Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Skötselråd Gerbera

Det kräver något av ”gröna fingrar” för att klara av att sköta en gerbera på bästa sätt och det svåraste är att behärska vattningen. Det optimala är en skvätt då och då, vilket betyder att gerberan varken vill stå för blött eller torka ut. En annan variant att sköta vattningen på är genom att först känna efter i jorden hur det är med vattenbehovet och vid behov vattna igenom krukväxten ordentligt och sedan hälla av överflödigt vatten från fatet. Innan det är dags för nästa vattning bör jorden ha torkat upp så mycket att det översta jordlagret känns torrt.

Placera din gerbera ljust både på sommaren och på vintern. Sommartid (juni-september) passar det utmärkt att sätta ut gerberan på balkongen, terrassen eller i trädgården (dvs. gärna med ett lite skyddat läge). Det viktigaste är att du har den på en plats där du kan ha koll på vattningen eftersom det kan bli ganska tätt mellan skvättarna sommartid och det är samtidigt viktigt att se till så att inte vatten blir stående i krukan vid regniga perioder utomhus. Skulle gerberan ändå torka ut, så får man försöka att vattna upp den bit för bit och inte ge den massvis med vatten på en gång.

Under växtsäsongen (april-augusti) kräver gerberan en svag dos växtnäring varje eller varannan vecka och det är ett plus om kalkfritt, rumstempererat vatten används vid vattningen. Även att gerberan tycker om riktigt ljusa placeringar bör den skyddas mot den starkaste middagssolen under vår och sommar, eftersom för starkt ljus kan orsaka utblomning i förtid och det kan vara svårt att försörja den stora bladmängden med tillräckligt med vatten.

Från mars och framåt bör temperaturen ligga runt 20-22ºC för att blomningen ska komma igång i april-maj. Blomningen i boningsrum infaller under perioden april till oktober och sedan får plantan vila under november till februari/mars.

När växtsäsongen går mot sitt slut ställs gerberan där det är svalt, runt 10-14ºC och vattningen minskas så att den blir sparsam.

Gerberan kan planteras om och delas vartannat år. Plantera om den på våren i en stor (13-14 cm) och djup kruka med en väldränerad och humusrik jordblandning av förmultnad kompostjord, torv eller barksubstrat och sand.

Gulnande blad tas bort i samband med omplanteringen.

Det är möjligt att föröka gerbera genom frö men från frö till blommande planta tar det upp till ett år.

Läs mer:
Gerbera - som gåva på Internationella kvinnodagen
Gerberans ursprung, utveckling och egenskaper
Användning och odling, Gerbera
Gerbera som hälsoväxt


Gerbera


Gerbera


Gerbera

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB