Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Anlägga en damm för groddjur

Man kan själv, på ett relativt billigt och enkelt sätt, hjälpa till att bevara våra groddjur. Genom att anlägga en damm ger man många groddjur i näromgivningen en fristad där de kan fortplanta sig. Kanske kan denna ansträngning leda till att groddjuren i området överlever även på längre sikt. Det är emellertid viktigt att dammen inte torkar ut, samt att den omges av lämplig fält- och skogsmark.

Var kan man anlägga en damm?
En damm kan i stort sett anläggas varhelst marken är lite sumpig och sank. En fuktig svacka i öppen terräng kan med lite utgrävning bli en perfekt plats för grodor att fortplanta sig i. Platsen bör helst vara solexponerad från söder och gärna ha fuktig lövskog i norrläge. Om du vill skapa en damm av t ex ett strömmande dike, eller en bäck, behöver du möjligen först anlägga en enklare form av nivåreglerande dammbord för att kunna kontrollera vattenståndet i dammen. Tänk dessutom på att det nästan alltid är bättre att skapa en stor damm än en liten, inte minst för att förhindra en allt för snabb igenväxning.


Bilden visar ett tvärsnitt av en damm, med ett djuphål i mitten och svagt sluttande zonering därikring.

Hur kan dammen formas?
När du planerar dammen gäller det självfallet att utnyttja det tillgängliga utrymmet maximalt. En cirkelrund damm fångar effektivt upp solljuset (se figur) och är enkel att underhålla från alla väderstreck. Med de viktigaste grundprinciperna i minnet kan man dock låta fantasin flöda fritt - men tänk på att dammen ska bli en del av naturen! För att påskynda växtlighetens etablering och dess rening av dammen, kan du själv hämta olika dammväxter från andra småvatten och plantera. Groddjuren behöver du emellertid inte hämta - de hittar dit av sig själva, även om det kan ta ett tag. Om din avsikt med dammen är att rädda groddjur ska du inte plantera in fiskar eller kräftor.
TILLBAKA - NÄSTA SIDA Text & Bilder
Jan Malmgren © 1999 Örebro universitet

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB