Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frönyheter bland grönsaker och kryddor

Skillnaden mellan "Sallat" och "Sallad" – och inspirerande nya sorter

I Sverige råder det ibland viss begreppsförbistring mellan sallat och sallad. Att ha koll på skillnaden är dock användbart, särskilt för den odlingsintresserade:

  • Sallat syftar på själva växten, alltså de gröna bladerna från Lactuca-släktet, där olika typer som isbergssallat, huvudsallat, plocksallat med flera ingår.
  • Sallad är maträtten, och kan bestå av sallatsblad tillsammans med andra ingredienser, eller ibland något helt annat – som potatissallad eller fruktsallad.

Även om begreppen ofta blandas ihop i dagligt tal är det alltså korrekt att säga att man odlar sallat, men serverar sallad.


Vackra och spännande sallatsorter

Det är verkligen inte svårt att hitta vackra sallatsorter, och det kommer hela tiden nya, spännande varianter att odla hemma. Nedan presenteras några av årets intressanta nyheter och uppskattade klassiker, som alla kan ge både färg och variation till köksträdgården och salladsskålen:

  • Nyhet för i år är 'Freckles', en sallatssort som lockar både med sina effektfulla färgschatteringar och god smak. Dessutom kan den stå länge innan den går i blom, vilket innebär längre skördetid.
    Hammenhögs, T&M

  • 'Flashy Green Butter Oak' är en snabbväxande ekbladssallat som skapar massor av stora, limegröna blad dekorerade med rödbruna fläckar. Perfekt för den som vill ha både smak och ögonfägnad.
    Runåbergs

  • 'Galisse' är en ny, limegrön och mjäll ekblads-plocksallat. Den bildar en tät samling av mycket tunna, grunt skurna ekblad som passar utmärkt i sommarens salladsblandningar.
    Runåbergs

  • 'Australischer Gelber' är en välsmakande plocksallat med gulgröna, lätt krusiga blad – klassisk och samtidigt unik.
    Lord Nelson

  • Den krispiga plocksallaten 'Frillice' bjuder på gröna, mycket krusiga blad och hög C-vitaminhalt – ett fräscht och hälsosamt inslag som påminner om isbergssallatens textur.
    Lord Nelson

  • Blandningarna lockar också många odlare, som den spännande 'Niche Oriental Mixed', där flera orientaliska sorter blandas. Denna sås successivt från april till september och innehåller även vintersallatsorter – för lång skördesäsong.
    T&M

  • 'Nymans' är en ny och dekorativ huvudsallat med blanka, purpurröda blad ytterst och gröna blad längre in – utmärkt för att dekorera tallriken!
    Mr Fothergill's

  • 'Soltero' är en av de allra mörkaste röda bladsallatsorterna och har dessutom bra motståndskraft mot både stocklöpning och sallatsmosaikvirus. Rejäl och tålig, även lämpad för odling under glas.
    Lindbloms

  • Inom cossallater märks 'Jericho' – en sensationell sort med söt, krispig smak och stora, täta huvuden som lätt kan bli 40 cm höga vid god jord och gödsel.
    Runåbergs

  • Nytänkande odlingsidéer syns också. Weibulls saluför i år en Sallatstapet, där fröerna ligger invävda med lagom glest avstånd. Tapetsera kökslandet (så i omgångar april–juni), och skörda fräscha sallatsblad från juni till augusti – enklare blir det inte!

  • Även andra bladgrönsaker är populära inslag i salladsskålen, som 'Bordeaux' – en vacker rödbladig spenatsort som passar särskilt bra som "baby salad leaves" i salladsblandningar och är lättodlad även i kruka på altan.
    T&M, Lindbloms

Utöver ovan nämnda finner vi ibland mer spännande bekantskaper i salladslandet, exempelvis Korila (Cyclanthera pedata), en gammal sydamerikansk gurkväxt som ger klubbformade, grön/vitrandiga frukter att äta färska eller tillagade.


Odlingstips

Sallatsfröer är ofta små men gror lätt. Så på friland i omgångar vår till försommar så kan du skörda fräscha blad under hela säsongen. Vissa blandningar eller nyheter, som sallatstapet, gör det ännu enklare: bara att rulla ut, vattna och vänta på resultatet.


Sammanfattande tabell

TermSyftar påExempel på sorter/typer
SallatVäxten (Lactuca, bladgrönsak)'Freckles', 'Nymans', 'Jericho', 'Galisse', 'Soltero'
SalladMaträtt/beredningGrekisk sallad, pastasallad, blandade gröna sallader

Att odla sallat är enkelt och tacksamt – och utbudet av färg, form och smak har aldrig varit större. Nästa gång du funderar på att så några rader sallat, prova gärna en eller flera nya sorter för att skapa sallader med både ögonfägnad och smakrikedom.
Oavsett om du använder dem direkt i en sallad eller som prydnad i köksträdgården – sallat hör hemma i varje kök och odling!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB