Anlägga en damm för groddjur
Viktiga aspekter vid anläggning och skötsel av groddjursdamm
Att skapa en damm för groddjur är ett av de mest värdefulla insatser du kan göra för den biologiska mångfalden i ditt närområde. En väl utformad damm erbjuder livsmiljö och lekplats för olika arter av groddjur och andra vattenlevande organismer. För att lyckas är det dock viktigt att ta hänsyn till flera faktorer rörande både anläggning och långsiktig skötsel.
Vattennivå och vattenflöde
Dammens djupaste del ska inte torka ut helt under sommaren. En årstidsberoende variation i vattenståndet kan dock vara positivt, bland annat för att förhindra igenväxning av vegetation. Huvudsaken är att det alltid finns en vattenficka som är djup nog för att erbjuda skydd och livsutrymme för groddjuren under årets torraste perioder. Genomflödet av vatten bör hållas minimalt—stillastående eller svagt strömmande vatten är mest gynnsamt för groddjurens fortplantning och larvernas utveckling. Läs mer om groddjursdammar och deras betydelse.
Solljus och växtlighet
God solexponering är avgörande. Se till att dammen får solljus under större delen av dagen, särskilt från söder, för att säkerställa en optimal temperatur för ägg och larver. Omgivande växtlighet bör beskäras eller hållas på avstånd så att dammen inte skuggas för mycket, men samtidigt kan vindskyddande buskage eller skog lämnas kvar på norra sidan. Kombinationen av en solig plats med närhet till örtrika ängsmarker eller lövskogsbryn skapar den allra bästa miljön för många groddjur.
Miljö kring dammen
Groddjur trivs i miljöer med död ved och förmultnande trädstammar i markskiktet. Genom att lämna sådant organiskt material kring dammens strandzon ökar du antalet mikro- och smådjur vilket i sin tur gynnar groddjuren. Om du har betande djur i närheten av dammen är det viktigt att inreda marginalerna med stängsel. På så vis kan djuren komma åt att beta och dricka i vattenbrynet, men du undviker att de trampar ned eller gödslar direkt i vattnet. En direkt kontakt mellan betande djur och dammen kan leda till övergödning, syrebrist och för giftiga koncentrationer av närsalter, vilket riskerar att groddjurens larver dör. Mer om att förebygga övergödning och skapa gynnsam miljö.
Underhåll och förebyggande åtgärder
Alla dammar kräver någon form av underhåll för att bibehålla funktion och biologisk mångfald. Särskilt mindre dammar kan snabbt växa igen med dominerande växter som behöver hållas efter kontinuerligt. Algblomning förhindras effektivt genom att tillföra vattenloppor (Daphnia sp.) eller lägga i halm i dammen—detta hjälper till att hålla vattnet klart. Den bästa tiden för större underhållsinsatser är under senhösten, då groddjurens livscykler störs som minst. Se mer om praktiska skötselråd.
Ekologisk betydelse och biologisk mångfald
En välskött groddjursdamm koloniseras snabbt av groddjur, insekter och växter, och kan utgöra en verklig livets källa i trädgården eller på landsbygden. Dammen blir inte bara en plats för fortplantning, utan också en fristad för många arter som annars kan ha svårt att överleva i kulturlandskapet. Genom att anlägga en damm bidrar du direkt till att bevara såväl hotade groddjursarter som den biologiska mångfalden i stort. Läs vidare om dammens roll för ekosystemet.
Sammanfattning
När du anlägger och sköter en damm för groddjur, tänk särskilt på att:
- Se till att dammens djupaste del aldrig torkar ut på sommaren.
- Tillåt viss variation i vattenståndet, men undvik total uttorkning.
- Ge dammen god solexponering, särskilt från söder, och håll växtligheten i schack.
- Skydda dammen mot övergödning genom lämplig hantering av betande djur.
- Utför underhåll under senhösten och arbeta långsiktigt för mångfald i växt- och djurliv.
En groddjursdamm är ett viktigt inslag i naturen. Med rätt skötsel och placering kan du skapa nya möjligheter för arter att fortplanta sig, överleva och bidra till ett rikare ekosystem. TILLBAKA
Text & Bilder
Jan Malmgren © 1999 Örebro universitet