Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Checklista till ditt dammbygge!

Som med de flesta projekt vi ger oss på här i livet blir ditt dammbygge som bäst och som lättast att genomföra om du tänker efter före. Här kommer en checklista på vad du ska tänka på inför dammbygget!

Av Katarina Kihlberg Fakta och inspiration från Pondteam

Vattenblänk, fiskstänk och spännade växter − det är damm för mig. Men jag har ingen ännu och kände att ska det någonsin bli verklighet behöver jag en checklista som leder mig rätt. Nu har jag gjort en sådan och gissar att fler än jag tycker att det är praktiskt!

Planera!

Fundera ut var du vill ha dammen. För att miljön i dammen ska bli bra rekommenderas skugga ungefär halva dagen. Fundera också över vad du vill ha i din damm. Är det i första hand växter bör du planera in olika nivåer för dem. Vill du ha fiskar bör du planera en djuphåla på åtminstone en meter, samt att dammen har en bra diameter, helst inte mindre än tre diameter. Detta för att fiskarna ska kunna övervintra i dammen.

Gräv!

När du har bestämt dammens former och märkt upp detta på plats är det dags att börja gräva. Starta med djuphålan och fortsätt med de olika nivåerna. Den grundare så kallade sumpzonen, där växterna ska stå, bör vara minst 10 cm djup, då trivs de flesta växterna.

Välj dammfolie

Hur stor dammfolien ska vara mäter du genom att låta ett snöre följa dammens form på det längsta respektive bredaste stället tvärs över dammen. Lägg till 30 cm vid varje kant, alltså 60 cm på längden och lika mycket på bredden. Den sammanlagda bredden och längden som du får av detta är så mycket dammfolie ska du köpa.

Valet av dammfolie är viktigt! Läs därför Att välja dammduk här på Odla.nu innan du bestämmer dig.

Gör en snygg kant

Hur du avslutar bottenarbetet i dammen har stor betydelse för slutresultatet. Det finns olika kantmaterial att välja mellan, som stenmatta, kokosmatta, skiffer eller släta stenar. Pris och utseende varierar så se på olika alternativ innan du bestämmer dig.

Välj en bra pump

I botten på dammen placeras pumpen. En bra pump är själva hjärtat i dammen − den syresätter vattnet så fiskarna trivs och algtillväxten blir mindre. Välj pump beroende på dammens volym och överdimensionera hellre än underdimensionera. En för kraftig pump kan lätt regleras så den passar din damm men en för liten pump blir aldrig bra! I pumpen ska det finnas ett UV-C -just som genom att bestråla vattnet dödar alger. Du behöver också ett filter för att skapa bra biologisk balans i dammen. Detta kan låta krångligt och det är viktigt att det blir rätt. Men åker du till en dammbutik med kunnig personal ska de kunna guida dig rätt bland pumpar och filter!

Dags för växter

Nu börjar det riktigt roliga med att ha damm − att göra fint med växter. Växter är inte bara vackra utan ett livsviktigt inslag i din trädgårdsdamm. De hjälper till att hålla ditt dammvatten klart och friskt. En bra tumregel är att ca halva trädgårdsdammen skall vara täckt av växter. Välj mellan undervattensväxter, sumpväxter, flytväxter, vattenrenande växter och näckrosor − alla är bra för livet i dammen! Växterna sätts i vattenväxtkorgar och planteras i särskild lera (använd inte vanlig jord).

Vill du ha fiskar?

Fiskar är kul och gör att dammen verkligen kommer till liv. Nästan ingen damm är för liten för att ha fisk i, det gäller bara att ta reda på lite om olika fiskars behov. Redan när du bygger dammen kan du tänka till och förbereda för fiskar genom att gräva en djup del på minst 80 cm. Det finns flera olika sorter som är lämpliga för trädgårdsdammen, ex guldfiskar, koikarpar och guldid.

Skötsel

Håll ordning på filtret genom att göra rent en gång i månaden. Ta bort filtret på vintern så det inte fryser sönder. Fyll på vatten när du tycker att det behövs, tänk på att mycket vatten kan dunsta bort en varm dag. Om du får problem med alger finns det bra medel att använda.

Belysning

Dammen är jättevacker på kvällen om den lyses upp! Det finns speciell belysning för dammar men även vanlig trädgårdsbelysning går bra för att skapa ljuspunkter kring din nya, fina vattenoas.

Då är det väl bara att börja bygga!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB