Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Anlägga en damm för groddjur

Dammen bör ha en diameter på minst 10 m, med ett djuphål (djup cirka 1.5-2.5 m) i centrum omgivet av svagt sluttande grunda strandzoner.

Vad ska man tänka på?

Den djupaste delen får under sommarsäsongen aldrig torka ut helt, men en årstidsberoende variation i vattenståndet kan vara bra för att t ex förhindra igenväxning. Vattnet bör helst inte ha stark genomströmning utan vara mer eller mindre stillastående.

Det är viktigt att dammen nås av solljus under större delen av dagen. Omkringliggande växtlighet hålls därför efter så att dammen är solexponerad från söder och har vindskyddande buskage eller skog i norrläge. Örtrik ängsmark och lövskogsbryn är många groddjurs favoritmiljöer. Lämna även gärna trädstammar att förmultna i markens bottenskikt.

Om du planerar att ha betande djur invid dammen är det bra om du sätter upp ett stängsel i dammens marginaler så att djuren kan komma åt att beta och dricka i vattenbrynet, med däremot inte kommer åt att förorena och övergöda vattnet. Om det senare inträffar riskerar syret i vattnet att förbrukas samt koncentrationerna av närsalter bli giftiga, varvid groddjurens larver dör.

Dammen kommer då och då att behöva underhållas, speciellt om den är liten. Håll efter dominerande växtlighet. Algblomning kan förebyggas genom att introducera vattenloppor, (Daphnia sp.) eller tillföra halm. Den bästa tiden på året för underhåll av dammen är senhösten - då stör du groddjuren minst.

Den idealiska groddjursdammen blir snabbt rik på liv av alla slag och många arter kommer att kunna fortplanta sig och överleva tack vare dina insatser. Genom att anlägga en damm i din näromgivning blir du upphovsman till en livets källa i naturen. Att bevara groddjur är att bevara den biologiska mångfalden...

TILLBAKA

Text & Bilder
Jan Malmgren © 1999 Örebro universitet

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB