Gerbera, ursprung, utveckling och egenskaper
Gerberans historia och ursprung
Gerbera härstammar ursprungligen från Sydafrikas guldgruvedistrikt och upptäcktes under mitten av 1800-talet. I de hårt arbetande gruvarbetarnas vardag blev denna färgsprakande blomma snabbt en välkommen ljuspunkt och symbol för glädje. I slutet av 1800-talet tog den engelske botanisten R. Jameson med sig en art av gerbera till den botaniska trädgården i Cambridge, där den fick namnet Gerbera jamesonii till hans ära.
Vägen mot dagens gerbera
Snart därefter började engelska och franska förädlare att korsbefrukta Gerbera jamesonii med den småblommiga, vita arten Gerbera viridiflora. Resultatet blev stora och imponerande färgrika blommor på långa stjälkar – ett önskvärt inslag eftersom gerberan vid den tiden främst odlades och såldes som snittblomma, mycket tack vare dess hållbarhet och prakt. Snittgerberans popularitet växte snabbt, och genom noggrant förädlingsarbete finns idag upp till 500 olika varianter och nyanser som säljs på de holländska blomsterauktionerna varje år. Förädlingsarbetet har på senare tid särskilt fokuserats på att ta fram extra hållbara snittblommor; vissa kan idag stå sig i vas i tre veckor eller mer.
Gerberans förvandling till krukväxt
Förändringen till krukväxt kom dock först på sent 1980-tal, då Gerbera x cantabrigiensis började introduceras på marknaden. Långstjälkiga blommor passade sämre som krukväxter då de lätt nickade, vilket ledde till nya korsningar och utvecklingen av sorter med kortare, knubbigare växtsätt – idealiska för inomhusodling. Från att för drygt 20 år sedan ha varit nästan okänd som krukväxt, har gerberan gjort ett snabbt och populärt intåg i både hem och offentliga miljöer. Idag finns gerbera för inomhusbruk inte bara i otaliga färger utan också i olika blomstorlekar, från ”mini” till ”maxi”. Gerberans miniformat är särskilt populär vid borddukningar, fester och som dekorativ gåva – och även hållbarheten är ofta längre än för snittblommor.
Biologiska kännetecken och odling
I sitt ursprungliga Sydafrika är gerbera en sommarblommande perenn och odlas ofta som rabattväxt i varmare länder. I vilt tillstånd har de blommor i lysande gult, orange eller rött och tillhör Asteraceae – den stora familjen av korgblommiga växter. En typisk gerbera har en kraftig bladig rosett av mörkgröna, flikiga blad och blomsterkorgar, 7–12 cm i diameter, som sitter på toppen av de stadiga, kala stjälkarna. Blomformen kan vara enkel eller fylld, och i modern odling finns hybridvarianter i allt från djuprött och rosa till orange, gult, lax, vitt och beiget – både i klara och matta pastelltoner. Än så länge finns dock inga blå, svarta eller gröna gerberasorter att köpa, men utvecklingen inom förädling går ständigt framåt.
Namn och symbolik
Gerbera har fått sitt namn efter den tyske läkaren och botanisten Traugott Gerber. Den kallas ibland för Transvaaltusensköna, och i Danmark har den benämnts som ”strålkorg”, vilket väl beskriver blommans strålformade kronblad.
Gerbera bär en stark symbolik: den står för glädje, omtanke och energi. I många kulturer är det vanligt att ge bort gerberor för att uttrycka vänskap eller hylla högtidsstunder, till exempel på Internationella kvinnodagen.
Bilder för inspiration
Tips, odling och användning
Fler skötselråd för både snittblommor och krukväxter samt inspiration för användning och odling av gerbera finns att läsa på odla.nu. Gerbera uppskattas inte bara för sin skönhet, utan också för sina luftrenande egenskaper som gjort den populär som hälsoväxt i hemmen.
Läs mer
Gerbera - som gåva på Internationella kvinnodagen | Skötselråd Gerbera | Användning och odling, Gerbera | Gerbera som hälsoväxt