Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Drivkvistar på vårvintern

Den tidiga vårsolen lockar oss ut till trädgården för att titta efter vad som kan finnas där. Man kan till exempel hitta en hel del drivkvistar som går att ta in och få att blomma och dofta vår inomhus.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Några kvistar i en vas piggar verkligen upp så här års! Om de dessutom doftar härligt, får du ju en försmak av våren i ditt hus. De är dessutom fina att kombinera med vårens första tulpaner!

Forsythia är ju en klassiker när det gäller tidiga drivkvistar. Den öppnar snällt sina gula stjärnor efter några dagar i vatten.

Klassiker är också olika sorters videkvistar som får kissar när de står varmt några dagar. Hasselgrenarna får hängen och björkens små "musöron" öppnar sig också efter en dryg vecka i värmen. För att inte tala om blåbärsris som man hämtar i skogen. De får till och med små bleka blommor!

Vårtry, Lonicera standishii, vinterkryddbuske, Chimonantus praecox (finns också som rumsväxt) och hybridkejsarolvon, Viburnum x bodnantense 'Dawn' doftar gott och blommar på bar kvist.

Olika sorter av trollhassel, Hamamelis, brukar också vara i blom redan i januari-februari. Så om du inte har sådana i trädgården, kanske de vore något att tänka på när det är dags att börja plantera på våren?

Vinterkörsbär, Prunus x subhirtella, som finns med många namnsorter, blommar också på bar kvist, men doftar mindre. Sorten 'Autumnalis' har vita blommor, sorten 'Rosea' har klart rosafärgade blommor i klasar.
Sen finns det en buske som också kan stammas upp och bli ett litet träd, körsbärskornell, Cornus mas. Den blommar med pyttesmå, roliga, gula tofsblommor på bar kvist.

Vintergröna, blommande buskar ger ett fylligare arrangemang i vasen. Den hos oss ovanliga lilla busken Sarcococca humilis eller sötbuxbom doftar gott, men den är tyvärr härdig bara i de allra sydligaste delarna av landet. Har man ett uterum som håller någon plusgrad under vintern, kan man ju pröva att odla den i kruka.

Olika sorters Rhododendron stoltserar med vackra knoppar och fina blad som är mycket hållbara i vas.

Vi ska inte heller glömma de vackra, knoppiga kvistarna som man kan ta in från en äldre murgröna. Unga exemplar har däremot inga blomknoppar, de utvecklas först när växten blir äldre. Men vackra, vintergröna grenar har ju även de unga.

Allteftersom vårvintern fortgår, gallrar man bland trädgårdens buskar och klipper fruktträd. Då passar man på och tar in grenar av allt fler vårblommande buskar för att driva dem inomhus. Tag in grenar med många knoppar från t.ex. rosenkvitten, vinbär, äpple och körsbär.

För att kunna suga så mycket vatten som möjligt skall vedartade grenar ges en lång, spetsig snittyta. Komplettera med att skära ett längsgående snitt på några centimeter i grenens mitt.

Gröna grenar skrapas nertill för att få dem att suga upp mera vatten. De nedersta bladen som skulle hamna i vatten tas bort så de inte ruttnar.

Ju mer vedartade kvistar, desto varmare vatten. Sätt grenarna i en stor vas bräddfylld med varmt vatten och låt dem svalna där. Ställ sen vasen i ett uppvärmt utrymme och inom kort har våren flyttat in, medan vintern ännu har kvar sitt grepp om trädgården utomhus.

Förutom buskar och träd, hör julrosen, Helleborus niger, snödropparna och de tidiga snöirissorterna till de växter som kan användas i en blomvas tillsammans med lagom stora drivkvistar. Julrosen håller längre i vas om den prickas med en nål på den delen av stjälken som hamnar under vatten, för att den skall kunna suga upp mera vatten. Tänk dock på att julrosen är giftig!

Bli din egen florist och gör vårliga blomsterarrangemang med enkla medel.


Forsythia x intermedia


Hamamelis 'Diane'


Ribes odoratum


Snöiris, snödroppe med murgröna


Drivkvistar med sällskap


Hasselhängen och körsbärskornellknoppar

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB