Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Buskrosor

Buskrosor – mångsidiga och tåliga rosor till trädgårdens alla rum

Bland buskrosor finns både vilda arter och förädlade sorter, vilket bidrar till en enorm variation när det gäller blomform, färg, doft och växtsätt. Det är inte alltid lätt att se skillnad på busk-, klätter- eller rabattrosor; gränserna är otydliga och indelningen kan variera beroende på källa. Här utgår vi från den klassificering som är mest allmänt vedertagen.

Buskrosor kännetecknas av sitt kraftiga och täta växtsätt. Grenarna är ibland upprätta, ibland elegant bågböjda. Större delen av buskrosorna håller en höjd mellan 1–3 meter, men det finns även marktäckande buskrosor med liggande, långa grenar och ett brett, lågt växtsätt – dessa kan bli bara några decimeter höga men mycket breda och effektfulla i rabatten.

Det finns sorter med många taggar, men också nästan släta sorter för den som vill slippa stickas. Buskrosor kan vara både engångsblommande eller remonterande (det vill säga återblommande flera gånger under sommaren – läs gärna mer om variationen hos tidigblommande buskrosor). Många sätter dekorativa nypon som pryder under hösten och uppskattas både av oss och trädgårdens fåglar – är du extra intresserad av nypon, läs mer här om nypon.

Buskrosornas blommor varierar mycket i utseende: de kan vara enkla (5 kronblad), dubbla, halvfyllda (11–20 kronblad), fyllda (21–40) eller tätt fyllda (mer än 40 kronblad). Blommorna sitter antingen solitärt eller i större, täta klasar och kommer i alla upptänkliga storlekar och färgnyanser, från klassiskt vitt till mörkt rött, rosa, gult eller aprikost. Även bladen kan vara mycket dekorativa – det finns arter, till exempel Rosa glauca, där bladverket är prydligt även efter blomningen.

Klimatet spelar en avgörande roll för buskrosors utveckling. I tuffare, kallare klimat blir plantorna ofta lägre och mer slutna, och blomningstider och mottaglighet för sjukdomar varierar.

Några utvalda buskrostyper

Rosa glauca, daggros

En klassisk art med dekorativt blådaggig-rödtonat bladverk, lysande röda nypon och små enkla, mörkrosa blommor. Växer sig snabbt till en ståtlig solitär eller i buskage och klarar zon 6.

Rosa canina, nyponros

Den ursprungliga nyponrosen i svenska snår – enkla, rosavita blommor, stora gula ståndare och vackert röda nypon. Tålig till zon 6.

Pimpinellifolia-gruppen

Kraftiga och lättskötta buskar med upprätta, ibland bågformade grenar. Passar utmärkt till friväxande häckar och i buskage.

’Frühlingsduft’

En rikblommande sort med gräddgul-blushade blommor, enastående doft och bågböjda grenar. Blommar på försommaren men kan även komma tillbaka på hösten. Härdig till zon 5.

Gallica-gruppen

Täta, breda och mycket taggiga buskar, ofta gammaldags sorter, till exempel 'Officinalis' (apotekarrosen) eller 'Rosa mundi'. De är fina både som häck och i buskage och blommar praktfullt mitt i sommaren.

’Raubritter’

En modern buskros med karaktäristiskt bollformade, rosa blommor. Passar lika bra som buske eller mindre klätterros.

Nevada

En robust och skuggtålig sort med bågböjda grenar och stora vita blommor, ibland svagt rosatonade.

Rugosa-gruppen

Klassiska moderna buskrosor, till exempel 'Hansa' och 'F.J. Grootendorst', är styrkan själva: de blommar länge, är nästan oförstörbara även långt norrut (en del klarar zon 8!) och ger tät, taggig grönska. Passar både för häckar och som solitärer. De är också mycket motståndskraftiga mot sjukdomar – och omtyckta för sina storslagna nypon.

Moschata-gruppen

Myskrosor som ofta kan användas som klätterrosor, blommar länge över sommaren och doftar ofta starkt. För bästa resultat kräver de lite mer skötsel och gärna näringsrik, väldränerad jord i sol.

Göteborgsrosor

Som exempel på moderna buskrosor med lokal anknytning finns bland annat 'Göteborgs-Posten' (känd som 'Sommerwind'), 'Göteborgs Rosarium' ('Valerie') och 'Göteborg' ('Pink Robusta'). De blommar rikligt och länge och är härdiga val för svenska förhållanden.

Skötselråd och användning

Buskrosor är lätta att använda i trädgården tack vare sin robusthet och anpassningsförmåga. De passar som friväxande häckar, marktäckare, i buskage, som solitärer eller i blandade grupper med andra växter. Många tål även halvskugga eller magrare jord. För bestående blomning och friskhet gallra bort äldre grenar vid behov och ge gärna ny näring på våren. De flesta buskrosor behöver endast lätt beskärning och klarar sig med grundläggande skötsel. Se fler tips i vår översikt om rabattrosor för att hitta rätt ros till rätt plats.

Buskrosor är med andra ord både ett tåligt och dekorativt val – idealiskt för dig som söker både blomsterprakt och enkel skötsel i trädgården, och som uppskattar både traditionella och moderna former. Oavsett om du drömmer om en blommande häck, ett vackert buskage eller marktäckande grönska finns något för alla i buskrosornas rika värld.

Vill du ha ytterligare inspiration kring rosor, blomning och prakt, eller fördjupa dig i t.ex. nypon, klätterrosor, eller vilka arter som blommar allra tidigast, läs gärna vidare bland våra artiklar!

Tips: Du hittar bilder på flera av de rosor som nämns, till exempel 'Frühlingsduft', 'Raubritter', 'Nevada', 'Agnes' och 'Göteborgs-Posten' hos odla.nu.

Läs också om [Åkerfräkente](https://www.odla.nu/inspiration

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB