Cyklamen och julbegonia
Från Blomsterfrämjandet
Månadens blomma i december - Cyklamen och julbegonia.
Ge bort cyklamen när du går på glöggparty i december. Blommorna sitter som en bukett i mitten av krukväxten och omges av ett vackert bladverk med silvergrå teckning. Förstärk plantan med en kruka och tillbehör i silver eller om klimatet tillåter kan den planteras utanför dörren tillsammans med andra växter som har en touch av grått eller silver.
Cyklamen trivs i våra moderna hus med golvvärme eftersom den inte vill ha för varmt eller för kallt, för ljust eller för mörkt, för lite vatten eller för mycket vatten. En skvätt vatten i ytterkrukan då och då är allt den kräver.
Julbegonian har anor från slutet av 1800-talet vilken berättigar till att vi sorterar in den i facket tradition, tradition som vi ofta längtar och refererar till när det handlar om jul.
Julbegonian vill ha en jämn fuktighet och bli placerad ljust men inte i direkt solsken.
December är för många en förberedelse inför årets största helg. Det är mycket som ska hinnas med och vi tänkte här underlätta genom att ge tips på vackra krukväxter som förgyller årets sista månad. Månadens Blomma i december är vita cyklamen i olika storlekar samt den blomrika julbegonian.
Julbegonia, Begonia x cheimantha, är en av våra äldsta krukväxter som har sitt ursprung från slutet av 1800-talet. Blommorna är enkla och papperslika och finns i vitt, rosa och rött. Julbegonian finns till försäljning i slutet av året och är starkt förknippad med julens firande. Många drar sig för att ge sig i kast med julbegonian för den upplevs som svår men nya sorter utvecklas hela tiden så den myten tänker vi slå hål på här.
För att få julbegonian att trivas är vattning och temperatur viktiga faktorer. Låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna och ställ gärna julbegonian svalt men undvik dragiga platser. Välj en ljus växtplats utan att solens strålar bränner växten och skugga trivs julbegonian absolut inte med.
En krukväxt med vackra blad och blommor är cyklamen, Cyclamen persicum, som är den andra representanten för Månadens Blomma i december. Bladen hos cyklamen är omvänt hjärtformade till njurformade i gröna nyanser med vackert grå mönstring.
Utbudet av vita cyklamen är stort när vi kommer in i december. Storlekar som vi hittar i butikerna är riktigt stora men det finns även de i mer moderat storlek som passar i de flesta fönsterkarmar.
Cyklamen trivs bäst i ljusa fönster men inte i direkt sol och gärna där det inte finns element i direkt anslutning till fönstret. Våra moderna bostäder där uppvärmningen sker med hjälp av golvvärme passar cyklamen perfekt.
När cyklamen ska vattnas är det bäst att göra detta direkt i ytterkrukan, på så vis undviks att stjälkar, skott och rotknöl fuktas. Blir det vatten stående i den täta bladmassan kan svampangrepp lätt uppträda.
Någon gång ibland får cyklamen gula blad som kan bero på olika faktorer. Det kan t.ex. vara för mycket eller för lite vatten, ljusbrist eller näringsbrist. När gula blad och vissna blomstjälkar ska avlägsnas görs det lättast genom att stjälken vrids några varv och sedan dras bort med ett ryck. Med metoden vrida och rycka undviks skador på rotknölen och att bitar av stjälkar sitter kvar i den täta bladmassan och ruttnar.
Så sköter du julbegonia
- Håll jorden jämnt fuktig men inte blöt
- Föredrar en svalare växtplats men undvik dragiga platser
- Placeras ljust men inte i direkt sol
- Tillsätt näring i bevattningsvattnet en gång per vecka under blomningen
Så sköter du cyklamen
- Vattnas i ytterkrukan, häll av eventuellt överskottsvatten efter ca 30 min
- Placeras ljust men inte i direkt sol
- Tillsätt näring i bevattningsvattnet en gång per månad under vinterperioden
Tankar och funderingar kring Månadens blomma
Alltid när jag tittar på en växt eller en blomma börjar funderingarna fladdra förbi i huvudet.
Cyklamen fyller många funktioner för mig, den kan både vara inomhus och utomhus, den kan ge en känsla av bukett eftersom blommorna sitter samlade i mitten med en vacker bladmassa som omsluter dem. Tack vare sitt bukettliknande utseende är cyklamen även en uppskattad gå-bort-blomma.
Utomhus kombinerar jag gärna cyklamen med silvriga växter. Den lätt silvergrå teckningen i cyklamens blad gifter sig fint med bladväxterna. Inomhus placerar jag gärna cyklamen i en snygg kruka på köksbordet för då får den vara min "vardagsbukett".
När det gäller julbegonian satsar jag gärna på en traditionellt rosa variant. Jag behöver tradition och vill känna att julen verkligen är här. Julen kommer jag att förstärka med mycket röda tillbehör. Julen 2009 känns som om den kommer att vara mycket traditionell vilket gör julbegonian till en av favoriterna som även mormor 88 år kan tycka om tillsammans med resten av släkten.
När december har passerat kommer både cyklamen och julbegonia att återfinnas på min kompost för i januari väntar nya spännande blommor.
God Jul och Gott Nytt Blomsterår!