Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Checklista till ditt dammbygge!

Som med de flesta projekt vi ger oss på här i livet blir ditt dammbygge som bäst och som lättast att genomföra om du tänker efter före. Här kommer en checklista på vad du ska tänka på inför dammbygget!

Planera noga

Val av plats

Fundera över var du vill placera dammen. Ett halvskuggigt läge är idealiskt, då vattnet inte värms upp för mycket och algtillväxt motverkas. Minst halva dagen bör dammen ligga i skugga för att gynna såväl växt- som djurliv.
Tänk även igenom vad huvudsyftet med dammen är: Vill du ha ett prunkande växtparadis, vill du se fiskar simma i det klara vattnet – eller både och? Om växter är i fokus, planera då för flera olika nivåer och zoner för att olika arter ska få bästa möjliga förutsättningar. Vill du ha fiskar (t.ex. guldfiskar, koikarpar eller guldid), krävs en djuphåla på åtminstone en meter så att de kan övervintra, och själva dammen bör helst vara minst tre meter i diameter.

Vill du inspireras innan du sätter spaden i marken? Läs gärna Naturdamm, Vänersborg för ett riktigt lyckat exempel på naturtrogen damm!

Gräv rätt – och smart

När du har markerat ut dammens form (med trädgårdsslang, rep eller sprayfärg) är det dags att börja gräva. Starta alltid med djuphålan om du planerar för fisk, och fortsätt därefter med att forma de olika nivåerna. Kom ihåg att den grundare så kallade sumpzonen, där många växter trivs bäst, bör vara minst 10 cm djup – men gärna djupare för fler biologiska nischer.
Fundera också på att lägga in uddar, vikar och olika zoner för att öka mångfalden av både djur och växtlighet. Tänk på att ta bort rötter och vassa stenar som kan skada den dammduk du kommer att använda.

Letar du efter det snabbaste sättet från idé till vatten? Kolla in inspirationen bakom Damm på en dag!.

Välj rätt dammfolie

Dammfolien är avgörande för dammens hållbarhet och funktion. Mät ut hur mycket du behöver genom att låta ett snöre följa dammens längsta respektive bredaste sida – och addera minst 30 cm till var kant, alltså 60 cm extra på både längd och bredd. Den totala bredden och längden ger dig måtten på den folie du ska köpa.
Val och material på dammduk är en nyckelfråga. Läs gärna guiden Att välja dammduk innan du bestämmer dig – där får du värdefulla råd kring material, tjocklek och hållbarhet.

Lägg dammduken så slätt du kan i gropen. Ett tips är att lägga ett lager skyddsduk av fiber eller ett par centimeter sand i botten för att minimera skaderisken på duken från exempelvis stenar och rötter. Fyll på vatten stegvis, så formar sig duken efter botten på bästa sätt.

Gör en snygg kant

Kanten ger dammen ett prydligt och inbjudande intryck. Här kan du använda exempelvis stenmatta, kokosmatta, skiffer eller bara snyggt utplacerade naturstenar längs dammens yttersta kant. Besök olika byggvaruhus eller trädgårdsbutiker och se vilket material du tycker passar just din trädgårdsstil bäst. Genomtänkta kanter håller dammduken på plats och skapar en harmonisk övergång mellan damm och trädgård.

Tips för kantmaterial

  • Stenmatta
  • Kokosmatta
  • Skiffer
  • Snyggt utplacerade naturstenar

Pump och filter – dammens hjärta

En bra pump i botten av dammen är A och O, särskilt om du vill ha fiskar och klara vattenytor. Pumpen syresätter vattnet vilket minimerar algtillväxt och gör att fisken trivs bättre. Dimensionera hellre för kraftigt än för svagt – en stark pump går att reglera men en för liten räcker sällan till. UV-C-ljus i pumpen bidrar till att minska mängden svävalger eftersom det dödar algernas celler. För bästa vattenkvalitet bör pumpen alltid kombineras med ett pålitligt filter som ger bra biologisk balans till ekosystemet i dammen.

Känns tekniken snårig? Fråga hos en välrenommerad dammbutik, de hjälper gärna till att hitta rätt pump, filter och tillbehör för just ditt bygge.

Plantera växter

Att anlägga damm handlar också om att skapa en levande och vacker miljö. Växterna är inte bara dekorativa, de har även en avgörande funktion: de skapar balans och hjälper till att hålla vattnet klart genom syresättning och näringsupptag. En bra tumregel är att cirka halva dammens yta täcks av växter. Variera gärna mellan undervattensväxter, sump- och flytväxter, vattenrenande växter samt näckrosor, så får du ett dynamiskt och friskt dammvatten. Plantera i vattenväxtkorgar och använd särskild dammlera – vanlig trädgårdsjord brukar leda till grumligt vatten.

Växttyper att välja:

Undervattensväxter

  • Syresättare, håller vatten klart

Sumpväxter

  • Trivs i grunt vatten

Flytväxter

  • Skyddar mot sol och minskar algtillväxt

Näckrosor

  • Dekorativt blickfång

Ska du ha fiskar?

Fiskar gör dammen till ett levande blickfång och är spännande att följa året om. De vanligaste valen för svenska trädgårdsdammar är olika sorters guldfisk, koikarpar och guldid. Redan när du gräver dammen bör du skapa en djuphåla på minst 80–100 cm för att fiskarna ska kunna övervintra tryggt. Läs gärna på om respektive fisks behov, så ger du dem bästa möjliga förutsättningar.

Skötsel och underhåll

För att dammen ska förbli klar, hälsosam och vacker krävs viss, men inte direkt krävande, skötsel:

  • Töm och rengör filtret minst en gång i månaden
  • Ta in filter och pump vintertid så de inte fryser sönder
  • Fyll på vatten när nivåerna sjunker – under varma dagar dunstar mycket bort
  • Om du får problem med alger finns det effektiva algmedel att använda. Växterna hjälper också till att minimera algblomning genom att konkurrera om näringen

Skapa stämning med belysning

Dammen blir magisk efter skymning om du belyser den! Det finns särskild dammbelysning som tål vatten, men även vanlig trädgårdsbelysning går ofta bra för att skapa ljuspunkter både i och omkring dammen. Tänk på säkerheten och följ alltid instruktionerna för el utomhus.

Vill du ha en riktigt utförlig steg-för-steg-guide till dammprojektet? Läs vår artikel Damm på en dag! där vi visar hur enkelt det faktiskt kan göras.

Sammanfattad checklista för din trädgårdsdamm

MomentViktiga punkter
Plats & planeringHalvskuggigt läge, syfte (växter, fiskar), olika djupzoner
GrävningSkapa nivåer, ta bort rötter/stena, sand/fiberduk i botten
DammdukMät med snöre, addera 60 cm, välj typ noga – Att välja dammduk
KanterAnvänd matta, skiffer, natursten, kokosmatta
Pump & filterRätt dimension, UV-C-ljus mot alger, biologiskt filter
VäxterHalva ytan täckt, undervattens-, flyt-, sumpväxter, använd växtkorgar och dammlera
FiskarDjuphåla minst 80–100 cm, guldfisk, koi, guldid
SkötselRengör filter, ta in vintertid, fyll på vatten, algmedel vid behov
BelysningDammbelysning eller trädgårdsbelysning
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB