Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998

Anlägga en damm för groddjur

Man kan själv, på ett relativt billigt och enkelt sätt, hjälpa till att bevara våra groddjur. Genom att anlägga en damm ger man många groddjur i näromgivningen en fristad där de kan fortplanta sig. Kanske kan denna ansträngning leda till att groddjuren i området överlever även på längre sikt. Det är emellertid viktigt att dammen inte torkar ut, samt att den omges av lämplig fält- och skogsmark.

Var och hur kan man anlägga en damm?

Att anlägga en damm är både en givande och naturberikande åtgärd som kan göras på många platser. Här följer uppdaterade och utökade råd för hur du väljer plats och utformar din damm så att den blir hållbar, lättskött och en verklig tillgång för biologisk mångfald – särskilt om du vill gynna groddjur som grodor.

Lämplig plats för dammen

Du kan i stort sett anlägga en damm varhelst marken är lite sumpig och sank, vilket innebär att fuktiga svackor i öppen terräng lämpar sig särskilt väl. Här står markvattnet ofta högt, vilket underlättar etableringen och minskar behovet av vattenpåfyllning. För bästa resultat bör platsen vara solexponerad från söder så att dammen får 4–6 timmars sol om dagen. Det gynnar växtligheten, håller vattnet varmt och gör området attraktivt för groddjur. Fuktig lövskog i norrläge ger skuggande skydd och jämnare mikroklimat, men undvik att placera dammen direkt under stora träd eftersom fallande löv bidrar till igenslammning. Om du önskar skapa en damm i ett strömmande dike eller en bäck, kan det vara bra att börja med ett nivåreglerande dammbord för att kontrollera vattenståndet och förebygga översvämning. Målet bör vara att skapa en så stor damm som möjligt efter förutsättningarna, eftersom större dammar motverkar snabb igenväxning och erbjuder bättre livsmiljö för fler arter.


Bilden visar ett tvärsnitt av en damm, där ett djuphål i mitten omges av svagt sluttande zoner.

Hur kan dammen formas?

Det är viktigt att utnyttja det tillgängliga utrymmet så effektivt som möjligt. En cirkelrund damm är idealisk – den maximerar solljusinfallet och är enkel att underhålla från alla håll. Kombinera gärna med fantasifulla former, men ha i åtanke att dammen ska smälta in naturligt i omgivningen. I dammens profil är en svagt sluttande strandzon och ett djupare parti i mitten att föredra. Det skapar olika zoner för växter och djur, vilket i sin tur gynnar den biologiska mångfalden. För att stärka reningen av vattnet och påskynda ekosystemets utveckling kan du hämta olika vattenväxter från närliggande småvatten och plantera in. Du behöver dock inte introducera groddjur – de hittar själv till den nya dammen, även om det ibland kan ta lite tid. Det är viktigt att avstå från att introducera fiskar eller kräftor om du vill hjälpa grodor, eftersom de gärna äter grodyngel och ägg.
Läs mer om dammens utformning och växter

Tekniska tips och praktiska råd

Om du vill förbättra dammens hållbarhet, undvik att låta gräsmattan gå ända fram till vattnet. Kanter utformade med grus, sten eller naturliga stockar hindrar igenväxning och ger dammen ett mer naturligt utseende. Ska du använda teknik, som pump eller belysning, är det smart att tänka på närhet till vatten- och elanslutning redan vid planeringen.
Läs också: Checklista till ditt dammbygge!

Sammanfattande lista: Så lyckas du med din damm

  • Välj plats i sumpig, fuktig terräng som är öppen, gärna med solexponering från söder.
  • Undvik stora träd i närheten för att minska risken för igenslammning.
  • Skapa en så stor damm som din plats tillåter – större dammar är mer hållbara och bättre för djurlivet.
  • Formge dammen med olika djup, en djuphåla och sluttande zoner kring kanterna.
  • Plantera in vattenväxter från naturliga småvatten för att påskynda ekosystemets utveckling och förbättra vattnets rening.
  • Undvik fisk och kräftor om du vill gynna groddjur – groddjur hittar dammen själva med tiden.
  • Skapa naturliga kanter med material som sten, grus eller stockar och underhåll genom att ta bort löv och skräp.

Genom att följa dessa råd kan du skapa en damm som både bidrar till den biologiska mångfalden, är vacker och relativt lätt att sköta.


Text & Bilder: Jan Malmgren © 1999 Örebro universitet
TILLBAKA - NÄSTA SIDA