Aktuellt i september
September – höstens första månad i trädgården
September, den första höstmånaden, är här! När medeltemperaturen sjunker under +10 grader markerar det starten för den meteorologiska hösten. Nu fullbordas sommaren: syrsorna sjunger sin sista sommarvisa, grönskan skiftar mot varmare färger och frukten mognar på träden. De gnistrande, klara stjärnkvällarna tar vid efter augustis disiga sensommarkvällar.
I södra Sverige märks ofta bara små väderförändringar just nu, men längre norrut är höstens ankomst tydligare – där kan de första frostnätterna och rentav snö redan dyka upp.
Läs också: Aktuellt i oktober
Plantera vårlökar – grunden till vårens färgprakt
Tidigt i september är det hög tid att köpa in vårlökar, som tulpaner, krokus, scilla och narcisser. Fynda dem så snart de kommer in i butik – då är sortimentet som bäst och lökarna är fräscha. Förvara gärna lökarna svalt och mörkt hemma. Smålökar, som scilla och krokus, bör dock planteras direkt efter hemkomsten så de hinner rota sig innan kylan sätter in.
Ett tips är att plantera scillalökar även i gräsmattan: lyft en bit av grässvålen, plantera lökarna och lägg tillbaka svålen – sedan blommar det fantastiskt till våren och bladen tål att klippas ned när de blommat över.
Här kan du läsa om hur man gör.
Smarta placeringstips
Var också noga med placeringen av större lökar för att slippa irriterande vissnande blad i rabatten på våren. Sätt dem gärna intill perenner med kraftigt bladverk eller låga buskar som döljer bladen när de vissnar.
Tulpanlökar är dessvärre omtyckta av både rådjur och sorkar. För att lura dem kan man blanda t.ex. allium, narcisser och fritillaria mellan tulpanerna. Ett tätt hönsnät runt lökarna minskar också risken för angrepp.
Plantera allium, narcisser och fritillaria ihop med tulpanerna för att lura rådjur och sorkar.
När du planterar, förbättra gärna jorden med benmjöl, pelleterad hönsgödsel eller vedaska för långtidsverkande och naturlig näring. Det finns även särskild lökgödsel i handeln.
Här kan du läsa om hur man gör.
Förberedelser för frost och vinterförvaring
Redan i september behöver man tänka till om vinterförvaring av frostkänsliga växter. Kolla så att förråd och växthus är städade och ordningsställda. Ha gärna en plats i beredskap där du snabbt kan ställa in krukväxter – i synnerhet i norra Sverige där frostnätter kan komma tidigt, men även i söder kan förvånande temperaturfällor överraska.
Vänj in växterna
Utomhuskrukor med växter mår bäst om de vänjs in långsamt för inomhusvistelsen: ställ in dem om nätterna och ut dagtid i en veckas tid så de hinner vänja sig, innan du tar in dem permanent inför vintersäsongen. Det är tvärtom mot på våren!
Passa även på att ta sticklingar av dina favoritsommarblommor, t.ex. fuchsia, pelargoner, verbena och klockranka. Rotade sticklingar i småkrukor kan förvaras i svalt, ljust rum under lysrör under vintern. Har du möjlighet, låt hela moderväxten övervintra i ljus och sval förrådsmiljö med sparsamt vattning.
Kryddväxter och chili
Kryddväxter, som rosmarin och ananassalvia, blir fina inomhus om de får ljust och svalt – kanske på fönsterbrädan eller i en upplyst källare. De kan blomma vackert ända in på senhösten. Persilja kan du sätta i kruka och få nya skott att skörda långt in på vintern. I de sydligare delarna av landet klarar persiljan t.o.m. att övervintra utomhus i rabatten.
Odlar du chili och paprika i kruka? Ta in dem nu – de ger fin frukt länge än inomhus. Kontrollera att inga skadedjur följer med in.
Dahliaknölar och frostkänsliga växter
Längre norrut kan redan frosten slå till. Där är det hög tid att ta upp dahliaknölarna, liksom kannor, höstliljor, freesia och gladiolus, innan starkare frost skadar dem.
Läs mer: Dahliorna skall upp nu.
Skörd och städning – grunden för nästa säsong
Allt eftersom är det dags att skörda potatis, morötter, rödbetor, rotselleri och andra grönsaker för vinterförvaring. Passa på att se över både källare och frys, och gör gärna en stuka ute för förvaring av tåliga grönsaker.
Efter skörden är det viktigt att städa och tvätta växthuset noggrant – det hindrar skadegörare från att övervintra och ger dina växter en bättre start nästa säsong.
Bönor och andra frostkänsliga grödor kan räddas en bit in i hösten med fiberduk som skydd mot kyla.
Glöm heller inte att samla in blad från svartvinbärsbuskarna, både till gurkinläggning och som smaksättande te – bladen kan både torkas och frysas.
September är rätt period för att kanta rabatter, städa runt buskar och rensa bort ogräs så att inget får chans att övervintra eller sprida frön.
Just nu dignar rönnarna av saftiga, röda bär – samla gärna ihop några klasar och frys in, så får domherrarna och andra vinterfåglar värdefull näring senare på säsongen.
Förnya och försköna – växter, krukor & gräsmatta
Arrangera gärna några krukor på trappan eller altanen, så att de är lätta att ta in om frosten slår till. Komplettera med växter som utmärker sig nu på hösten – t.ex. prydnadsgräs, låga astrar, krysantemer, silverek, Hebe, prydnadskål, cyklamen, vaktelbär och murgröna.
Inspiration: Krukor med höstfägring
Ta hand om rosor och perenner
Har du rosor som drabbats av svartfläcksjuka? Plocka bort angreppna blad och räfsa även upp det som fallit till marken – bränn dem eller släng bland brännbara sopor för att hindra att svampen återkommer nästa år.
Om dina perenner blivit för stora eller glesnat, är september bra tid att dela och plantera om dem i näringsrik jord. Vattna efteråt så att de hinner rota sig innan vintern. De perenner som blommar just nu delas dock bättre på våren.
Gräsmattan inför vintern
Klipp inte gräsmattan för kort nu; längre gräs klarar vintern bättre. Avsluta kvävegödslingen för säsongen för att hjälpa gräset övervintra starkt.
![Gräsmattan skall inte klippas så kort nu på hösten](https://odla.blob.core.windows.net/images/artiklar%2Fimages%2Fgrasklipp