Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Inspiration i maj

Tvillingsporre och Hängpelargon

Så här i maj är det ljuvligt att satsa på lite sommarkänsla och tvillingsporren som känns frodig med sina många och lätta små blommor i röda, vita och aprikos toner och som vältrar sig över krukkanten. Är det svalt i maj kan tvillingsporren med fördel planteras ut efter ett par veckor på den inglasade balkongen eller uterummet. Hängpelargonen finns i ett flertal kulörer och sortgrupper.

Tvillingsporre, Diascia barberae, är en sydafrikansk ettårig växt som första tiden växer upprätt och sedan övergår i ett mer hängande växtsätt.

Rankorna blir dock inte så långa så det går utmärkt att plantera den i en låg kruka. Diascian blir en härlig färgklick i en samplantering, den frodas hängande i en ampel och ramar in en rabatt. Självklart är den vacker bara i sig själv. Den trivs med en ljus placering på en inglasad balkong och utomhus trivs den bäst i sol eller halvskugga. Tvillingsporren blommar rikligt till första frosten på hösten. Om det blir en sparsmakad blomning kan växten klippas ned och kommer då igen med rikligare blomning. Namnet kommer av att blomman har två små sporrar på undersidan.

Hängpelargonen, Pelargonium peltatum, är kraftig i strukturen och lite köttigare i bladen än en vanlig pelargon. Den mår bäst att planteras i ampel eller i lådor där grenarna får sväva i luften. Var noga med att plantorna får det utrymme de behöver för att fritt kunna breda ut sig.

Kaskader av vita, röda, lila och rosa blommor pryder snart din uteplats och ramar in med sommarkänsla. Växten älskar sol och klarar sig rätt bra på egen hand om den får skvättar av regnvatten. De är mycket tåliga både i regn och blåst och klarar utsatta lägen även om den trivs mycket bättre i ett vindskyddat och varmt läge.

Blomningen varar fram till höstfrosten och då kan växten tas in. Pelargonen kan övervintras på en ljus och sval plats och tas fram igen i februari-mars.

Kaskadpelargonen är en sort-grupp inom hängpelargoner som också kräver en ampel, låda eller hög kruka. Den har lite mindre blommor men den har desto fler. Den sköts i allmänhet på samma sätt som hängpelargonen.

Återigen har vi två riktigt färgglada växter som månadens blomma. Den danska trenden Colordrops definieras av små färginslag i ett annars så grått universum. Den holländska trenden Colorful grey utgår från ett liknande tankesätt medan den svenska trenden Laugh out loud, som också är en explosion i färg, i princip utgår enbart från färgstarka kulörer och har ingen grå bas i botten.

Trenderna utstrålar glatt humör, passion, vilja, mod, lekfullhet och i viss mån även minimalism. De två övre trenderna visar på en urban känsla där kontrasten mellan det grå och färgstarka kan symbolisera mötet mellan stadens råa och ofta kalla struktur och de livfulla människorna i den.

Båda trenderna vill förmedla en positiv och inbjudande stämning. Laugh out loud är mer humoristisk och bygger mer på människans behov av att få känna en mer omedelbar glädje mitt i en värld där de stora problemen blivit vardag. Humor, glädje och njutning med hjälp av färger, former, symbolik och oväntade intryck är den röda tråden i sommarens trädgård.

Båda våra färgglada växter har sin naturliga plats i dessa trender. Växterna gör sig vackert i en lantlig miljö med skavda och nötta krukor men får också ett moderniserat uttryck i det moderna hemmet, i krukor av återvunnet gummi eller skinande blanka metallkrukor.

Gläds med färg i maj!

Läs mer:
Månadens Blomma - Tvillingsporre och Hängpelargon
Skötseltips - Tvillingsporre och Hängpelargon


Tvillingsporre, Diascia barberae
Foto: Blomsterfrämjandet
Hörnhems


Tvillingsporre, Diascia barberae


Hängpelargon, Pelargonium peltatum


Hängpelargon, Pelargonium peltatum
Foto: Blomsterfrämjandet
Syngenta

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB