Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Rabattrosor

"I folkmun" är begreppet rabattrosor svårt att definiera, då lågväxande buskrosor kan användas som rabattrosor och tvärtom. Vad som egentligen menas med rabattrosor är de lägre och inte sällan storblommiga, förädlade rossorterna. Alla rabattrosor är kulturrosor, d.v.s. sorter, inte rena arter.

Oftast växer rabattrosorna rakt eller snett uppåt med styva, kraftiga stjälkar. De brukar beskäras hårt varje vår när "björkarna har musöron". Tidpunkten är vald för att man då lättare kan se vilka grenar som det är liv i efter vinterns härjningar, för rosornas "ögon" har också börjat svälla då. Beskärningen gör att rosorna hålls på "lagom" höjd för att kunna växa i rabatter och inte bli till höga, glesa buskar.

De flesta rabattrosorna blommar hela sommaren sedan de väl har börjat slå ut, eller också gör de en kort paus efter första blomningen och fortsätter senare på hösten med nya blommor. Putsa bort de utblommade blommorna så fort de vissnat, det stimulerar rosen till att bilda nya knoppar.

Skötselbehovet (klippning, putsning etc.) och krav på goda jordar och mycket näring gör att rabattrosorna är något mera arbetskrävande jämfört med t.ex. de förnöjsammare, engångsblommande buskrosorna. Naturgödsel är att föredra framför organisk gödsel. Gödsla på våren och ev. en gång till på sommaren, men gödsla inte senare än i månadsskiftet juli-augusti, för rosorna måste hinna mogna av innan vintern kommer.

Se till att jorden aldrig torkar ut och kupa upp jord eller täckbark inför vintern. I kallare zoner kan även granris- och/eller täckvävstäckning behövas.

Att rabattrosorna är bra just till rabatter är ju självklart: i grupper med flera av samma sort eller av olika sorter, men även till stora urnor och krukor. De låga, täta sorterna kan användas som marktäckare.

Några av de högsta sorterna kan också spaljeras t.ex. mot en vägg och odlas likt en klätterros. Då låter man dem växa utan beskärning, bara lätt putsning behövs.

Engelska rosor
Med engelska rosor menas rosor förädlade av David Austin i England. Han har gjort korsningar mellan gammaldags buskrosor och moderna rosor och fått fram många underbart doftande, storblommiga hybrider med "nya" färger.

De är egentligen moderna buskrosor men används oftast som rabattrosor.

Tyvärr är växtsättet och härdigheten (de flesta t.o.m. zon 3) inte det bästa möjliga, många är dessutom mottagliga för sjukdomar.

Ganska skötselkrävande då de måste beskäras på våren och sedan putsas på utblommade blommor under sommaren. Vill ha goda jordar, mycket näring och sol. Men för de underbara blommornas skull skall man ändå ge dem en chans!

'Charles Austin'
är väl, tillsammans med 'Abraham Darby', flaggskeppet i Austins rossamling.

Båda har tämligen tätt, upprätt växtsätt med svagt bågböjda grenar. Båda har också en fin doft och tätt fyllda blommor i aprikosgula/kopparfärgade nyanser, 'Abraham Darby' är något mörkare än 'Charles Austin' som bleknar till ljusgult.

'Constance Spry'
Denna ros kan även användas spaljerad som klätterros då den kan nå upp till 3 m i gynnsamt läge. Rosa, fyllda blommor med underbar doft, blommar rikligt i juni-juli även i lite skuggiga lägen och är inte så kräsen för jordmån som många andra. Kan gå bra t.o.m. zon 4.

'Graham Thomas'
är mörkt klargul, en ganska säregen färg bland rosorna. Blommorna bleknar till svagt rosa och aprikos. Blommorna är tämligen stora, fyllda och doftar medelstarkt. Växtsättet tätt och upprätt. Kan tyvärr få kraftiga angrepp av svartfläcksjuka.

'Heritage'
David Austins egen favorit. Tätt växtsätt och vackra, ljust rosa, fyllda blommor med stark doft. Blommar länge men är också mottaglig för svartfläcksjuka.

'The Pilgrim'
Tät växtsätt och utsökt vackra, stora blommor i säregen färg: klargul i blommans mitt, ljusgul, nästan vit, mot kanterna. Doftar sött och blommar länge. Bara lättare svampangrepp.

'Wincherster Cathedral'
Tät och yvig med lite bågböjda grenar. Vita, tät fyllda blommor med ljuv doft.

Polyantharosor
Polyantharosor har numera nästan helt ersatts av floribundarosor som de mest populära rabattrosorna.

De växer vanligen tätt med oftast upprätta/snett upprätta grenar och kraftiga årskott. Blommorna är samlade i flerblommiga klasar (polyanthus hos latinet betyder mångblommig) och de är vanligen små till medelstora och i regel halvfyllda till fyllda, antingen helt doftlösa eller svagt doftande. Blomningen pågår nästan oavbrutet hela sommaren från slutet på juni tills frosten kommer.

Behöver ganska mycket skötsel då de måste beskäras på våren och sedan putsas på utblommade klasar under sommaren. Vill ha goda jordar, mycket näring och sol.

De flesta härdiga till zon 3-4.

'Morsdag'
är en gammal klassiker just på mors dag! Odlas således ofta som krukros men klarar sig utmärkt i rabatt. Växer tät och brett. Små, tillplattad rundade, tät fyllda blommor i röd eller mörkröd färg. Även en orange variant finns, som ibland kallas för Fars dag. Svag doft. Tämligen frisk.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

'The Fairy' och 'Pink The Fairy'
Mycket populära i offentliga planteringar som låga marktäckare. De har lågt och mycket brett växtsätt som med beskärning kan regleras. Utan beskärning kan de bre ut sig till rejält omfång. Kan även användas som häck eller stammas upp.

'The Fairy' har ljusare rosa blommor, annars är de identiska. Blommar länge och nästan kontinuerligt hela sommaren. Kan angripas av mjöldagg.

Floribundarosor
Här finns många ypperliga rabattrosor. Modernare än polyantharosor och med nästan alla förekommande rosfärger.

De växer vanligen tätt med oftast upprätta/snett upprätta grenar och kraftiga årskott. Blommorna är även här samlade i flerblommiga klasar och de är vanligen medelstora och i regel halvfyllda till fyllda, de flesta helt doftlösa eller svagt doftande.

Blommar nästan oavbrutet hela sommaren från slutet på juni tills frosten kommer.

Behöver ganska mycket skötsel då de måste beskäras på våren och sedan putsas på utblommade klasar under sommaren. Vill ha god jord, mycket näring och sol.

De flesta härdiga till zon 3-4.

'Astrid Lindgren'
En nyare sort (1989) som är en mycket bra och vacker ros. Tät, buskigt växtsätt som blir dryga metern hög om den beskäres, utan beskärning kan den användas som en låg klätterros (1,5 m). Även bladverket är friskt och vackert. Blommorna är medelstora till stora och ljuvligt ljusrosa med en svag laxrosa ton som bleknar till vitrosa. Blommar länge och mycket.

'Bonica 82' (förväxla inte med en äldre sort som heter bara Bonica)
Här är en till stöttepelare för de offentliga planteringarna men även vacker i stora rabatter hemmavid. Växer vanligen på egen rot (kolla!) vilket är bra, om man vill ha den i stora grupper.

Växer tätt, brett och högt (1,5 m) men kan hållas lägre med hjälp av beskärning.

Medelstora, varmrosa, fyllda blommor i stora klasar. Blommar rikligt och länge och är härdig till zon 5.

'Iceberg' (saluförs ofta felaktigt som Schneewittchen', som är en äldre polyantharos)
Även denna är populär i offentliga planteringar p.g.a. sitt kraftiga, täta växtsätt och långa blomning. Stora, klasar med rent vita, fyllda blommor som kan få rosa ton på hösten.

'Heartbeat 97' 
En ganska ny (1997) ros med en säregen färg: gul-aprikos med rosa skiftningar.

Friskt och vackert bladverk och fin form på blommorna.

'Leonardo da Vinci'
Mycket vacker sort med vackert bladverk och utsökta blommor i mörkt rosa, som bleknar till ljust rosa. Sällan sedd ros trots detta, skulle passa bra som marktäckare och i stora grupper.

'Westerland'
Kraftigtväxande rabattros som även kan användas som buskros och i friväxande häckar, då den i gynnsamma lägen kan bli 1.5 m hög och lika bred. Läcker, orange blomfärg med aprikos skiftningar, fyllda blommor med ojämna blombladkanter.

Grandiflorarosor
Denna grupp tillkom i samband med att den mycket kända rosen 'Queen Elisabeth' introducerades 1954. Rosorna i denna grupp är hybrider mellan floribunda- och tehybridrosor, storblommigare och med färre blommor per klase än de förstnämnda dit de ibland förs, men mindre än sistnämnda. En liten grupp, vars främsta representant är just:

'Queen Elisabeth'
Mycket omtyckt och vida utbredd ros. Kraftigt, upprätt växtsätt, behöver beskäras för att inte ränna i höjden. Ädla, silverskimrande rosa blommor med långa skaft. Blommar mycket länge. Vacker i grupper med flera exemplar.

Tehybrid-gruppen
Vanligen menar man de storblommiga rosorna när man talar om tehybrider. Denna grupp innehåller många värdefulla rabattrosor som oftast blommar kontinuerligt och har massor av färger. De flesta går till zon 3-4. Kräver goda jordar och vanligen sol.
Arbetskrävande.

'Peace'
lär vara den mest kända i denna grupp. Kraftigt och tämligen glest växtsätt med styva upprätta grenar. Beskär bara måttligt, annars blir grenarna svaga. Blommorna är mycket stora, fyllda och ljuvt ljusgula med rosa skiftningar. Vädret kan påverka blomfärgen. Blommar länge till senhösten. Tyvärr angrips den av svampsjukdomar men åndra sidan är den mycket långlivad.

En mutant, 'Chicago Peace' finns också. Något sämre härdighet, lägre och svagare och med rosa-orange-aprikosa blommor.

'Flora Danica'
En till ros med läcker persikorosa färg i de tätt fyllda, medelstora blommorna. Blommar länge och rikligt och doftar medelstakt. Fin i grupper.

'Ingrid Bergman'
Mörkt sammetsröda, mycket vackra blommor, som lyser på långa vägar! Enligt mångas tycke den bästa röda rabattrosen. Blommar länge och nästan oavbrutet och är motståndskraftig mot svampsjukdomar men kan ibland drabbas av svartfläcksjuka.

'Polarstern'
Denna ros såldes till mig som 'Polstjärnan', vilket är något helt annat. Men jag blev positivt överraskad då rosen visade sig vara både vacker, frisk och kraftigt växande.

Hos mig blev den över 2 m hög och har mörka, glänsande blad och krämvita, stora, fyllda blommor i glesa klasar. Skulle kunna hållas lägre genom beskärning. Tål även något skugga och blommorna har visat sig vara regntåliga.

'Mainzer Fastnacht' syn. 'Blue Moon'
En ros med säregen blomfärg: silveraktigt lila. Ganska glest växtsätt och rosen blir inte så hög. Tämligen stora, doftande blommor och kan blomma länge på hösten.

'Pascali'
En av de bästa vita rabattrosorna. Tätt, upprätt växtsätt och mycket stora, tätt fyllda vita till krämvita blommor. Tämligen frisk och blommar länge.

'Troika'
Kraftigt och tätt växtsätt och glänsande, dekorativa blad. Mycket vackra, stora blommor i säregen blomfärg: bronsgul med inslag av koppar och ibland med röda ådror. Frisk och fin sort.

Inledning!
KlätterrosorBuskrosorRabattrosorNyponTidigblommande buskrosor


'Graham Thomas'


'Pink The Fairy'


'Astrid Lindgren'


'Heartbeat 97'


'Heartbeat 97'


'Leonardo da Vinci'


'Flora Danica'


'Ingrid Bergman'


'Blue Moon'

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB