Aktuellt i maj
Trädgårdsarbete i maj – Sammanfattning och tips
Bara ordet maj låter som en ljuv musik! Denna ljuva månad, på tröskeln till sommaren, är mångas – så även min – absoluta favorit. Äntligen får vi vårt lystmäte av färger och liv. Grönskan exploderar omkring oss och maj "gör så att blommorna blommar". Vi får vara ute och njuta av den ljumma vårluften, lyssna till fågelsången och betrakta de vingliga premiärflygningarna från vårens fågelungar.
Visst finns det mycket att göra i trädgården i maj, men huvudsaken är att du gör det som känns roligt, och alltid tar dig tid att njuta och koppla av utomhus mellan varven!
Sådd, plantering och gräsmatta
- Nu är det läge att direktså grönsaker och sommarblommor ute, när jorden har tinat och blivit varm. Om du är osäker, använd en enkel jordtermometer och kontrollera att jorden håller 10–15 grader – bönor och andra värmekrävande grödor vill vänta tills det är över 15 grader.
- Sätt lök nu om du inte redan gjort det – lök passar bäst när jorden rett sig och har nått rätt temperatur.
- Passa även på att så eller reparera gräsmattan – i slutet av april och början av maj är förutsättningarna ofta gynnsamma. Håll nysådden fuktig tills den etablerat sig, och undvik att trampa på de nya ytorna. Läs mer om gräsmattan här.
- Gödsla etablerade gräsmattor med gräsmattegödsel för att ge gräset bästa möjliga förutsättningar att konkurrera ut mossan. Att riva bort mossa är ofta lönlöst – ge hellre gräset bra växtkraft!
- Se även till att redskap och verktyg är i topptrim: smörj, slipa eller laga det som behövs innan säsongen är i full gång.
Tips på gångstigar
Gör gärna en gångstig med trampstenar som kan ligga kvar även när gräset vuxit upp – det underlättar skötsel och skyddar nysådden från tramp.
Potatis, tagetes och skydd mot skadeinsekter
- Sätt potatis nu när jorden blivit varm, och kupa de plantor som kommit upp. Några knölar i hink ger tidig skörd till midsommar.
- Plantera tagetes, gärna kryddtagetes, mellan lök- och kålplantor för att lura bort skadeinsekter som lök- och kålfjäril – tagetes motverkar dessutom nematoder i jorden. Välj ljusa sorter eller sådana utan färgstarka blommor om du vill få till en harmonisk färgpalett. Glöm inte att mylla ner tagetesplanterna i jorden på höstkanten!
- Sätt gärna också några vitlöksklyftor bland växter som ofta drabbas av svampsjukdomar – vitlök har egenskaper som hjälper mot bland annat mjöldagg och svartfläckssjuka.
Gödsla och jordförbättring
- Gödsla både gräsmatta, rabatter och buskar – höns- och kogödsel är bra allroundgödsel, medan t.ex. Algomin passar till de flesta växter förutom surjordsrabatter (där särskild rhododendrongödning är bättre).
- Rosor uppskattar hönsgödsel, och även clematis vill ha extra näring nu när tillväxten tar fart.
- Sålla eller vänd komposten om du inte gjort det i april, och bred ut den färdiga myllan till buskar och perenner.
Komposteringsråd
Komposten är guld värd för trädgårdens jord! Vänd den gärna några gånger per säsong för snabbare nedbrytning.
Rabatter, komplettering och växlande väder
- Gå igenom rabatterna nu när allt spirar – komplettera där något dött bort. Skriv gärna en lista innan du åker till plantskolan, för risken är stor att man drabbas av Stora Ha-begäret bland alla nyheter!
- Påfyllning kan också vara att skapa helt nya rabatter – trädgården är ständigt i förändring och det är aldrig för sent att plantera nytt.
Ohyra och ogräs – snabba åtgärder lönar sig
- Håll utkik efter ohyra redan nu, som de färggranna liljebaggarna. Tidig bekämpning gör det enklare att hålla skadedjuren borta senare under sommaren.
- Snigel- och andra odjurstips hittar du på annan plats på Odla.nu.
- Ogräset gror nu som aldrig förr – även om allt inte kan hinnas med, så ta bort maskros- och andra blommande ogräs innan de sätter frö. Lägg dock inte blommande ogräs i komposten – fröna kan överleva och spridas vidare!
- Och varför inte äta ogräset? Späda blad av maskros, kirskål och våtarv är perfekta till sallad, och nässelblad kan användas i många goda maträtter.
Ät ditt ogräs!
De första späda bladen är milda och goda. Testa nya smaker i vårens sallad!
Avhärda förodlade plantor & plantera ut
- Avhärda förodlade plantor varsamt: ställ ut dem i halvskugga, skydda med växtskyddsväv och låt dem vänja sig vid utelivet gradvis – stressa dem inte, för då kan de ta skada.
- När frostrisken är över kan du börja plantera ut frostkänsliga växter i urnor och amplar (pelargoner, petunior, margaritor, fuchsior och fler). Fördelen med krukodling är att du snabbt kan ta in växterna om en kall natt hotar.
Syrener, beskärning och lökväxter
- Nu är syrenernas tid! Ta in vackra syrenbuketter och njut. Om dina buskar är gamla och risiga är det bäst att ta krafttag och föryngra dem på vårvintern, men efter blomningen kan du göra en underhållsbeskärning genom att ta bort de äldsta grenarna.
- Ta bort överblommade blomklasar på syren och rhododendron – låt buskarna spara sin kraft till ny tillväxt och nästa års blomning. Var försiktig så du inte bryter de nya skottanlagen.
- Beskär även andra vårblommande buskar efter att de blommat över, så du får maximal blomprakt nästa år.
- Sena tulpaner och narcisser blommar fortfarande – ge dina lökväxter näring med benmjöl eller särskild gödsel, och nyp bort vissna blommor för att fokusera näringen till löken.
Tips för lökväxter
Låt bladen vissna ner helt innan du klipper bort dem – de ger kraft åt nästa års blomning.
Stöd, beskärning och växthus
- Ordna stöd till höga perenner – pioner, riddarsporrar och liknande behöver hjälp när de växt till sig. Snygga eller hemgjorda stöd fungerar lika bra.
- Ta in växthuset i bruk där nattemperaturen tillåter – men sätt ut tomater och gurka först när risken för kallt väder är över.
- Beskär rosor när björkarna har musöron – rabatt