Frönyheter bland grönsaker och kryddor
Historisk färgvariation hos morötter
Förr i världen förknippades morötter ofta med orange färg, men historiskt sett har de funnits i en mängd andra nyanser – allra tidigast var de främst vita, gula, röda, violetta och mörklila. Den äldsta kända odlade moroten anses ha sitt ursprung i Afghanistan, där de första sorterna var mörklila, violetta och greniga. Först senare, genom förädling i Europa och Asien, började fler färgvarianter spridas – lila, röda och vitare nyanser dök upp över hela världen.
Orangea morötter dök först upp i Holland under 1600-talet, som ett resultat av en mutation. Trots en seglivad myt om att färgen skulle ha skapats för att hedra Vilhelm av Oranien, finns inga säkra bevis för det. Idag är orange den vanligaste färgen, men varierade färger är på nytt eftertraktade tack vare både växtförädling och ett intresse för kulturarv och smak.
Utvecklingen av de orangea morötterna
Under 1600-talets Holland fick de orangea sorterna snabbt genomslag, mycket på grund av deras stabilitet och höga betakaroteninnehåll. Dessa egenskaper ledde till att orangea morötter blev standard i handeln och odlingen under flera hundra år.
Nutida färgprakt – moderna och nygamla sortval
Idag finns det åter ett stort urval färggranna morotssorter – både nya och återupptäckta gamla. Förutom klassiskt orange hittar vi sorter som är nästan svarta, purpurfärgade, röda, vita, gula, aprikosrosa och till och med tvåfärgade. En populär blandning med olika pastellfärger kommer från T&M och heter passande nog 'Rainbow' – den finns även hos Mr Fothergill's, LFT.
Exempel på färgstarka morotssorter
- 'Samurai' (syn. 'Red Samurai') är en modern F1-sort med rödare skinn och rosafärgat kött – söta, långa sommarmorötter från Mr Fothergill's, PoD, LFT.
- 'Atomic Red' utmärker sig genom sin kraftigt mörkt rosa färg både utanpå och inuti (Runåbergs).
- 'Juwarot' är en ny sort med mycket högt innehåll av betakaroten – långa orange sommarmorötter som lämpar sig både färska, kokta och för vinterlagring (Lord Nelson).
- 'Dragon' är en kinesisk, tvåfärgad sommarmorot med purpurröd utsida, orangegul insida och ljusgul märg – känd för sin särpräglade söta smak (Impecta).
- 'Flyaway' är en tidig, halvlång och konisk morot med klassisk färg, RHS-belönad och extra tolerant mot morotsflugan (Impecta, PoD).
Läs gärna mer om årets frönyheter och intressanta varianter under Änglamarkgardens frönyheter.
Annan färgvariation hos våra grönsaker
Färgrikedom är inte unikt för morötter – många andra grönsaker kommer numera i spännande kulörer tack vare förädling och intresse för gamla sorter.
Exempel på färgrika grönsakssorter
Kålrabbi
Bland nyheterna finns 'Superschmelz', som ger mycket stora, trådfria och ljusa knölar med mild och söt kålsmak (Lord Nelson).
Rödbeta
Idag är inte alla "rödbetor" röda – sorten 'Blankoma' är helvit och högt uppskattad för sin milda och söta smak (Runåbergs, Lindbloms).
Blomkål
Inte heller blomkål är alltid vit. Lord Nelson lanserar exempelvis F1-sorten 'Cheddar' med klar gul färg, och hos Mr Fothergill's, LFT finns även F1-hybriden 'Verdant' med ljust gröna, dekorativa huvuden. En liknande sort heter 'College' (PoD).
Färgvariation i framtidens kök
Utbudet av färggranna sorter bland våra köksväxter är större än någonsin. Tack vare både växtförädling och ett ökat intresse för smak, näringsinnehåll och estetik kan vi numera odla och njuta av ett brett spektrum av färger.
Fler tips för odlaren
För ännu fler nyheter och tips kring aktuella grönsaksfröer, se även Änglamarkgardens frönyheter.
Bilder och referenser kommer från respektive fröfirmors presentationer.
<< Föregående sida | Nästa sida >>