Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Bra att göra i december

December! Trädgården vilar och vi får ägna oss åt mer husnära göråmål. December innebär ofta glada fester och vi kan passa på att förgylla dem med massor av levande ljus och fina dekorationer.

Av Sylvia Svensson

Blommor och pyssel inne

Julamaryllisen har du förhoppningsvis redan planterat, men om du gör det i början av december kan den hinna i alla fall om du hittar lökar som är fördrivna för att blomma till jul, och som redan har en aning av knoppen framme. Hur du gör för att driva amaryllis står att läsa här: Driva amaryllis

Amaryllis finns också som snittblomma runt jul. Blommorna står sig lika länge i vas som de skulle göra på lök, och du kan göra mycket praktfulla arrangemang med bara ett par stjälkar med flera klockor och något grönt från den egna trädgården.

Krukväxterna behöver säkert också pysslas om och nu finns ju tid. Även när snön yr och rutorna är täckta av iskristaller kan du på fönsterbrädan ha frodig grönska och glada blommor.

Små rara julenar finns ofta med i julgrupperna, ta vara på sådana. De är dock sällan just enar, utan ofta är de någon sorts cypresser. Plocka isär julgrupperna när julen är förbi, plantera växterna du vill spara i egna krukor och sköt dem som krukväxter, placerade svalt och ljust, tills våren kommer och du kan plantera ut dem i trädgården. Själv har jag numera flera meter höga före detta julgruppsväxter som städsegröna blickfång i trädgården.

Vinteräpplen bör du inte förvara i närheten av grönsakerna. Äpplena utsöndrar etylengas som får exempelvis morötter att bli beska. Placera inte heller blommor och äpplen nära varandra, eftersom etylen får blommorna att vissna i förtid.

Pyssel att göra ute

Tindrande, små ljuspunkter hänger vi gärna ut tusentals i träd och buskar från första Advent. Det kan se väldigt olika ut - en del gillar det sparsmakat och enhetligt medan andra tycker bäst om kulörta, blinkande saker i alla de färger.

Pynta med girlanger och eventuellt med en ljusslinga på balkongen/terrassen. Tips om hur du gör en sådan finns här: Girlanger av städsegröna växter. Kungsgran och andra ädelgranar barrar inte, i likhet med de flesta andra städsegröna växter och till skillnad från den vanliga granen och i viss mån även enen.

Gjut egna islyktor om du redan har frost. Ta ett spann, häll i vatten, låt stå ute över natten när det är minusgrader, gör hål i isen nästa dag och häll ut det kvarvarande vattnet. Tippa sedan försiktigt ut den färdiga islyktan, placera en ljusstump inuti och lys upp kvällsmörkret. Du kan också göra lyktor av snöbollar!

Har de hungriga fåglarna redan ätit upp alla bären i trädgården? Kanske har du sparat några klasar rönnbär i frysen till deras julglädje? Häng i så fall upp lite i buskar och träd nu. Annars gillar bland annat trastarna äpplen: dela ett äpple på mitten och lägg ut så kommer de snart och spisar, man får lägga ut ett nytt äpple nästan dagligen. De andra fåglarna tackar också för passande mat genom att sjunga glada arior längre fram på våren i närheten av sin utspisningsplats.

Har du egna kryddor kvar, ute eller på fönsterbrädan eller kanske torkade, kan du göra ett förkylningste av dem: några blad av (peppar)mynta, citronmeliss och salvia i botten på en kopp, häll över hett vatten, låt dra 5 minuter med ett lock över och söta med en sked honung.

Grönkål och brysselkål kanske ännu står i landet, det börjar bli dags att använda dem till julmaten. Grönkålen kan du till exempel tillaga genom att koka den i skinkspadet och sedan steka den i stekpanna i smör på skånskt och halländskt vis, då kallas det för långkål. Brysselkålen blir god till julbordet i olika skepnader.

Rododendron och andra vintergröna växter är känsliga mot vintersol, börja fundera på detta med solskydd så att du har det till hands när det behövs för att växterna ska klara vårvinterns kombination av sol och tjäle.

Bred ut vinterskyddsväv, granruskor, torra löv eller halm över känsliga växter som behöver vinterskydd. Gör detta först efter att marken har frusit till något men innan snötäcket kommer, detta för att du inte skall bädda det skönt för möss och sorkar.

Skaka snön från grenarna om det kommer mycket snö, så att de inte knäcks. Bind ihop mindre, ömtåliga buskar och barrväxter med hjälp av en stödkäpp till en smal spets så att det inte kommer snö in i busken och deformerar den.

Eventuella stödkäppar kan behöva sättas ner nu, dels för att buskarna ska klara snötyngden och dels för att senare hålla uppe solskydden. Käpparna kan vara svåra att få ner i frusen jord så gör det nu när det ännu går.

Hungriga harar och rådjur stryker omkring i jakt på mat. Du har väl skyddat buskar och trädstammar med skyddsnät eller -spiral mot dem? Tänk på att en hare som står på snön på bakbenen kan nå ganska högt upp. Trampa hårt på snön runt fruktträden så att inte sorkar gnager på stammarna längst ner under den mjuka snön.

Julklappar till trädgårdsvännerna

Julklappar till trädgårdsvännerna är det dags att börja tänka på nu. Det behöver inte vara något stort och dyrt. Det roliga är ofta att gåvan är självgjord: egna, roliga fröer i vackra handgjorda påsar, en stickling av den ovanliga, ärvda krukväxten från mormors tid planterad i en vacker kruka, en självgjord krans att hänga på dörren, gärna i god tid till advent. Tips finns här: Gröna julklappar till trädgårdsvännerna

Vill du ändå köpa något till en trädgårdsvän kan kanske en kvalitetssekatör eller en fin plantspade vara något? En vacker vattenkanna, ett fågelbad, ett presentkort på växter eller trädgårdsböcker är andra exempel – dem får man mycket glädje av! Vi på Odla.nu säljer både Presentkort, Fågelmatare och fågelmat och mycket annat Odla.nu Erbjudanden - kanske att du hittar en ypperlig present där!

Minns och planera framåt

Skriv ner sommarens glada trädgårdshändelser nu medan du ännu kommer ihåg dem. Gör kanske en vacker klippbok med kommentarer till dina vackraste bilder.

Planera nu för nästa sommar! Du gick säkert också runt i trädgården och tänkte att ”nästa år, då skall jag…”. Skriv upp dessa idéer i ett planeringshäfte nu, för när vårbrådskan väl sätter in kommer du kanske inte längre ihåg vad du hade tänkt dig! Under vintern har du tid att göra nya planer för kommande säsong, göra skisser och planritningar, läsa böcker, tidningar, frökataloger och hemsidor, inte minst Odla.nu, om trädgård och drömma dig bort till varmare tider.

Och så plocka fram glöggen, pepparkakorna och alla de andra julegotterna, njut av juletidens fester, koppla av i familjens och goda vänners lag och dröm om den kommande våren!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB