Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Frågor & Svar på Odla.nu − augusti

Vi får många frågor från er läsare till vår expert Sylvia Svensson. Då och då kommer Sylvia samla ihop några av de frågor som dyker upp mest just för tillfället. Och ni får så klart svaret serverat samtidigt!

Av Sylvia Svensson

Mjöldagg på kaprifol

Jag bor på Gotland och planterade två kaprifoler mot en södervägg i våras. De står ca 30 cm från väggen och jag har monterat en spaljé med drygt 10 cm distans mot väggen. Men kaprifolerna mår inte bra alls! De växer nästan inte någonting, och de har fått vad jag misstänker är mjöldagg. Vad beror detta på? Är det för väldränerat vid fasaden så de inte får tillräckligt med vatten? Vad ska jag göra?

Vilken annan klätterväxt klarar väldränerad sandjord och söderläge?

#Sylvia Svensson svarar#

Ja, det kan mycket väl vara så att det är för väldränerat vid fasaden så de inte får tillräckligt med vatten och så är det nog för varmt också. Mjöldagg är en svampsjukdom som till motsats från andra svampar gynnas av värme, drag och torka.

Du ska framför allt se till att kaprifolerna inte lider av torka, men eftersom de redan är sjuka så vore det enklaste att klippa ner dem och flytta dem till en lite fuktigare, halvsoligt ställe.

Pröva sedan med bakpulver i förebyggande syfte: 1 gram bakpulver löses upp i 1 liter vatten + ett par msk såpa för ytspänningens skull. Spruta med detta i förebyggande syfte från våren och framåt, ett par gånger per månad.

Ett alternativ är att bygga en våtbädd där de får mer vatten.

Vad som kan klara sandjord och hetta är inte det lättaste att välja. Men du skulle kunna pröva med eldtorn, Pyracantha. Plantera någon marktäckande växt vid dess fötter, den håller marken skuggad och fuktigheten kvar, t.ex. en mattbildande sedum.

Sedan finns det olika sommarklättrare som slinger- och fjärilskrasse, blomman för dagen, spanska flaggan, fackelranka och klockranka som du kan pröva med nästa sommar. Blanda gärna rejält med torvjord i jorden så att det blir lite fuktigare där och förse även dessa med marktäckande växter framför. Och så se till att vattna flitigt!

Rosenhagtornssjuka

Jag har ett rosenhagtornsträd som är omkring fem år. Det har blivit svarta prickar på bladen och de verkar torka ut och en del av bladen faller av. Vad kan detta bero på? Är det någon parasit och vad ska man göra åt detta?

#Sylvia Svensson svarar#

Det är troligen hagtornsrost, den vanligaste orsaken till prickar och bladfall hos hagtorn.

Tyvärr är denna svamp helt omedgörlig att bekämpa då den värdväxlar med några arter av enar. På enar uppträder den som gelérost under vintern och sporerna kommer med vinden på våren och sätter sig på hagtornen. Så länge det finns enar inom en så där halvkilometers avstånd är det nästan omöjligt att undvika detta om det väl har börjat uppträda.

Det finns visserligen medel mot rostsvampar med de är mest för yrkesodlarna, inget för hemmabruk är särskilt effektivt.

Hur få hortensian att blomma?

Varje år har det kommit upp ett vackert bladverk på en växt som absolut måste vara någon typ av hortensia, men det kommer aldrig några blommor. Har gödslat den något år. Vi har bott i huset i fem år. Har hört att man kan ha svårt att få hortensia att blomma utomhus om det från början var en krukväxt.

Kanske en konstig fråga. men jag hoppas på svar!

#Sylvia Svensson svarar#

Ingen konstig fråga alls, men svaret kanske inte är så kul: Hortensian hinner helt enkelt inte blomma!

De sorterna man säljer som krukväxt brukar vara så pass känsliga att de fryser ner rejält under vintern och startar om nästan från marknivån på våren. Sedan tar det några månader för bladen och grenarna att växa till sig. När hortensian väl börjar göra blomknoppar och blommor är det redan höst och det blir kallt och den vissnar ner igen.

Så satsa gärna på sorter som har en chans att hinna med i din zon. Läs gärna min artikel Härliga hortensior!

Upptagning av dahliaknölar

Skall man ta in dahlian över vintern och frilägga rötterna från jord?

#Sylvia Svensson svarar#

Visst, man tar upp dahlian på hösten när den första frosten har tagit bladen. Gräv upp den och skaka bort det mesta av jorden. Lägg dina dahlialökar i en låda med lite sand/torr torvströ. Lådan förvarar du frostfritt men svalt. Läs mer här: Ta upp dahlior

Höstlökarnas vidare liv

Tänkte bara fråga lite angående lökar ni har som ska sättas i höst, som tulpan, balkansippa, krokus med flera. Är alla dessa lökar återkommande år efter år?

Anledningen att jag frågar är att det på en del står det att de är återkommande och på en del inte.

#Sylvia Svensson svarar#

Det mesta är återkommande och t o m självförökande, som smålökar och botaniska tulpaner, många narcisser är också det.

Men det är så att många av de moderna tulpansorterna får betraktas som ettåriga, de är “sönderförädlade” i jakt på ännu häftigare sorter. Eftersom en tulpanlök bara blommar en gång, beror det sedan på dess förmåga att bilda sidolökar om den kommer igen. Läs gärna min artikel om detta: Lite om tulpaner.

Men å andra sidan, då får man ju chansen att pröva nya tulpansorter varje år, det är ju kul det också.

Fråga och få svar på Odla.nu

Har du en fråga om trädgård och odling finns flera sätt att hitta svar här på Odla.nu.

  • Gå med i vårt forum och få goda råd av likasinnade på ett trevligt och lättsamt sätt. Gå in på: Forum Odla.nu
  • Sök på sajten med hjälp av sökrutan som finns längst upp till höger på varje sida.
  • Fråga våra experter eller sök bland gamla frågor och svar. Klicka in på Fråga experterna

Vi ses och hörs på Odla.nu!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB