Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gerbera, användning och odling

Gerbera  - användning och odling

För många är gerberan en ettårsväxt eller säsongsblomma men i vissa fall går det att övervintra den och börja på nytt igen men då krävs vissa förutsättningar! Det som behövs är bl.a. en ljus och sval plats som håller en temperatur runt 10-14ºC under vinterhalvåret (november till februari), minimalt med vatten och ingen näringstillförsel. P.g.a. att gerberan är mycket ljuskrävande är det nästan bara övervintringar i växthus som lyckas! Det är alltså mycket svårt att få den i blom år efter år! Det vanligaste är därför att man köper gerbera som en krukväxt med knopp eller med några utslagna blommor som får vara med under växtsäsongen eller så länge den är fin och pryder sin plats, varefter krukväxten hamnar på komposten.

Produktionen av gerbera sker genom att man använder moderplantor som det tas vävnad ifrån och som i sin tur uppförökas in vitro i växthus vid en temperatur på 20ºC. Det tar 12 veckor att få fram en kultur och moderplantan är användbar i 2-3 år. Plantorna producerar färre blommor under vintern och därför sätter man in tillskottsbelysning. Om blommorna utsätts för en alltför hög luftfuktighet under kulturtiden kan de ruttna. Många odlare är idag ur miljösynpunkt duktiga på att använda sig av prognossystem som varnar för eventuella skadeangrepp i kulturen. Feromonfällor som innehåller dofthormon från skadegörarnas honor kan t.ex. locka till sig hanar av vissa skadeinsekter. Metoden gör det möjligt att sätta in nyttoinsekter eller ett riktat biologiskt preparat vid rätt tidpunkt.

Tack vare växthusen, där man har möjlighet att styra temperatur och ljus (och även fuktighet, bevattning m.m.) har gerbera blivit möjlig att odla under hela året eftersom plantan kan fås i blom när som helst och den förekommer därför i handeln året om.

Skadegörare

Gerbera har precis som många andra krukväxter vissa sjukdomar och skadegörare som är benägna att angripa plantorna och här handlar det om mjöldagg, vita flygare och bladlöss. Dessa förekommer ofta när luften är för varm och torr. Även spinnkvalster och trips kan dyka upp på gerberaplantorna. Vid övervattning kan rotröta bildas. Idag finns riktigt bra biologiska lösningar att ta till och de är många gånger billigare än de traditionella metoderna.

Läs mer:
Gerbera - som gåva på Internationella kvinnodagen
Gerberans ursprung, utveckling och egenskaper
Skötselråd Gerbera
Gerbera som hälsoväxt


Gerbera


Gerbera


Gerbera

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB