Bra att göra i december
Blommor och pyssel inne
Julamaryllis – julhemmets stolthet
Julamaryllisen, den riktigt klassiska julblomman, har du förhoppningsvis redan planterat för att bli belönad med ståtlig blomning lagom till jul. Men det är fortfarande inte för sent – planterar du i början av december och väljer en fördriven lök där knoppen redan syns, kan du ändå få den att slå ut till högtiden. Här kan du läsa mer om hur du lyckas med drivningen: Driva amaryllis.
Förutom att blomma i kruka används amaryllis idag också ofta som dekorativ snittblomma under julen. Amaryllisstjälkar står länge i vas, och några stjälkar tillsammans med gröna kvistar från trädgården ger mäktiga bordsdekorationer. Amaryllisen är lätt att kombinera med tall, buxbom eller olika sorters mossa för ett personligt uttryck. Fler inspirationsidéer kring amaryllis, hyacint och andra klassiker hittar du här: Cyklamen och julbegonia.
Krukväxter för vintermys
Passa även på att ge dina krukväxter lite extra omtanke nu när dagarna är korta och vi tillbringar mycket tid inomhus. Omplantera, duscha bort damm eller bara skäm bort dem – de uppskattar kärleken och bjuder tillbaka med grönska och blomning.
Pyssla om vintergrönt och julgrupper
Många julgrupper innehåller små ”julenar” – ofta cypresser – som lätt kan räddas när annat vissnar. Plantera om dem i egna krukor, ställ dem ljust och svalt, och plantera ut till våren. Snart har du egna, städsegröna blickfång utomhus!
Tänk på vinteräpplena
Vinteräpplen ger doft och stämning, men förvara dem inte nära grönsaker då de avger etylengas som påskyndar åldrandet av exempelvis morötter – och snittblommor vissnar också fortare om de står intill äpplen.
Pyssel att göra ute
Skapa ljus och grönska i vinterträdgården
Att skapa ljus och stämning ute med ljusslingor och lyktor hör till våra mest omtyckta traditioner. Från första advent hänger vi gärna ljus i träd och buskar, vilket lyser upp vintermörket och ger ett välkomnande intryck.
Girlang av städsegrönt
Ett mysigt och hållbart pyssel är att dekorera med girlanger av städsegrönt på balkong, terrass eller vid entrén. Använd gärna ädelgran eller andra barrväxter som inte barrar. Se tips för att göra egna girlanger: Girlanger av städsegröna växter.
Islyktor och vinterlek
När det är kallt kan du gjuta egna islyktor och njuta av magiska ljus utomhus. Fyll ett spann med vatten och låt det frysa över natten – på morgonen har du en vacker lykta. Uppmuntra barn att bidra genom att stapla snöbollar till enkla snölyktor!
Mata vinterhungriga fåglar
Vinterns fåglar letar nu mat. Har du sparat rönnbärsklasar i frysen? Häng ut dem i buskar och träd som julklapp till småfåglarna – annars uppskattas halverade äpplen av trastar och koltrastar. Se fler tips kring fåglar och trädgård här: Julgranens sista tjänst.
Vinterte på hemodlade örter
Passa på att använda egna färska eller torkade kryddor till ett värmande vinterte. Koka te på pepparmynta, citronmeliss och salvia, och njut med en sked honung – extra vardagslyx!
Grönkål & brysselkål till julbordet
Står det fortfarande grönkål eller brysselkål i trädgårdslandet? Ta in dem inför jul och använd till traditionella rätter, eller testa nya favoriter.
Skydda trädgården inför vintern
- Vintergröna växter, som rododendron och buxbom, kan ta skada av vårvintersolen och tjälen – planera redan nu för solskydd, som säckväv eller skuggväv.
- Lägg ut vinterskydd med ris, halm eller löv när marken frusit, men innan snön fallit – annars riskerar du att ge sorkar vinterbädd.
- Skaka av tunga snömassor från buskar och barrväxter för att undvika knäckskador.
- Sätt ned stödkäppar tidigt, innan jorden fryser, för att underlätta skydd och ge stöd mot snötyngder.
Skydda mot harar, rådjur och sorkar
Tänk på att harar och rådjur söker föda och gärna gnager på buskar och träd – skydda med nät eller spiral, och trampa snön hårt runt fruktträdens stammar för att undvika gnagskador av sorkar.
Julklappar till trädgårdsvänner
Personliga, gröna presenter
Nu är det dags att tänka på julklappar till trädgårdsvännerna. Hemodlade fröpåsar, sticklingar av favoritväxter i vacker kruka eller en egengjord dörrkrans är alltid uppskattade. Hämta massor av idéer här: Gröna julklappar till trädgårdsvännerna.
Köptips för trädgårdsälskare
Vill du köpa något? En kvalitetssekatör, vacker vattenkanna, fågelbad eller ett presentkort på växter eller böcker brukar bli favoriter. Håll även utkik efter erbjudanden på Odla.nu: Odla.nu Erbjudanden.
Minns och planera framåt
Skapa minnesbok över årets trädgårdsstunder
Passa på att skriva ner dina bästa trädgårdsminnen från sommaren medan de ännu är färska! En klippbok med foton och kommentarer blir fin inspiration inför vinterns planering.
Dröm och planera för nästa säsong
Nu är det rätt tid för att drömma, skissa och planera inför nästa trädgårdsår. Skriv ner alla dina idéer och önskelistor inför våren – ett planeringshäfte hjälper dig minnas allt när det senare blir bråda dagar. Låt dig inspireras av trädgårdsböcker, frökataloger, magasiner och sajter som Odla.nu. Kryp upp med en kopp glögg och låt fantasin blomma!
Läs gärna mer om vinterns och julens blommor och pyssel här: Cyklamen och julbegonia.
Njut och skapa i juletid
Utnyttja chansen att njuta av juletidens lugn, pyssla och skapa med naturmaterial både ute och inne – och dröm om den kommande våren!