Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Januari! Nu är vi på väg mot våren!

Äntligen är vi på väg mot våren! Solen kommer upp en liten, liten stund tidigare och kvällen dröjer en smula längre. Härligt!

Av Sylvia Svensson

Nu kan vi börja glädjas åt den vår som närmar sig, men låt oss först njuta av vintern! Inte är det läge att göra så mycket i trädgården ännu, men det finns givetvis en del sysslor man kan göra trots allt.

Skydda

Denna jul fick vi klara oss utan snö och frost här i södra delen av landet, det har istället varit rekordvarmt med gröna gräsmattor och ljumma temperaturer. Det har medfört att knoppar har svällt och skott kommit upp från rabatterna. Så försök i möjligaste mån att täcka över skott som tittar fram ur jorden. Du kan använda sand, smågrus, torra löv, halm och granris: kanske ett bra sätt att återanvända julgranen?

Skulle det komma blötsnö, så skaka av den från buskarnas och de vintergröna växternas grenar så de inte fläks eller förvrids. Släng inte heller den blöta snön på buskarna när du skottar, det blir för tungt för dem.

Men snön skyddar växterna också. Skotta gärna lätt pudersnö, om vi nu får någon, över ömtåligare perennväxter så de får det lite mera skyddat än om de står i barfrosten eller om de isiga vindarna viner runt dem.

Läs och planera

Kvällarna är fortfarande både långa och mörka. Passa på nu att läsa trädgårdsböcker och -tidningar och kolla i frökataloger eller surfa på fröfirmornas hemsidor på nätet och planera för sommaren som kommer. Om du sedan fastnar för några nya, spännande sorter så har du god tid på dig att beställa nu när vårbrådskan ännu inte har infunnit sig och alla läckra nyheter fortfarande finns kvar.

Hur var det nu med örtagården som du länge har drömt om? Eller planerna med att så några vackra grönsaker bland sommarens blommor? Skissa och skriv upp, kanske i en stor, härlig bok med tomma blad som du döper till Mina Egna Trädgårdsplaner. Då riskerar du inte att glömma bort alla de häftiga idéerna när våryran sätter in!

Passa också på att gå runt i de vinteröppna botaniska trädgårdarnas och de stora plantskolornas växthus och fröjdas åt alla växter som frodas och ger sommarkänsla året om. Du kan passa på att ställa frågor till trädgårdsmästarna nu när de inte har så bråttom och de kanske har tid att ge dig råd om planering och plantering. Även trädgårdsdesigners har bättre tid nu, så skall du göra om hela eller delar av trädgården, så beställ tid nu.

Första sådden och skörden

Om dina såfingrar kliar alldeles förfärligt redan nu, kan du faktiskt peta ner vissa bråttom-sorter i slutet av månaden: pelargoner, jätteverbenor, chili, purjo med flera. Se här: Årets första frösådder!

Du kan redan nu så smörgåskrasse och grodda olika sorters groddgrönt. Du kan sticka vitlöksklyftor i jorden och får inom kort härliga gröna skott att piffa upp salladen med!

För barnen kan det vara roligt att ha morots- och rödbetsnackar på ett tefat i vatten. Snart spirar det friska blad från dem igen! De kan också hjälpa familjens katt genom att så kattgräs, som är lätt att lyckas med.

Trots januari, kan du skörda i markerna: enbären lossnar lätt nu och kan torkas och användas som krydda i vilträtter.

Kolla också i plantbutiken om de rear amaryllislökar. Det är underbart med en hel rad amaryllisar, gärna i andra färger än de julröda.

Snittblommor och krukväxter!

Snittblommor piggar upp mycket! Överraska din familj, vänner och arbetskamrater med en första, frasig bukett tulpaner! Den 15 januari är det Tulpanens Dag och det finns säkert något tulpanjippo i din närhet.

Om du har små vintergröna växter och murgröna i dina julgrupper, rädda dessa till ett fortsatt liv genom att plantera om dem och sköt dem som rumsväxter fram till våren. Sedan kan du plantera dem i trädgården och få en förtjusande grön växt alldeles "gratis". Se här: "Julenens" fortsätta liv

Ta in några kvistar för drivning. Blåbärsris får snabbt ljuvligt ljusgröna små blad och ibland även söta små rosa blommor. Du kan passa på när du beskär fruktträd i slutet av månaden att driva några kvistar. Det blir så småningom vackra, bleka blommor och småblad. Forsythia får snabbt gladgula blommor på grenarna om man tar in några kvistar för drivning. Läs mer om drivkvistar här.

Kolla då och då hur dahlior, pelargoner, fuchsior och andra vintersovare har det. Kanske behöver det vattnas lite, men det kan också vara tvärtom: dahliaknölarna riskerar att ruttna om det är för blött. Mät också temperaturen i förvaringen så det inte blir minusgrader, för det förstör dahliaknölarna.

Använd gärna luftfuktare inomhus i närheten av dina rumsväxter, då många av dem far illa av den torra, varma luften. Ge växterna en lätt, välgörande dusch med blomsprutan, gärna varje dag.

Småfåglar

Glöm inte bort småfåglarna. De har svårt att hitta någonting att äta i naturen så här års. Förse dem med mat och ge koltrasten ett äpple om dagen enligt fågeldoktorns ordination! Kalle Koltrast kommer att belöna dig senare på våren genom att sjunga glada vårarior från björktoppen!

Kolla också hur fågelholkarna mår. Fåglarna söker skydd mot vind och ruskväder i holkarna även under vintern. Gör rent i god tid, reparera eventuella skador och sätt upp fler holkar så de håller. Men spika inte i träden, de kan dö!

Njut!

Du samlade och torkade kanske örter i höstas? Gör härliga örttéer nu när man behöver något varmt att dricka! Det är härligt att kura skymning i soffhörnan med en varm tekopp och en bra bok i händerna.

Gå uppfriskande promenader i skogen en solig vinterdag och titta på alla vackra barrträd. Om isen ligger och är stark nog, så kan man ta härliga turer till småtjärnar och åka skridskor med hela familjen. Eller åk kälke och pulka med barnen i skogsbacken om det finns snö. Varm choklad från en termos värmer skönt mellan åken!

Kolla vinterhimlens alla stjärnor på kvällen. Det finns utmärkta stjärnkartor och bra hemsidor på internet för att lära känna några av de många stjärnbilderna eller de största, lyskraftigaste stjärnorna. Kanske barnen också blir intresserade!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB