontrollera hur dina vinterförvarade plantor har det. Dahlior och andra knölar får inte stå för blött då de riskerar att ruttna, men viss försiktighet med vattning kan ibland behövas. Mät temperaturen i förrådet med jämna mellanrum – minusgrader kan förstöra knölar och rotklumpar.
Många krukväxter får det extra tufft i den torra, varma vinterluften inomhus – använd gärna luftfuktare och spraya lätt med blomspruta dagligen, så får plantorna finare blad och mår bättre.
Småfåglar
Småfåglarna har svårt att hitta mat i naturen denna tid på året. Hjälp dem genom att mata regelbundet och ge gärna koltrasten ett äpple om dagen enligt fågeldoktorns tips! Med lite tur kvitter han tillbaka med ljuvliga vårsånger längre fram.
Se över fågelholkarna – många fåglar söker skydd för natten och ruskväder även på vintern. Rengör, reparera och häng gärna upp fler holkar inför våren. Men undvik att spika fast i trädgrenar, då det kan skada träden.
Fågelmatartips
- Mata regelbundet
- Häng ut äpplen till koltrast och andra trastfåglar
- Undvik salta eller söta matrester – håll dig till lämpliga fröer och nötter
Njut!
Vintertid handlar inte bara om trädgårdsarbete – unna dig mysiga pauser! Om du torkade örter i höstas är det nu de kommer riktigt till sin rätt som värmande örtteer. Kura skymning i soffhörnet med en kopp hembryggt, medan du smider nya trädgårdsplaner.
Passa på att gå uppfriskande promenader i skogen – beundra de vackra barrträden och ta chansen att åka skridskor, kälke eller pulka med familjen om förhållandena tillåter. En termos med varm choklad blir pricken över i!
Glöm heller inte vinterhimlens alla stjärnor. Använd stjärnkartor eller lär dig mer via webben – kanske tänder du ett stjärnintresse även hos barnen?
Att vårda sin trädgård – eller vinterträdgård – är lika mycket att ta hand om den yttre miljön som att vårda sitt sinne. Oavsett väderläge kan vinterhalvåret ge både glädje, inspiration och nyttig aktivitet – samt en försmak av det gröna som komma skall. Börja smått, planera stort och njut av allt trädgårdsåret bjuder på, redan nu!