Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nu kan ni ställa frågor igen!

**Karins designtips** När höstrusket kommit på riktigt till Skåne har jag återigen fått förtroendet att svara på er läsares frågor kring design och planering här på Odla.nu. Jag känner mig stolt och glad för det är något som jag tycker är väldigt roligt. Så fråga på bara!

Text och bild Karin Malmberg Tidigare avsnitt av Karins designtips hittar ni längst ner i krönikan!

Ibland är det också lärorikt för mig − det händer att jag får frågor som ligger lite på gränsen till vad jag vanligen sysslar med och därför kräver att jag tar reda på hur det verkligen ligger till. Hösten och vintern är den bästa tiden för planeringsarbete så kanske detta passar bra för er också.

Planera på vintern!

Om du ska göra något större projekt i trädgården nästa säsong gäller: Ju mer tid du lägger på planering nu, desto bättre flyter sedan själva anläggningsarbetet till våren eftersom du troligen hunnit ta in ett par jämförande offerter och har möjligheten att få de anläggarna du helst vill ha, materialet som du allra helst vill ha kan beställas i god tid så du inte tvingas till kompromisser osv.

Stenleverantörerna har berättat för mig att det emellanåt händer att stressade kunder backar till med släpet på fredag eftermiddag och köper det som just då finns i lager, för att de ska ha fest veckan därpå och därför behöver lägga sten i helgen. Kostnaden blir ju densamma, men resultatet kanske inte det man hade tänkt sig. Gästerna bryr sig nog inte ett dyft om borden står dukade på en gräsmatta eller ny stenläggning!

Tänk också på att pengarna du först lägger på själva planeringen ofta sparar in större belopp på anläggningen i slutänden. Att hitta felen på ritbordet är ju billigt jämfört med att göra dem i verkligheten.

Göra själv eller ta hjälp?

Du kan naturligtvis själv formge din utemiljö, i stort och smått. Valet mellan att göra själv eller ta hjälp handlar så klart ofta om pengar. För dig som ska göra ett större anläggningsarbete i trädgården är det bra att tänka på att det finns duktigt folk som har det som sitt heltidsyrke och kanske kan få till det ännu bättre än du trodde var möjligt.

Vad ni än väljer ärr det bra att vara insatt i hur det går till när trädgården ska planeras och formgivas. Därför väntar jag med spänning på era frågor.

Hälsningar från Karin, SNITSIG Trädgård & Landskap AB

Tips! Här kan du hitta en erfaren och kunnig trädgårdsdesigner nära dig: Svenska trädgårdsdesigners

#Läs tidigare avsnitt av Karins designtips!#

Trädgården lär dig tålamod!

#Läs Karins serie om att planera din trädgård#

Planera din trädgård 1 - funktion & ambition Planera din trädgård 2 - förutsättningar Planera din trädgård 3 - skötselnivå Planera din trädgård 4 - form & höjder Planera din trädgård 5 - utblickar och insynsskydd Planera din trädgård 6 - materialval Planera din trädgård 7 - växtval Planera din trädgård 8 - belysning Drömmare är vi allihopa

Tänk på! Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odlas nyhetsbrev.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB